perjantai 16. heinäkuuta 2010

Sokea kana

Helsingin Sanomissa on kirjallisuuskriitikkona Pekka Wahlstedt. Vasta äsken törmäsin sattumalta kyseiseen herraan etsiessäni erään kirjan kirjallisuusarvioita. Olen myönteisen yllättynyt näistä parista esimerkistä, vaikka ne eivät ilmiselvästi olekaan hänen omia ajatuksiaan vaan ennen muuta pelkkiä lainauksia Pekan arvioimista kirjoista:

Ylimielisyys osuu omaan nilkkaan 28.6.2010:
Antiikin tarussa varoitetaan hybriksestä eli ylimielisyydestä. Kun ihminen saavuttaa menestystä, hän alkaa kuvitella olevansa jumala, jolle mikään ei ole mahdotonta. Ylimielinen ei keskustele ja kuuntele muita, hän kieltää virheensä ja vähättelee vastustajiaan. Hän on itsekäs ja kilpailuhenkinen. Suvaitsevaisuus ja avoimuus uusille ajatuksille olivat aidon nöyryyden merkki.

Anarkismi ei ole ismi 15.7.2010:
Onkin hienoa, että maailmankuulun tutkijan ja anarkistin Noam Chomskyn anarkismia käsittelevät kirjoitukset on koottu kirjaksi.
Anarkia-sana tulee kreikan kielestä, ja se tarkoittaa "ilman hallitusta".
Anarkistit haluavat elää avoimen taivaan alla ja päättää itse asioistaan. Anarkismia mustamaalaavatkin ne, jotka hyötyvät ihmisten alistamisesta.
Anarkismi on ristiriidassa myös sosialismin kanssa. Engels ja Lenin, puhumattakaan Stalinista, hyökkäsivät anarkisteja vastaan
Anarkisti Bakunin ennusti jo 1800-luvulla, että sosialismi vie punaiseen terroriin, joka alistaa yksilöä vielä julmemmin ja totaalisemmin kuin kapitalismi.
vallassa olevat instituutiot pitävät kielteistä ihmiskuvaa yllä, koska ne hyötyvät siitä.
Vapauteen liittyy myös vastuu eli kunnioitus muiden ihmisten vapautta kohtaan


Kuten erityisesti tuosta jälkimmäisestä - mutta myös ensimmäisestä - arviosta tulee esiin, anarkismi on äärioikeistolaisuutta. Se on vastakohta sosialismille. Tämän kun media vielä oppisi, niin voisi piirtää rastin seinään.

Ei kommentteja: