tiistai 25. elokuuta 2015

Suomalainen korruptio valtionhallinnossa

Keski-Suomen ammattikorkeakoulun rehtorin työsuhdeautosta syntyi jupinaa, kun paljastui auton maksaneen 120.000 euroa. Rehtori selitteli auton valintaansa sillä, että hän ajelee pitkin poikin Kymeä ja Savoa koulun toimipaikkoja tarkastaessaan (Mikkeli, Kotka, Kouvola ja Savonlinna). Tuon hintaisia autoja ei yritysmaailmassa ylimmällä johdolla juuri näy, koska asiakkaalle syntyy helposti mielikuva joko turhamaisesta toimarista tai ylikorkeasta hinnoittelusta. Tuon hintaisen auton verotusarvokin on hulppea - kaupan kassan kuukausipalkka ei siihen ihan riitä, joten arvokasta työtä täytyy rehtorin tehdä.

Suomalainen poliittinen eliitti mielellään mainostaa, että Suomessa on PISA-tutkimuksessa maailman paras koululaitos ja vähiten korruptiota. Koululaistemme menestys PISA-tutkimuksessa on vanhan tiedon mukaan siinä, että meillä ei ole ollut haittamaahanmuuttoa, jonka seurauksena kouluissa lapset eivät osaa suomea eivätkä ymmärrä edes kysymyksiä. Ruotsin pahiten kärsineillä alueilla, kuten Malmössä, puolet maahanmuuttajista jää ilman päättötodistusta.

Korruption vähäisyys maassa, jossa puolet kansantuotteesta kiertää julkisen sektorin käsien kautta, on sula mahdottomuus. Suomessa virkakoneistoa ei voi suoraan lahjoa, poliisilta ostaa turvallisuusapua, opettajilta parempia keskiarvoja tai hoitajalta sairaalapaikkaa. Mutta korruptiota meillä on, ja se ilmenee eri tavalla. Omalla työurallani tyypillistä korruptiota ovat olleet hienovaraista vihjailua karkeammat toiveet päästä urheilutapahtumiin, Lappiin tai Viroon metsästämään villisikoja. Joulu- ja alkukesän picknick-korit ovat itsestäänselvyyksiä. Härskimmästä päästä on erään sairaanhoitopiirin johtotason henkilön kesämökin remontti sairaalan piikkiin. Kaikenlainen muu pikkuhävikki kuuluu pelin henkeen, kuten esimerkiksi Espoon kymmenen tuhatta kadonnutta tietokonetta. Kopiopaperit, tussit, yliviivauskynät, ostoskärryn poletteina toimivat liikelahjat, Post-It -laput, Crocsit ja muu "toimistotarvike" kulkeutuu virastoista koteihin. Tätä ei enää edes mielletä varastamiseksi - niin laajaa se on.

Julkisen sektorin palkat ovat nousseet yli yksityisen puolen palkkojen. Yksityisen puolen palkat ovat markkinaehtoiset, eli kaiken aikaa oikealla tasollaan. Jos ruiskumuottifirman palkat eivät ole kilpailukykyisiä, tuotanto siirtyy Viroon tai Puolaan. Jos tullimiehen palkka on liian korkea, se ei tule alas muuten kuin devalvoimalla. Sisäinen devalvaatio on julkisen sektorin palkkojen alennus, mutta tuo hirviö kuppaa isäntänsä hengiltä mieluummin kuin ryhtyisi laihduttamaan vapaaehtoisesti.

Korruptiota on myös se, että julkisen sektorin tehtäviin otetaan joku, jonka sukulainen on myös virastossa töissä. Siivoojan lasta Myllypurosta ei palkata Ilmateiteenlaitokselle. Sinne otetaan Trafissa työskentelevän Pirjon poika, ja Pirjo puolestaan palkkaa Ilmatieteenlaitokselta osastolleen Matin tyttären.

Hain huvikseni pari vuotta sitten erääseen valtion virastoon töihin, koska profiili sopi minulle kuin valettu. Vastasi koulutustani, työhistoriaani, kiinnostustani ja lisäksi tunsin viraston "asiakkaat" henkilökohtaisesti. Ei tullut kutsua haastatteluun eikä edes tietoa tehdystä valinnasta. Soittelin myöhemmin perään, ja kuulin että valituksi oli tullut virastossa jo työskentelevä nuorukainen, jolla täytti muodolliset hakuvaatimukset, mutta eihän hänellä tietenkään voinut olla osaamista tuohon työhön vielä kertyä. Pojalle haluttiin entistä parempi työpaikka, joten luotiin uusi virka (lue: korkeampi palkka) ja se laitettiin julkiseen hakuun. Prosessi oli tietenkin muodollisuus, jolla täytettiin lain kirjain. Näin voidaan todeta, että virallisesti meillä ei ole korruptiota, mutta oikeasti tilanne on toinen.

Jukka Kemppinen on jo tullut käsiteltyä mm. Vasarahammerin blogissa, mutta lisäänpä itsekin sanasen soppaan. Neuvostoliitossa ihmiset saivat hyvinkin vapaasti puhua yhteiskunnan epäkohdista, kunhan eivät tarjonneet ratkaisuksi vallitsevan poliittisen järjestelmän muuttamista. Tämmöiset vaatimukset hyväksyttiin vasta Gorbatshovin aikakauden loppuvaiheessa. Kemppinen on eräänlainen pysähtyneen brezneviläisyyden elävä monumentti, jonka nenän eteen pitää asettaa peili, jotta näkee hengittääkö potilas. Aivokuolema on ehkä kuvaavin termi, jolla jukkakemppisiä voi luonnehtia. Virkakunnassa on edelleen kymmeniä tuhansia jukkakemppisiä - ei blogisti Jukka kemppinen ole harvinaisuus lajissaan. Kemppinen edustaa suomalaista laillistettua korruptiota. Suomalainen eliitti ei arvioi tekojensa seurauksia. Se elää tässä ja nyt kykenemättä pohtimaan moraalisia näkökantoja. Se elää kuin viimeistä päivää ahnehtien kaiken eteensä eksyvän kitoihinsa. Ahneus on yksi kuolemansynneistä, ja sen vastakohta on kardinaalihyveistä kohtuullisuus.

Suomalainen virkakunta ostetaan myötämieliseksi. Maan tapa johtaa moraalin rapautumiseen. Maahan luvatta saapuvien siirtolaisten pysäyttäminen edellyttäisi oman toiminnan moraalisen tarkastelun lisäksi myös oma n toiminnan seurausten moraalista analyysiä, mutta sitä ei haluta tehdä. Kunhan oma toiminta on laillista, se riittää päätöksen perusteluksi. Se, että laittoman siirtolaisuuden seurauksena seuraavalla sukupolvella on kusiset paikat, ei ulotu tarkastelujaksoon. Tätä on suomalainen korruptio. Ei Kemppinen ole paha - hän tuntee pelin säännöt. Onhan hän itse niitä professorina ollut luomassa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nepotismi on yksi korruption muoto, ja itse rikkana rokassa.

Pojanjolppina isäni kysyi haluatko töihin saadaksesi omaa
taskurahaa, johin ilmaisin innokkuuteni, joten isäni sanoi että mene rakennusmestrin puheille sinne ja sinne.

Mulla oli joku erivapaus aloittaa työnteko rakennuksilla
joku 14 vuotiaana.

Miinulta vaadittiin enemmän kuin muilta, mutta kivaa oli kun palkka oli jopa 3,2 markkaa tunti.

Käytin kuitenkin asemaani hyväksi notkuessani Tapiolan viinakaupan edessä nähdäkseni työkaverin, pyytäen häntä hakemaan viinaa alaikäiselle etten kertoisi isälle ettei hakenutm naurunpärskähdysten ja huikkien kera.

Että semmoista korruptiota.

Laulu Tinurin Tuvasta Leppävaarassa.

https://www.youtube.com/watch?v=03b1EyUDgm0

Ilkka
Oinomaos kirjoitti...

