keskiviikko 12. elokuuta 2015

Kun mä kebabin hotkaisin, olin illan lihavin

Blogin vasemmassa yläreunassa on meneillään kysely suomenruotsalaisista. Tällä hetkellä äänestäneitä on pari sataa, joista suomenruotsalaisia on 10%. Puolet äänestäneistä eivät välitä koko aiheesta ja kolmasosa pitää suomenruotsalaisia naisia seksikkäinä. Ottaen huomioon sen, että rannikon ruotsia puhuva vähemmistömme on oikeasti geneettiseltä perimältään eri porukkaa kuin hämäläiset ja karjalaiset, niin en ihmettele. Ainahan se ruoho näyttää vihreämmältä aidan toisella puolella.

Sen verran paljastan omaa taustaani, että toisen vanhempani sukujuuret ovat keskiajan aatelisia ja toisen keskiajan porvareita. Molemmat kuitenkin Ruotsista tänne muuttaneita. Kummallista on, että kun 1500-luvulla Suomessa asui vain noin 30.000 viljelijää, niin vanhempieni suvut "yhtyivät" keskenään vasta 1900-luvulla. Yhteisiä elossa olevia sukulaisia varhaisimmista esi-isistäni on molemmissa sukuhaaroissa noin 7.000 henkilöä. Suomen historian kannalta merkittäviä henkilöitä on molemmissa suvuissa, mikä on luonnollista ottaen huomioon asukasluvun vähyyden ennen teollista aikakautta.

Olen siis maahanmuuttajien jälkeläinen toisin kuin toisen vanhempani puoleiset "pikkuserkkuni" (joiden sukuhistoria on myös tiedossa), jotka ovat asuttaneet Suomea ainakin parin tuhannen vuoden ajan. Rehellisesti ja yhtään liioittelematta voin siis sanoa olevani varsin hyvin "kotoutunut" mamu. Sukuni on kamppaillut Suomen luontoa vastaan onnistuneesti, kun hengissä vielä ollaan. Köyhyys, ryssät ja sairaudet ovat riivanneet kuten kaikkia muitakin. Mutta yritetty on.

Olikin mielenkiintoista lukea Helsingin Uutisista kuvaus nykyajan maahanmuuttajista. Otsikko oli "ulkomaalaiset valtaavat Helsingin kivijalkaravintolat", mutta valitettavasti en löydä sitä netistä. Sakari Nupponen kirjoittaa:
Suomalaiset eivät viitsi ottaa riskiä ja tehdä yhden-kahden miehen paikoissa pitkää päivää. Kiinteistösijoittajien vuokrapäätöksiä ohjaa raha. Korkeimman vuokran tarjoavat maahanmuuttajat ja siksi he myös saavat tiloja.
Uutinen paljastaa rivien välissä karmean tosiasian. Suomalainen ei menesty kilpailussa maahanmuuttajia vastaan. Selitys on veronkierto ja orjatyövoiman käyttö. En lainkaan epäile, etteikö suomalaisen kyky laatia liiketoiminnan kannattavuutta olisi kohdallaan. Suomalainen on valmis tinkimään omasta työajastaan ja -panoksestaan elättääkseen itsensä, mutta ei lähde laittomalle tielle veroja kiertämään. Ei ehkä siksi, että omaisi korkeamman moraalin vaan siksi, että verottajan valvonta on tosiasiallisesti suomalaisia kohtaan kovempaa.

Tunnen suomalaista ravintola-alaa 80-luvulta omakohtaisesti, joten yhtään liioittelematta voin sanoa, että suomalainen on kiertänyt veroja ravintolayrittäjänä ja -työntekijänä aivan tolkuttomasti. Mielenkiintoista nykyisessä tilanteessa on mielestäni lähinnä se, että miksi suomalaiset ovat lopettaneet ravintolayrittämisen ja miksi maahanmuuttajat voivat edelleen kiertää veroja. Omien kokemusteni perusteella ainakin se selittää muutosta, että maahanmuuttajien verotusta katsotaan läpi sormien. Sakari Nupposen mukaan 13% Suomessa asuvista turkkilaisista on "ravintola-alan yrittäjiä". He työllistävät Nupposen mukaan keskimäärin (siis virallisesti) 1,1 ihmistä itsensä lisäksi. Suomalaiset verrokkinsa 4,3. Pääkaupunkiseudulla oli 5.331 ulkomaalaistaustaista yritystä, joista ravintoloita oli 1.443 ja niistä turkkilaisia noin 550. Tämä siis vuonna 2009.

Turkkilainen mafia myy pääsylippuja Suomeen noin kymmenen tuhannen euron hintaan. Sillä saa työluvan ravintolaan. Muuttaja maksaa hinnan vuoden aikana työskennellessään palkatta kebab-pitseriassa vuoden verran. Sen jälkeen hän saa - turkkilaiselta mafialta - starttirahan omaan ravintolaan, jota ei saa perustaa liian lähelle vanhaa paikkaa, ja johon hän saa uuden palkattoman työntekijän huhkimaan uunin ääreen. Kaikki tämä on luonnollisesti epävirallista, eli en pysty mitenkään osoittamaan väitteitäni todeksi vaikka olen kuullut ne alan asiantuntijoilta. Pelin henki on se, että suomalainen pienyrittäjä on kiusattu henkihieveriin Puolueen rattaissa, jotta maahan saadaan uusi proletariaatti pitämään arbuusit vallan kahvassa.

9 kommenttia:

Tikkablog kirjoitti...

Enpä epäile viimeisen kappaleen juttua ollenkaan.
Lyhyt tarina: olin kerran turkissa, vaihdoin muutaman sanan erään nuoren miehen kanssa, joka harmitteli sitä, kun "joutuu Suomeen töihin sukulaisen pizzapaikkaan vuodeksi, että suku velvoittaa..."

en nyt tarkemmin enää muista, enkä tiedä oliko tottakaan, koska asia ei hirveästi silloin kiinnostanut vaikkakin kuulosti oudolta. Ehkä kaveri oli ostanut one way ticket -tyyppisen matkan Pohjolaan ja on nyt vääntämässä luokatonta lättyä jossain "ravintola-yrittäjänä" keskellä reviirikiistoja.Kumitonttu kirjoitti...

Tämä on tyypillinen tilanne, mistä saa helposti syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska asiaa ei millään voi todistaa oikeudessa, eikä se koske kaikkia kebab-yrittäjiä. Reviiririidat kuitenkin - kuten Oulussa - osoittavat että kebab-markkinoilla markkinaosuudet jaetaan takahuoneissa. Toiminta muistuttaa mafia-elokuvista tuttua kaavaa.

Kari kirjoitti...

Kohta on pitsanpaistajia ja "hiilihangon heiluttajia" tulossa lisää. :)

Monet "turkkilaisista" ovat kurdeja jotka pakenevat nyt kun Erdogan on uudelleen aloittanut sodan heitä vastaan mönkään menneiden vaalien jälkeen rakentaakseen Ottomaani-sultanaattia.
Obama ja NATO avustaa tietysti Islamilaisen sultanaatin rakennuksessa ja sen aikaisemman alueen valtioiden, kuten Syyrian, Saudien, Israelin, Jordanian ja Egyptin heikentämisessä.

Jos sallit? Iltasanomissa oli tänään harvinaisen asiallinen ja poliittisesti epäkorrekti pääkirjoitus otsikolla:


Erdogan vie Turkkia kohti sotaa

Julkaistu: 12.8. 6:30
Turkin heinäkuussa käynnistämä ”synkronisoitu sota” ääri-islamistista Isis-terroristijärjestöä ja kurdien työväenpuolueen PPK:n taistelijoita vastaan palvelee ennen muuta itsevaltaisista pyrkimyksistään tunnetun Turkin presidentin Recip Tayyip Erdoganin ja hänen taustapuolueensa, konservatiivisen AKP-puolueen sisäpoliittisia tarpeita.
Turkki antoi ääri-islamistisen Isisin harjoittaa veristä terroriaan yli kaksi vuotta Irakissa ja Syyriassa puuttumatta terroristijärjestön toimintaan alueellaan.

– Turkki on omilla toimillaan edesauttanut ääri-islamilaisen Isis-järjestön laajenemista ja organisoitumista Irakissa ja Syyriassa, totesi Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija Toni Alaranta Yle Uutisille jo viime syyskuun 22. päivänä.

Turkin laskelmissa Isis toimi vastapainona kurdien pyrkimyksille muodostaa sisällissodan repimän Syyrian ja Irakin pohjoisosiin itsenäisen kurdialueen.


ISISIN laajentaessa hallitsemaansa aluetta Isisin vastaisen liitouman tukemat kurdien peshmerga-taistelijat ovat saaneet yhä merkittävämmän roolin sotatoimissa terroristijärjestöä vastaan. Erdoganin hallinto on pelännyt tämän kasvattavan PKK:n vaikutusvaltaa Turkin kurdialueille.

Presidentti Erdoganin pyrkimykset laajentaa presidentin valtaoikeuksia saivat kesäkuun vaaleissa vakavan takaiskun, kun kurdien tukema vasemmistolainen HDP-puolue nousi Turkin parlamenttiin ja esti AKP:tä muodostamasta yksin enemmistöhallitusta. AKP:llä on tämän kuun 23. päivään asti aikaa koota maahan uusi kokoomushallitus. Mikäli tämä ei onnistu edessä ovat todennäköisesti uudet vaalit.

Ratkaisuna pattitilanteeseen Erdogan käynnisti heinäkuussa ”synkronisoidun sodan terrorismia vastaan” ilmaiskuilla tavoitteena kiillottaa AKP:n kilpeä terrorismin vastaisessa taistelussa ja horjuttaa mahdollisten uusintavaalien alla HDP:n suosiota.


ERDOGAN uskoo sotatoimien lisäävän vahvan johtajan kaipuuta ja vievän AKP:n vaalivoittoon.

Kumitonttu kirjoitti...

Kari, Erdogan esti Israelin osallistumisen äskettäin NATO:n kokoustaessa Lähi-idän tilanteesta. Vastineeksi Israel päätti jättäytyä pois Yhdysvaltain alueella järjestämästä sotaharjoituksesta. Obamalla ei ole nyt minkäänlaista kontrollia Lähi-itään vaan kaikki valttikortit on annettu Erdoganille. Hassua ettei Sanoma Oy:n NATO-kiimaiset toimittelijat osaa vetää johtopäätöksiä tapahtuneesta.

Anonyymi kirjoitti...

Turkin roolia on ollut jotenkin hankalaa hahmottaa. Yrittääkö se tavoitella ottomaani-sultanaattia vai semmoista pan-turkkilaista imperiumia jossa olisi mukana kaikki turkinsukuiset kansat jotka tunnustavat islamia, Turkista Kirgisiaan ja Xinjiangiin asti? Azerit ovat lähin sukukansa ja heitä on naapurissa Azerbaidžanissa ja Iranissa. Se vaan että azerit ovat 85-prosenttisesti shiioja ja 15-prosenttisesti sunneja.

Mikä on Turkin suhde sunni-arabeihin? Miten ne suhtautuvat toisiinsa, miten ne näkevät toisensa? Erdogan kaveerasi Morsin kanssa silloin kun hän oli vielä Egyptin presidentti. Erdogan oli raivoissaan siitä että Sisi syrjäytti Morsin ja julisti Muslimiveljeskunnan laittomaksi. Morsi tuomittiin kuolemaan ja sekös raivostutti Erdogania lisää. Erdogan on myös kaveerannut Hamasin johtohahmojen kanssa, samoin PLO/Fatahin.

En halua idealisoida kurdeja. Hekin ovat muslimeja, pääasiassa sunneja, Iranissa shiioja. Kurdeillakin taisi olla rooli armenialaisten kansanmurhassa. Sitä en tiedä miten Syyrian kurdit ovat toimineet Syyrian kristittyjen kanssa ja miten Irakin kurdit ovat toimineet Irakin kristittyjen kanssa. Jostain syystä sunni-arabit ja sunni-turkkilaiset ovat aina olleet sunni-kurdeja vastaan.

Ovatko kurdit orientoituneet islamilaisesti, vasemmistolaisesti vai kansallismielisesti? Kurdeilla on noita ryhmittymiä joista ei meinaa saada mitään selkoa.

Armenialaisten ja kurdien suhteesta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian%E2%80%93Kurdish_relations

Kumitonttu kirjoitti...

Nyt heitit Vieras niin pahoja kysymyksiä etten mä noihin osaa vastata :( Mutta jos selvittelet itse, niin pyydän että valaiset meitä muitakin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin mää heitin tuon viestin sitä varten jos Kumis osaisi siihen vastata. Tai joku muu joka käy täällä usein kommentoimassa, kuten Kari tai Vasara. Veikkaan että myös Mikko Mäkinen osaisi varmaan jotain kertoa mutta hän on viime aikoina pyörittänyt vaan sitä Ilmastorealismia-blogia mutta ne kaksi muuta blogia ovat jääneet vähälle päivitykselle.

Kari kirjoitti...

Turkin väestö on sekakansaa, vaikka tekeekin kaikkensa että he näyttäisivät yhtenäisiltä. AKP tavoittelee samaa kuin ISIS, mutta pitemmällä tähtäimellä. Se antaa ISIS:n tehdä likaisen työn ja avustaa sitä, mutta nappaa vallan kun alueen valtioiden kukistustyö on suoritettu. AKP on opillisesti lähellä Muslim Brotherhoodia. Siitä viha Egyptin nykyhallintoa vastaan. Myös siksi, että Turkilla on laajentumisajatuksia sen kuten kaikkien Lähi-Idän valtioiden ja Euroopan/Venäjän suuntaan. Tämä on myös Venäjän ja Iranin lähestymisen taustalla.

Mustafa Kemal Ataturk tarvitsi kurdeja päästäkseen absoluuttiseen valtaan, mutta dumppasi heidät sinne päästyään. Samaa yritti Erdogan, mutta viime vaalien mentyä mönkään juuri kurdien puolueen tähden, niin NATO:n koneet saivat nousta ilmaan heitä vastaan USA:n suostumuksella. Obaman politiikka on myös Muslim Brotherhood myönteistä..

Kurdeissa on paljon Israelin kadonneitten sukukuntien jälkeläisiä, kuten palestiinalaisissakin. Heidän uskontonsa on sunna-islam.
Kommunistit ovat sotilaallisesti iskukykyisimpiä, ja perustivat Ruotsiin Exiilihallituksen, mutta sosiaalidemokraatit ja muslimipuolue hallitsee Irakin kurdistanissa. Kaikkia näitä vastaan on kurdien Ansar al Islam, joka on sunnien salafisti-liike. Sen perustaja Mullah Krekar elää valtion erityissuojeluksessa Norjassa. Nykyään vankilassa tai kotiarestissa uhkailtuaan naispääministeriä pari kertaa hengen lähdöllä.

Tuntemani kurdit ovat lähinnä sosialisteja ja osa Turkin vankiloita paossa. Pitävät kurdien al Qaedan johtajaa, Krekaria, löysäpäisenä.
Myös palestiinalaiset ovat saaneet kuulla kunniansa. Kurdeilla on ollut lämmittelyä Israelin suuntaan.


Kari kirjoitti...

Tuosta MM:stä vielä, että taitaa olla parempi, että keskittyy nykytilassaan sinne ilmasto-uskonnon vastustamisen puolelle.