torstai 15. heinäkuuta 2010

Tsuida duida

...osaaksä uida, pysyksä pinnalla, rapakiven päällä hei!

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien uimataidottomuus on neljä kertaa yleisempää kuin kantakirja-kanukeilla (National Post). Mamuista joka viides ei pysy pinnalla kun syntyperäisistä uimataidottomia on vain viisi prosenttia. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka yleistä Suomessa asuvien mamujen kellumattomuus on. Kun asiaa ajattelee, niin en ole koskaan nähnyt mustaa miestä uimassa Suomessa. Kyllä ne kahlaavat ns. munia myöten, mutta siinä se sitten on. Tässä yhteydessä voinee olla sopiva kohta kertoa, että purjelaivojen aikaan merimiehet eivät osanneet uida. Jos joutui veden varaan, oli armeliaampaa hukkua pois kuin jäädä tunneiksi tai jopa päiviksi kellumaan, näin ajateltiin. Merimiespaidan selkäpuolella oleva sininen liina taas suojasi paitaa likaantumasta pitkiltä rasvaisilta hiuksilta. Ja ne liinan kolme raitaa taas ovat kunnianosoitus amiraali Horatio Nelsonin kolmesta voitokkaasta meritaistelusta. Ehkä se on sitä suomalaista kulttuuria, että mökillä on pakko opetella uimaan.

Viikon kummallisiin uutisiin kuuluu iranilaisen ydinfyysikon Shahram Amirin paluu maan pinnalle ja takaisin Iraniin (Foxnews). Usein agenteilla on mielenterveysongelmia, mutta tässä tapauksessa paluu Iraniin saattaa maksaa miehen hengen. Ilmeisesti hänen oli kuitenkin palattava, koska Iranin hallinto lienee uhkaillut Amirin Iraniin jäänyttä perhettä. Ei käy kateeksi.

Hesarissa on taas pääkirjoitussivulla toimituksen linjavalintaa kuvaava kirjoitus. Tällä kertaa tutkimusprofessori Marjatta Bardy saa kunnian opastaa ihmisiä ilmastouskon opinkappaleisiin.

Muutoksia tarvitaan niin energiantuotannossa, elinkeinorakenteessa, elämäntavoissa kuin koko maailmankuvassakin. Arvioiden mukaan kaikkein tärkeintä ilmastonmuutoksesta selviytymisessä on,että ihminen elää tasapainoisessa suhteessa luonnon kanssa. Hyvinvointimallimme tabuihin, kuten talouden ja kulutuksen jatkuvan kasvun itsestäänselvyyteen, on puututtuva. Talouskasvun mittaamisessa on huomioitava myös jatkuvaan kasvuun vannovan ideologian vaikutukset hyvinvointiin. Näitä ovat muun muassa työuupumus ja läheisten laiminlyönti.
Viimeisessä lauseessa saadaan ikuinen vasemmiston opinkappale, yhteisöllisyys, hienosti mukaan. Yhteisöllisyys, siis kibbutsi- ja kolhoosiaate on myös maahanmuuton kannattajien paljon esittämä toive. Mamukeskusteluissa aina muistutetaan, kuinka Afrikassa on perhekeskeinen kulttuuri, kuinka lapset kunnioitavat vanhempiaan ja kaikilla on niin mukavaa...

Bardyn esikuvana on ollut Worldwatch-instituutin vuosittainen raportti. Worldwatch-instituutin johtaja Lester Brown on ns. malthusilaisen maailmankuvan omistava punavihreä kommari. Malthus oli englantilainen matemaatikko, jonka arvion mukaan ali-ihmisten (työväki) tuli pysytellä selibaatissa, koska hänen laskelmiensa mukaan köyhien isot perheet ajavat koko Englannin ja siinä sivussa muunkin maailman nälänhätään ja lajin joukkotuhoon. Kuulostaako tutulta?

Vaikka Malthusin teoriat on tähän päivään mennessä jo osoitettu huuhaaksi, maailmassa on yhä paljon kommareita, jotka pitävät Malthusia suuressa arvossa. Eräs tallainen on siis tuo rouva Bardy sekä tietenkin Lester Brown. Vihreiden ikoni, Osmo Soininvaara lukeutuu myös malthusin kannattajiin (Lakko-oikeus ja tulonjako). Kuvaavaa on, että Soininvaara saa jo ensimmäisessä lauseessa vedettyä kehään Karl Marxin. Koko kirjoitusta ei kannata lukea, ei siinä ole yksinkertaisesti mitään tolkkua. Ekohörheltäjille tuntuu olevan tarpeellista todistaa, että kapitalismi on uskonto, joka pohjautuu uskoon ikuisesta talouskasvusta. Näin ei tietenkään ole, mutta jos tuota väitettä ei esitetä, ei vihreälle uskolle ole perustaa (Kestävä kehitys, Vihreä talous, Luonnonkapitalismi).

[Lisäys 19.7.2010
Ylen uutisen mukaan 2/3 suomalaisista osaa uida. Yli 50-vuotiaista puolet, mutta teineistä 80%.]

2 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

täälläpäässä muisteltaisiin, että se loru menisi about näin:

Kammastani löysin
kerran pienen täin -
joka mule lauloi
näin!

Tsuiba duida
osaatsä uida,
pysytsä pinnalla
napa kiven päällä...UH!

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos, noin se varmaan menee! En ole itse edes kuullut tuota lapsena vaan vasta aikuisena uimarannoilla, joten kirjoittelin sen, mitä luulin kuulleeni.