On väärin puhua korruptiosta Suomessa. Kyseessä on maan tapa, tuoreimpina esimerkkeinä Maahanmuuttoviraston demlalaisen johtajan Jaana Vuorion sopimat miljoonaluokan tulonsiirrot VHM:ltä SPR:lle.

Aika hurjaa ja hullua, että kun Valtiontalouden tarkastusvirasto selkeästi osoittaa somalien pärjäävän koulussa umpisurkeasti, OKM:n seta-aktiivi Anssi Pirttijärvi syyttää tästä epäpätevää opetushenkilöstöä ja riittämättömiä resursseja. Täsmälleen sama surrealistinen demarien käänteislogiikka kuin Juhana Vartiaisella ja opetuslapsillaan, analogia natsaa sataprosenttisesti.

Muuten, mersukausti liittyi XAMK:iin eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun.

Professori kirjoitti...

Suomessa korruptio on vaarallisinta juuri rekrytoinnissa. Ongelman suuruutta kuvaa se, että kolmekymppisen rekrytointi on kymmenien tuhansien eurojen vuotuinen investointi seuraaviksi 35 vuodeksi. Siis miljoonaluokan kulu veronmaksajalle. Sellaisessa ei saisi tehdä virheitä.

Ainakin omalta kohdaltani kaikenlaiset "korruptioyrityksetkin" matkojen tai tavaroiden suhteen ovat loppuneet. Se on erinomainen asia, ja uskon niin käyneen muillekin.

Vaikka ei noita ollut juuri aiemminkaan: joskus olen saanut lahjaksi yksityisen yhteistyökumppanin mainos-vaatteen. Arvo reilusti alle 50 nykyeuroa. En silloin 20 vuotta sitten ymmärtänyt kieltäytyä. Mutta ehkäpä vaikka hankintahenkilöstöön yritetään vaikuttaa enemmän kuin tutkijoihin - ja tilaisuushan tekee tunnetusti varkaan.

Julkisen sektorin ja myös yksityisen yksi suuri ongelma onkin johtajien hyvä veli -rinkikulttuuri. Se ei ole laitonta, mutta ehkäisee tehokkaasti yhteiskunnan optimaalista henkilöstöresurssien käyttöä.

Ja sanotaan tässä nyt lopuksi sekin, että valtion palkkajohtajuus syntyi siivouksen ym. Matalapalkkaisten töiden ulkoistamisesta yksityiselle sektorille. Siinä missä valtion palkollisten keskitulo nousi, yksityisellä se putosi. Toki myös tulospalkkaukseen siirtyminen vaikutti asiaan koska se lähinnä nosti ihmisten palkkoja ay-liikkeen vaatimusten takia.

Kumitonttu kirjoitti...

Sähköteurastaja - nepotismissa on hyvätkin puolensa. Kun Rotchild valitsee pankkiinsa jonkun, jonka isän hän tuntee, Rotschild toimii vastuullisesti. Mutta kun valtion virkoja aletaan täyttää muodollisen pätevyyden sijaan sukulaisuussuhteilla, luistellaan heikoille jäille.

Oinomaos - toki kyseessä on maan tapa, mutta mielestäni se mahtuu korruption määritelmän suojaan. Tuo somalien koulumenestys on yksi esimerkki siirtolaisbisneksestä, joka elättää kaiken maailman anssipirttijärviä ja muita paskanjauhajia.

Proffa - tutkijoiden korruptointi liittyy enemmän tutkimusapurahojen kerjuuseen erilaisten "tyky-päivien" kulujen maksamiseen. Tavallaan kyse ei ole suoranaisesti korruptiosta vaan vapaaehtoisesta toiminnasta, mutta se pitäisi yksiselitteisesti kieltää.

Joo tuo viimeinen kirjoittamasi kappale on hyvä oivallus. Eräs tuttu työskentelee suuressa globaalissa firmassa, joka tarjoaa atk-ratkaisuita valtionhallintoon. Hän kertoo aivan poskettomia juttuja asiakkaittensa osaamattomuudesta. Valtion pitäisi tehdä kaikki työt matalalla profiililla, mutta nykyisin tilanne on juuri päin vastoin. Ajelin juuri jonkun uuden päiväkodin ohi Uudellamaalla, ja ihmettelin että onko kuntaan rakennettu uusi kunnantalo. Sepä olikin päiväkoti jossa oli valtavat ikkunat ja pylväiköt kuin jossain kylpylässä suorastaan.

Kaikkea tuota julkisen varallisuuden tuhoamista on suomalainen korruptio.

Vasarahammer kirjoitti...

Korruptio rehottaa myös NGO-tasolla. Tämä korruptio ei paljastuessaankaan johda tuomioihin:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194859859488/artikkeli/spr+n+ex-johtaja+vapautettiin+konsulttisotkussa+syytteista.html

SPR:n veripalvelun johtaja oli ostanut kolmella miljoonalla konsultointia johtajan entiseltä työntantajalta. Tällaista on suomalainen korruptio.

"Ajelin juuri jonkun uuden päiväkodin ohi Uudellamaalla, ja ihmettelin että onko kuntaan rakennettu uusi kunnantalo."

Prameat kunnantalot ovat kepubisnestä eli perinteisesti Kepu-kunnissa on panostettu kunnalliseen rakentamiseen. Mitä kauemmas Etelä-Suomesta mennään, sitä komeampia ovat kunnantalot. Tosin tämä on viime vuosina jonkin verran tasaantunut. Omassa kotikunnassani on mielestäni varsin hulppea kunnantalo ja kalliin näköinen pääkirjasto.

Kumitonttu kirjoitti...

Vasara - nyt kun kunnantaloihin ei enää iljetä työntää miljoonia ja rakentaa niistä moderneja goottilaisia kirkkoja, kommarit ovat innostuneet pysäämään vastaanottokeskuksia.

Seinäjoella arbuusit virittelevät vastoin kuntalaisten enemmistön tahtoa uutta keskusta:

Seinäjoen kaupunginvaltuustossa tehtiin maanantaina aloite pakolaisten vastaanottokeskuksen perustamisesta kaupunkiin. Toisessa aloitteessa esitetään kiintiöpakolaisten vastaanottamista Seinäjoelle.

Vastaanottokeskusaloitteen tekivät sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden valtuustoryhmät sekä kristillisdemokraattien valtuutettu Seppo Lampi.

Kiintiöpakolaisaloitteen tekijät olivat valtuutettu Lampi, joukko sosialidemokraatteja sekä vasemmistoliiton ja vihreiden valtuustoryhmät.

Valtuusto käytti eniten aikaa kaupungin talouskehityksen tarkasteluun. Talous on tiukoilla.

Ainut valonpilkahdus taloudessa on se, että lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon menojen kasvu näyttää olevan tasaantumaan päin.

Vasarahammer kirjoitti...

Vastaanottokeskukset ovat myös aluepolitiikkaa eli kepubisnestä. Tosin niitä varten ei rakenneta moderneja goottilaisia kirkkoja vaan hyödynnetään vajaakäytössä olevia vanhoja monumentteja. Maa on täynnä vanhoja reumasairaaloita, varuskuntia, vankiloita, keuhkoparantoloita ja kurssikeskuksia, joille ei löyty taloudellisesti kannattavaa käyttöä. Näihin vastaanottokeskukset tulevat ja niitä mamubisnes kyttää.

Kumitonttu kirjoitti...

On eittämättä suorastaan vastenmielistä, että laittomasti maahantulevia muslimeita asutetaan hylättyihin armeijan rakennuksiin ja tyhjentyneitä kirkkoja muutetaan moskeijoiksi. Ihmiskunnan suurin kansainvaellus on käynnissä, emmekä tee mitään puolustaaksemme itseämme sen tuomalta tuholta.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä kepulaiset kalkyloivat että asyylin vonkaaja majailee kämpässä pari vuotta ja sitten valuu pääkaupunkiseudulle, Turkuun tai Tampereelle. Hetken ajan siitä kuittaa rahat, edellyttäen että asukki lähtee parin vuoden sisällä pois eikä jää kuntaan notkumaan.