maanantai 22. syyskuuta 2014

Aseveljien valinnasta


Yhdysvallat patistaa EU:ta tekemään rakenteellisia uudistuksia. Yhdysvaltain talouden kohentumisen turvaa kelluva valuutta, ja Saksan tapauksessa Saksalle liian heikko euro. Jos Saksa eroaisi eurosta, DEM revalvoituisi melko varmasti noin 30% ja euron kurssi pysyisi suunnilleen nykytasolla. Jos Suomi eroaa eurosta ja Saksa jää, markka devalvoituisi samat 30% (suuruusluokka).

Saksan kauppataseen ylijäämä on käsittämätöntä luokkaa. Se on samaa kokoluokkaa kuin öljynviennistä elävä Saudi-Arabia ja suurempi kuin "maailman talousmahdiksi" kutsutun Kiinan. Se on noin 7% kansantuotteesta. Muilla teollisuusmailla, joilla on oma valuutta suuruusluokka on samaa tasoa: Sveitsi, Etelä-Korea, Ruotsi ja Tanska. Euromaista Hollanti, Irlanti, Luxemburg, Itävalta, Unkari ja Slovenia pääsevät kiitettävälle tasolle. Pakkasella kipristelevät Suomen lisäksi Ranska, Englanti, Viro, Latvia, Kypros, Belgia, Puola ja Tsekki.

Edellisen kerran kun Suomi liittoutui Saksan kanssa, Lappi paloi maan tasalle. Tällä kertaa tuho käy eteläista rannikkoa myöten.

2 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

0.83 prosenttia on pyöristysvirheen luokkaa, Suomen kauppataseen 12 kuukauden liukuva summa pyörii nollan tuntumassa.

Jos katsot maaliskuun lukuja, niin tavaroiden ja palveluiden tase on osapuilleen nollilla, ja liukuva 12 kuukauden summa on noin 600 miljoonaa plussalla. Vaihtotaseen kahden miljardin alijäämästä enemmän kuin 100% on *tulonsiirtoja* ulkomaille. Jos tuohon lukuun kuuluvat kehitysapu ja EU-jäsenmaksu, niin niiden jälkeen Suomen vaihtotase on plussalla.

Kumitonttu kirjoitti...

Hyviä huomioita. En tiedä miten EU-maksu ja kehitysapu luokitellaan, mutta ainakin jälkimmäisestä (1,1 miljardia/v) varmaankin 75% jää kotimaan hallintohimmeleihin.

Kauppatase on suunnilleen tasapainossa, koska ihmisillä ei ole varaa kuluttaa. Vähittäiskaupan alamäki kertoo karua kieltään.