maanantai 19. heinäkuuta 2010

Haasteita riittää

Yhdysvaltain hallitus lopettaa rahoittamasta Itä-Anglian yliopiston (EAU) ilmastontutkimusyksikköä (CRU), kertoo Canada Free Press. Ilmoitus on merkittävä, sillä Yhdysvaltojen energiavirasto (DoE) on yksikön suurin rahoittaja. Greenpeacen mukaan rahoituksen katkeamisella on varmasti vaikutus yksikön toimintaan, ja sitä kautta IPCC:n toimintaan, sillä CRU on ollut keskeinen tiedon lähde IPCC:lle. Kuten tiedetään, IPCC on YK:n alainen järjestö, ja YK:n korruptioskandaalit eivät ole uusi asia. Moni amerikkalainen vastustaa YK:ta juuri siksi, että he näkevät tai pelkäävät sen yrittävän haalia Maailman Parlamentin asemaa eli ylikansallista päätäntävaltaa, mikä amerikkalaisen korvassa kuulostaa lähinnä Kominterniltä, IPCC onkin saanut pilkallisen lyhenteen ICCCP.

CRU:ta on epäilty vuosia siitä, että se tuottaa poliittisesti tarkoituksenmukaisia tutkimustuloksia. Yksikön johdon, Phil Jones ja Keith Briffa, sähköposteja vuoti julkisuuteen vuosi sitten, jonka perusteella tuli aiheelliseksi epäillä yksikön rikkoneen vapaan tiedotuksen lakia, jollainen Yhdysvalloissa jaEnglannissa on säädetty. Poliisitutkimuksissa myöhemmin paljastui, että sähköpostit oli vuodettu laitoksen sisältä eikä niitä oltu varastettu. Yksikön tekemisiä on tutkittu pariin otteeseen (kuten kirjoitin eilen Totuuskomissio), ja molemmilla kerroilla laitoksen toimintaa on arvosteltu vain lievästi - jos ollenkaan.

Myös NASA on aiemmin joutunut vastaamaan samanlaisiin syytöksiin tiedon pimittämisestä (Examiner), ja nyt kaiken huipuksi lätkämailan isä-aurinkoinen, ilmastonlämpenemisen suuri poika Michael E. Mann on haastettu Virginiassa oikeuteen 500.000 dollarin tutkimusapurahojen väärinkäytöstä (Climatology). Virginian syyttäjänlaitos asettaa Mannin vastaamaan Virginian yliopistossa tekemistään puulustotilastoista, syksyn 2009 sähköpostiviesteistä ja raskauttavimpana yrityksistä peitellä todistusaineistoa. Mann ei ole antanut ulkopuolisten perehtyä käyttämiinsä laskentamenetelmiin.

Ei kommentteja: