maanantai 2. maaliskuuta 2015

Prosenttiliike

kuten lukijani tietävät, kannatan tiukasti hiilidioksidipäästöjen rajoittamista tarvittaessa - ja mieluusti - vaikka voimatoimin. En myöskään ymmärrä alkoholijuomien nauttimista niiden aiheuttamista terveyshaitoista johtuen. Sen takia kannatan lämpimästi valtion oikeutta ja velvollisuutta tarvittaessa - ja mieluusti - vaikka voimatoimin rajoittaa aikuisten ihmisten oikeutta päättää omasta elämästään ja tekemistään valinnoista. Sen takia kannatan alkoholin korkeaa verotusta terveyshaittojen hillitsemiseksi. Luonnollisesti kannatan myös EU-jäsenyyttä ja rikollisten - en alkoholin - vapaata liikkuvuutta rajojen yli. Kannatan luonnollisesti myös verotuksen harmonisointia - lue: nostamista - jotta yksikään valtio ei voisi mitätöidä naapurimaan poliittisia päätöksiä tekemällä toisin. Miksiköhän muuten kaikkialla muualla vannotaan kilpailun nimeen paitsi verotuksessa?
Tutkimuksesta käy myös ilmi, että maissa, joissa on alhaisempi olutvero, sekä valtiot että kuluttajat hyötyvät tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta EU:n sisällä. Sen sijaan korkean verotason valtioissa, kuten Pohjoismaissa, korkeilla veroilla sekä myynnin, verotulojen ja työpaikkojen menetyksellä on selvä yhteys keskenään. Esimerkiksi arvonlisäveroja ja valmisteveroja menetetään Pohjoismaissa yhteensä 545 miljoonaa euroa vuosittain. Kun lasketaan mukaan kaikki muut välittömät tai välilliset vaikutukset, olutmatkailu aiheuttaa Pohjoismaille miljardin euron verotulojen menetyksen vuosittain.

Halvan oluen perässä matkustavat ostavat oluen lisäksi muitakin tuotteita. Jokaista Pohjoismaiden ulkopuolella olueen käyttämäänsä euroa kohti kuluttaja käyttää 2,01 euroa muihin ostoksiin.
Suomen korkean alkoholiveron takia - ja erityisesti Viron kurittomuuden takia - suomalaiset hakevat juomansa Tallinnasta yhä useammin. Sinebrychoffin asiakaslehden mukaan suomalaisten ns. viinaralli aiheuttaa melkein miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt. Tuo määrä on prosentti Suomen teollisuuden ja liikenteen päästöistä. Kyse on valtavasta määrästä, ja luulisi sen kiinnostavan poliittisia päättäjiämme. Miksiköhän ei kiinnosta? Eivätkö he uskokaan ilmaston lämpenemiseen? Pitävätkö he ilmaston lämpenemistä pienempänä riskinä kuin alkoholin haittoja?

Vaikka äänestämällä ei voi vaikuttaa poliittisiin päätöksiin, kehotan jokaista siitä huolimatta äänestämään menevää miettimään, mitä tarjottavaa on niillä puolueilla, jotka ovat olleet hallituksessa 80-luvulta alkaen? Mitä ratkaisuja Sekoomus, Demlarit, Kepulit, Virheät ja RKP voivat antaa nykyhetkeen? Miksi olemme nykyhetkessä - ovatko heidän aiemmat ratkaisunsa meidät tähän ajaneet, vai onko tämä kaikki heistä riippumattomien sattumien summa? Jos olemme tässä ilman heidän syytään, niin mitä he sitten ovat saaneet aikaiseksi?

Kyllä tämä touhu on järjetöntä.

5 kommenttia:

Tikkablog kirjoitti...

Kieltolaki ratkaisee tämänkin ongelman ja samalla maailma pelastuu. Sen takia me Myöhempien Aikojen Kieltolain Odottajat (MAKO™) sitä niin kovasti toivomme.

Unknown kirjoitti...

Prosenttiluvut perstuntumalta, mutta veikkaisin, että se on n. 75% suomalaisten panimoiden tuotteita, joita sieltä Virosta käydään hakemassa.

Olen hieman ihmetellyt, miksi en ole koskaa missään nähnyt tutkittuja tai edes arvioituja lukuja siitä, kuinka suuri osa Virosta tuodusta oluesta on suomalaista tai osittain suomalais omistuksessa olevilta panimoilta peräisin.

Luulisi panimoillemme olevan kutakuinkin yksi lysti, mihin suuntaan taydessä kaljalastissa oleva rekka panimon portista ulos ajettuaan kääntyy, paitsi tietysti, että oluen suuntautuessa vientiin, panimon ei tarvitse laskuttaa , kantaa ja tilittään arvonlisäveroa valtion puolesta.

Kumitonttu kirjoitti...

Varmasti kieltolaki tulee jossain vaiheessa takaisin. Viimeistään kalifaatin mukana.

Pörri, tuossa Koffin uutisessa kehutaan että ovat kehittäneet järjestelmän ottaa CO2 talteen. En usko Koffin johtajien olevan täysiä idiootteja vaan kyse on markkinointitempusta.

Minua kyllä oikeasti huvittaa, että jos 1% liikenteen ja teollisuuden päästöistä menee oluen hakuun, niin se mainiosti paljastaa tuon bluffauksen jos oluen verotusta ei lasketa. Eikä sitä lasketa tietenkään.

Sivistyneenä pitämässämme Keski-Euroopassa pubit, tavernat ja gasthausit elävät ja voivat hyvin. Meillä ravintolakulttuuri on kuihtunut kotona ryyppäämiseksi.

Kari kirjoitti...

Itse kannatan alkoholiin liittyvän holhonnan poistamista, kunhan poistetaan se kolikon toinenkin puoli, eli sosiaali ja terveyspalveluihin liittyvä holhous. Kukin juokoon niin paljon kuin haluaa, mutta juokoon omiaan ja kantakoon itse seuraukset, jos on juodakseen.

Moni liberaali kannattaa alkoholin käytön jalkauttamista kansalle, mutta paljastuukin pohjimmiltaan sosialistiksi kannattaessaan samalla kuitenkin julkista sosiaali ja terveyshuoltoa, joka kantaa suomalaisten juomisesta syntyvät tuhannet kuolemat ja miljardilaskut ja siirtää laskut muiden maksettavaksi.

Tälläisiä ovat usein keppanapuolue persujen kannanotot.
Esim europarlamentaarikko Sampo Terhosta ei juuri muuta kuule kuin A-tai B-asiaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Hyvä lisäys Karilta. Ei kuulu valtiolle, mitä ihmiset tekevät. Valtion tehtävä on turvata ihmisten mahdollisuus toteuttaa omia mielihalujaan vaarantamatta muiden terveyttä ja omaisuutta. Suomalainen yhteiskunta toimii juuri päinvastoin. Norja aikoo vuokrata vankilapaikkoja Hollannista, joten varmaan Suomenkin olisi hyvä selvittää yhteistyömahdollisuudet Venäjän ja Viron kanssa.