keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Pyhää

Ranska kieltää musliminaisia käyttämästä kasbot peittävät huivit julkisissa tiloissa. Välittömästi Ranskan teko nähtiin tärähtäneistössä rasismina. Moni muu maa suunnittelee samaa, paitsi Englanti ja Hesari (Kulkuset paljaana 11.7.2010). Jopa Turkki on kieltänyt ne, ja nyt uusimpana rintamaan on liittynyt Syyria, jonka kouluissa ja yliopistoissa ei saa tästä viikosta alkaen pitää kasvot peittävää naamiota.

Syyria on totalitaarinen vasemmistolainen valtio. Vähän samanlainen kuin Pinochetin Chile tai Kreikka tai Espanja ihan 80-luvulle asti. Valtio sallii pienimuotoisen taloudellisen toimeliaisuuden, mutta tosiasiassa kaikki strategiset toimialat ovat valtion valvonnassa. Kuten edelleen Venäjällä, jonne Fortum investoi muutaman miljardin pari vuotta sitten. Syyria on jollain tavalla myötätuntoa herättävä maa, kun se on rikkaiden öljymaiden ja teknologisesti edistyneen Israelin puristuksessa. Parasta sille olisi ryhtyä yhteistyöhön Israelin kanssa, koska arabimailta se ei koskaan tule saamaan apua ongelmiinsa. Onhan Syyrian diktaattori Englannissa opiskellut lääkäri, joten kuinka paljon voimme odottaa muslimien integroituvan meihin, jos edes tuo ei tuo edistystä ja ymmärrystä?

Syyria kieltää siis huivit siksi, että se pelkää islamilaista vallankumousta. Kuningashuone ja koko maa on virallisesti maallinen, kuten Saddamin Irak, mutta todellisuudessa kaupunkien ulkopuolella asuva köyhälistö on hyvin uskonnollista. Daily Mailin kirjoituksessa todetaan:
"Hijabit ja niqabit ovat olleet satoja vuosia alistamisen ja uskonnollisen vallankäytön merkkejä. Puhdasoppiset miehet ovat käyttäneet
niitä alistaakseen naisia" sanoo 32-vuotias Ahmed. Satunnainen ohikulkija
Damaskoksen kalliilla asuinalueella toteaa burkan olevan "Kävelevä musta
aave".
Minua kiinnostaa nyt lähinnä se, että missä ovat kaikki ne Syyrian suurlähetystöjen edustoilla vasemmistolaisliberaalien pitämät mielenosoituikset, joita pidettäisiin, jos Israel olisi tehnyt saman päätöksen?

2 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

"Onhan Syyrian diktaattori Englannissa opiskellut lääkäri, joten kuinka paljon voimme odottaa muslimien integroituvan meihin, jos edes tuo ei tuo edistystä ja ymmärrystä?"

Kiteytit yhteen lauseeseen melkein kaiken olennaisen. Voimia eloon & hyvinvointia.

Kumitonttu kirjoitti...

Tänks Ykä ja kiitos kehuista. Syyria on todellakin yksi kummallisimmista arabimaista. Se on yhtä aikaa sekä käsittämättömän vanhoillinen ja toisaalta hyvin moderni. Sen hallinto- ja talousjärjestelmä on todellakin lähellä vanhaa Itä-Saksaa. Islamilla näyttää olevan samanlainen vaikutus kuin kommunismilla. Kommunismi kaatui miten kaatui, mutta saa nähdä miten tämän kanssa käy.