sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Ruokauhri

Rolling on ikivanha englanninkielinen termi, joka on suomeksi lähellä kaatoa - siis naisen kaatoa. Rocking puolestaan tarkoitti yleistä metelöintiä ja pahennusta herättävää käytöstä (Wiki). Länsimaiseen kulttuuriin ovat jättäneet pysyvät sekä populäärimusiikki että ehkäisypilleri, joka tuli myyntiin tasan 60 vuotta sitten (Wiki). Ne ovat luoneet sen rennon ja vapautuneen ilmapiirin, josta nyt nautimme, ja joka on saanut tiukan vastareaktion monilta. Kaikissa uskonnoissa on puhdasoppisuutta edustava linja, jonka mielestä nautinnot ja lihan himot ovat pahasta. Luostarielämä ja kieltäytyminen elämän maallisista iloista on kyseiselle ajattelutavalle ominaista. Ruokavaliolla oikeamielinen voi rituaalinomaisesti osoittaa uhrautuvuuttaan (Finbible).

Samaan aikaan, kun yhä isompi osa nuorista läträä siiderin kanssa ja liikkuu polkupyörän sijaan kiinalaisella moposkootterilla, kauneusihanteeksi on tuotettu käsittämättömän laiha vartalo. Syöminen on hurskaille ja nuorille usein ainoa tapa, jolla he voivat päättää itseensä ja ruumiiseensa liittyvistä asioista täysin vapaasti. Erityisesti nuorten naisten kasvisruokavalio on ollut pitkään suosiossa ja nykyisin yhä useampi nuori mies ja poika seuraavat naisten esimerkkiä ja innosta puhkuen selittävät ylpeänä kaiken tofusta ja soijanakeista senioreille.

Voi olla, että minulla on väärä mielikuva, mutta usein kuulen sellaisen väitteen, että ns. itseaiheutettuja sairauksia ei pitäisi hoitaa maksutta julkisessa terveydenhuollossa. Ikään kuin niillä mitään resurssipulaa edes poistettaisiin... Näillä itseaiheutetuilla sairauksilla tarkoitetaan tyypillisesti ikääntyvän miehen sairauksia: diabetes, ylipaino ja niistä seuraavat verisuonisairaudet ja muut vaivat. Kukaan ei tietenkään ole luokittelemassa naisten vaihdevuosihoitoa itseaiheutetuksi. Tai juoksuharrastuksessa nyrjähtäneitä nilkkoja ja laskettelukeskuksessa saatuja kallovammoja itseaiheutetuiksi. Saati Gambian matkalta saatua malariaa, mutta kuppa ja tippuri ovat lihan himon seurauksia ja siksi itseaiheutettuja. Ruorijuopon vammat mökkikalliolla ovat itseaiheutettuja, mutta terassilla avokkaan pohjasta läpi tullut tuopin puolikas ei ole itseaiheutettu vamma. Saa keksiä vapaasti lisää.

Huippumalli Gwyneth Paltrow ilmoitti sairastavansa osteopeniaa (abcnews). 37-vuotias nainen on toki tunnettu hoikkuudestaan, mutta edes se, että hänellä on ollut varaa hankkia kunnon ravintoneuvoja, ei pelastanut häntä. Luuston paksuus ja tiheys on monimutkaisen hormonaalisen toiminnan tulos, ja rakennusaineena on ensisijaisesti kalsium. Englannissa laki määrää valmistajia lisäämään leipään kalsiumia, mutta eihän siitä ole apua, jos ei syö leipää. Uusin villitys nuorten naisten kohdalla onkin jättää maito- ja vehnätuotteet kokonaan pois ruokavaliostaan. Tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas nainen jättää ruokavaliostaan tyystin pois joitain ruoka-aineita, kuten juuri leivän (Telegraph).

Pitkään on ollut tiedossa, että ikäluokka ikäluokalta varusmiesten keskimääräinen kunto on huonontunut. Osa miehistä on todella rapakuntoisia ja osa on sitten paremman ravinnon ja yleisen tietämyksen takia paremmassa kunnossa kuin sotien jälkeen syntyneet, saati ennen sotia. Vastaavalla tavalla osa naisista urheilee ja pitää huolta itsestään säilyen nuorekkaina melkein eläkeikäänsä saakka, mutta sitten on se siideriperseiden porukka, joka vanhetessaan katkoo luitaan.

Kasvisruokailu ja "ilmastoystävällinen" tunteilu lihansyönnin kanssa tulisi välittömästi lopettaa. Jokaisessa helsinkiläiskoulussa tulisi tarjota lihaa jokaisena päivänä. Kasvisruokatottumus on samanlainen uhka nyt kasvavalle sukupolvelle kuin alkoholi. Vaikutukset ovat kaikkea muuta kuin terveellisiä.

2 kommenttia:

jadfh kirjoitti...

Toi veehooämmien maito- ja lihauskonto on jokseenkin yhtä väsynyttä jankutusta kuin kiihkoilevien cityvihreiden horinat.

Aika hyvin tuolla Aasian suunnalla tullaan toimeen ilman Valion maitoa, muslimikarkottimena toimivaa makkaraa tai miehenä pitävää kilon pihviä.

Okinawa Diet

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos kommentista, Jimbo. Miten sinä nyt kytkit tämän liha- ja maitouskonnoksi, kun yritin juuri selittää, että lihan ja maidon poistaminen ruokavaliosta muistuttaa uskonnollisia rituaaleja? Eli käänsit asetelman päälaelleen. Voin ihan hyvin olla väärässä, mutta laitappa perusteluja näkemyksesi tueksi.

Aasia-kommenttisi on ylimielinen. Yhtä hyvin voin todeta, että eurooppalaiset ovat kulttuurisesti ja teknologisesti Aasiaa edellä juuri siksi, että täällä on perinteisesti syöty lihaa. Kuten varmaan ymmärrät, tuollaisissa väitteissä ei ole mitään mieltä.