lauantai 31. heinäkuuta 2010

Aisha

Time-lehden kansikuva oli hätkähdyttävä. Lehti kertoo, että 18-vuotias Aisha halusi kertoa maailmalle, millaista on elämä Talebanien alaisuudessa. Aisha pakeni miehensä sukua, joka ilmeisesti teki hänen elämästään helvettiä. Rangaistukseksi häneltä leikattiin korvat ja nenä.

Tämä on se toinen puoli tässä sodassa, jossa länttä syytetään kyvyttömyydestä ymmärtää ja haluttomuudesta päästä yhteisymmärrykseen vieraan, väkivaltaisen kulttuurin kanssa. Näiden tapahtumien kertominen mahdollisimman laajalle vaikeuttaa niiden elämää, jotka haluavat pitää tällaiset asiat piilossa ja salassa. Sellaiset tahot, jotka pyrkivät vähättelemään islamin naisiin kohdistamaa uhkaa, ovat vaarallisia meille kaikille.


Tarinan onnelliseksi lopuksi on käytävä se tieto, että Aisha pääsee Yhdysvalloissa kosmeettiseen leikkaukseen. Nämä aishat ovat niitä naisia ja ihmisiä, joita jokainen maa tarvitsee pysyäkseen moraaliltaan ja toimintakyvyltään pystyssä. Ilman näitä rohkeita ihmisiä, jotka ovat valmiita uhraamaan jopa henkensä, jokainen maa on vaarassa romahtaa Afganistanin ja Somalian kaltaisiksi anarkistisiksi miesvaltaisiksi painajaisiksi.

[Lisäys 7.8.2010
Ylen toimittaja oli haastatellut Aishaa jo 22.6.2010. Jutun mukaan Aishaa auttanut järjestö saa huomattavaa taloudellista tukea Suomen kehitysyhteistyövaroista.]

Ei kommentteja: