torstai 19. maaliskuuta 2015

Kumitontun säästölista

Ylen uutisen mukaan Puolueella on vaikeuksia päättää, miten julkinen sektori laitetaan suu säkkiä myöten. Tässä tulee yksinkertainen keino: Karkeasti 40% kuntien kuluista tulee sosiaalipuolelta. Karkeasti 10% kuntalaisista kuluttaa 80% sosiaalimenoista.

Tuolle 10%:n kuppaukselle tulee laittaa rajat. Yhtä aikuista, lasta ja perhettä kohti vuodessa käytetään tietty määrä rahaa. Kun tuo rahamäärä on ylitetty, julkisen sektorin apu loppuu. Onnistuakseen tämä edellyttää perusteellista muutosta terveydenhuollon toimijoilta. Suunnittelun, koordinoinnin ja budjetoinnin sijaan kunta palkkaa tuotannollisen tason työntekijöitä, jotka yhdessä ja keskenään ratkovat perheiden kanssa hoitokeinot annetulla rahamäärällä.

5 kommenttia:

Oinomaos kirjoitti...

Ajattelemisen aihetta:

Sananen syyrialaisista pakolaisista

Elääkö Suomessa tuhansia kidutettuja?

Kirjoitin nuo syyskuussa 2013.

Kari kirjoitti...

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyviä niinkauan kuin niille löytyy niitä haluavia maksavia asiakkaita.

Jos asiakas ei ole halukas niistä maksamaan, niin ne täytyy kannattamattomina lopettaa. Väärinhän suurkuluttajien palveluja sivullisillakaan maksattaa. Suurkuluttaja harvoin maksaa niistä itse yhtään mitään.

Igor kirjoitti...

Tuossa 10% käyttää 80% rahoista on eräs mielenkiintoinen sukupuolten tasa-arvoon liittyvä asia.

Minä olen tullut siihen tulokseen, että naiset käyttävät terveydenhuoltopalveluja miehiin verrattuna moninkertaisesti.

Suomalaisen miehen lääkärissäkäynti on suoranainen vitsi. Sen sijaan naisten kynnys mennöä lääkäriin on paljon alhaisempi. En tiedä onko tämä syy siihen, että myös elävät miehiä pidempään.

Enköä usko, ett naiset käyvät lääkärillä vain siksi että heillä on niin vaativat synnytyselimet :)

Kuten nuoruudessani eräs naisystävä sanoi: "Luoja on tehnyt valuvirheen, kun ei ole luonut parempia, huoltovapaampia synnytyselimiä.

Tikkablog kirjoitti...

Samaa mieltä kuin Igor. Naiset tuntuisivat käyttävän palveluja oikein huolella. Uhriutuminen ja valittaminen on suomi-naisella aika hyvin jo hallussa, kun seurailee keskustelupalstoja, ja muutakin arkielämää. Harvemmin miehet valittavat. Työpaikkojen saikuttajista naisia tuntuisi olevan myös suurin osa, näin omaa työelämäkokemusta ja kuultuja tarinoita peilaten.

Kun seuraan omaakin sairauttani koskevaa keskustelua, on tähän mennessä jokainen tietämäni tämän vaivan takia jollain tapaa työkyvyttömäksi todettu ollut nainen. Asia suoraan sanoen hieman häiritsee minua. Yhtään miestä en ole vielä havainnut. Vaivat on pitkälti samat kaikilla, mutta ilmeisesti kokemus niistä vaihtelee rajusti. Toisaalta, miehiltä vaaditaan tässä yhteiskunnassa tietyn tasoista kestävyyttä ja valitus ei ole kovassa kurssissa, eikä sen toisaalta tarvitsekaan olla.

Ei tämä kulttuuri salli heikkoutta miehille vieläkään. Ymmärrän sen tavallaan, mutta sen hintana on melkoinen määrä inhimillistä kärsimystä, itsemurhia, alkoholismia ja ties mitä syrjäytymistä.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Höpsistä pojat!

Sairaanhoitajia tarvitaan. Ihania naisia tarvitaan pitämään meistä ressukoista huolta. Mikä sen ihanampi kuin käpertyä pieneksi palleroksi ihanalle tuoksuvan ja maistuvan naisen viereen.

////////

Raha:

Se on niin iso säästölista, ettei sitä karsimalla voi lopettaa. Sitä työnnetään jokaiseen kerhotoimintaan. Lapset viedään yhteiskunnan tuoella urheiluharjoituksiin ja jos siellä tulee vamma, niin vanhemmat syyttää yhteiskuntaa.

Sitten kun jokainen suomalainen ottaa vastuun itsestään ja lähimmäisistä ilman yhteiskunnan tukea, sitten tulee muutos.

//////////

Mitä olen ymmärtänyt, suomalaiset haluaa, että yhteiskunta antaa rahaa. Jos ei saa jotakin - valtion pitää maksaa ja antaa. Jos ei saa, niin kunnan tehtävä on antaa.

Silloin kun olin -70 lapsi, silloin oli vielä häpeä mennä kunnalta kerjäämään. Mutta sitten asiat muuttui.


//////////

En tarkoita sitä, että se on häpeä. Mutta sitä ettei se sillä tavalla toimi.