tiistai 10. elokuuta 2010

Ponnistus

Maasta se perse edellä pienikin ponnistaa, vai mikä se nyt oli. 10.8.2010, siis tänään, Helsingin Sanomat kirjoittaa niin hullunkurisen pääkirjoituksen, toistan: pääkirjoituksen, että tämä on pakko nostaa esiin ja siirtää tänne tuleville sukupolville muistoksi. Jos viimeaikoina olenkin ollut näkevinäni jotain muutoksen tuulia lasitalossa Mikaen Pentikäisen tartuttua Janne Virkkusen jälkeen ohjaksiin, on minun syytä tunnustaa reilusti erehtyneeni. Samaa sontaa aviisi tunkee kuin ennenkin.

Hollanti käy kauppaa maahanmuuttajilla

Hollantiin on muodostumassa vähemmistöhallitus, joka joutuu tekemään lehmänkauppoja oikeistopopulistien kanssa taatakseen onnistumisensa.

Kesäkuun vaaleissa voiton vienyt liberaalipuolue epäonnistui työväenpuolueen houkuttelemisessa yhteiseen hallitusrintamaan, ja nyt se neuvottelee koalitiosta kristillisdemokraattien kanssa. Jotta vähemmistöhallitus pystyisi saamaan läpi haikailemansa rajut budjettileikkaukset, sen täytyy luottaa muukalaiskammoisen Geert Wildersin tukeen.

Wilders luotsaa vapauspuoluetta, joka keräsi vaaleissa kolmanneksi eniten ääniä. Se sai parlamenttiin 24 paikkaa – vain seitsemän vähemmän kuin tulevan pääministerin Mark Rutten liberaalit.

Wilders on luvannut, että vapauspuolue tukee vähemmistöhallitusta tärkeimmissä äänestyksissä, jos hallitus tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa. Puoluejohtaja tunnetaan islaminvastaisista kommenteistaan, joissa hän haukkuu Koraania fasistiseksi ja ehdottaa päähuivia käyttäville musliminaisille huiviveroa. Wildersin islaminvastainen lyhytelokuva Fitna toi hänelle syytteen vihan ja syrjinnän lietsomisesta.

Hallitusneuvottelut ja vääntö Wildersin roolista kestänevät vielä pari viikkoa. Neuvottelut ovat hankalia, koska kristillisdemokraatit ryhtyvät erittäin vastahakoisesti minkäänlaiseen yhteistyöhön oikeistopopulistien kanssa.

Asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelma tuskin tulee sisältämään suuria myönnytyksiä Wildersin maahanmuuttajavastaiselle linjalle, mikä on oikein Hollannin muslimiväestöä ajatellen. Muunlainen kehitys kyseenalaistaisi Hollannin maineen vapaamielisenä maana ja vahvistaisi Euroopassa lisääntynyttä suvaitsemattomuutta maahanmuuttajia kohtaan.

Jos Wilders ei olisi muukalaiskammoinen sammakoiden sylkijä, hän olisi vaalimenestyksensä ansiosta saanut melko varmasti paikan hallituksesta. Taustapirun asema kuitenkin miellyttänee häntä jopa enemmän kuin ministerin titteli. Se antaa hänelle mahdollisuuden jatkaa politikointia äärilaidalla mutta vedellä samalla hallituksen naruista.

Syntyy tilanne, jossa Wildersillä on vapautta ja valtaa mutta ei juuri vastuuta hallituksen päätöksistä, kuten epäsuosituista menoleikkauksista.

Hollannin tilanteelle löytyy esikuva Tanskasta, jossa oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue on saanut valtaa tukemalla vähemmistöhallituksia. Wildersin tuleva asema on vielä epäselvä, mutta yksi asia on varmaa: kaupankäynti maahanmuuttajilla on riskipeliä.

Oikeistopopulistinen, muukalaiskammoinen, sammakoita syljeskelevä, suvaitsematon... Ei jumankekka, ei tuollaista enää uskonut näkevänsä, mutta näin vaan kävi. Erityisen herkullinen on tuo kohta, että "maahanmuuton jatkuminen on Hollannin muslimiväestön etu". Ihan varmasti on, mutta päättääkö se Hollannin ajan suvaitsevana yhteiskuntana muuttaen sen islamilaiseksi sharia-valtioksi, on tärkeämpi kysymys.

Sveitsissä naiset ovat seksin suhteen Euroopan suvaitsevimpia, selviää Osmo Kontulan kirjasta Himo & Intohimo (s. 79). Liekö sitten sattumaa se, että sveitsittäret äänestivät maahansa minareettikiellon (Times online)? Suomalainen media ei aiheesta ole kauheasti metelöinyt, kun se sotii vastaan käsitystä siitä, mitä on feminismi. Feminismihän on tasa-arvoa (Seksistä 4.8.2010).

Tasa-arvon henkeen kuuluu maahanmuuton ja islamin lisäksi luonnollisesti ilmastonmuutos. Suomen presidentti Jumalan armosta, Tarja Halonen, on nimitetty YK:n kestävän kehityksen paneelin puheenjohtajaksi (HS). Pesti päättyy ensi vuonna YK:n pääsihteerille annettavaan ilmastonmuutosta julistavaan julkilausumaan. Mitä se kuvaa maailmasta, kun yhteen kappaleeseen on saadaan sovitettua Tarja Halonen, YK ja ilmastonmuutos?

2 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vaikeahan se tietysti HeSan on julkisesti tunnustaa, että tuubaahan tässä on suollettu oikein urakalla jo parikymmentä vuotta.

Halosestä näkisin, että mamma on sen kokoluokan katastrofi, että Suomi ei sille pinta-alaltaan riitä. Sitä täytyy vähän ripotella muuallekin. Ensimmäiseksi Ensimmäinen Toveri todennäköisesti pistää termin "kestävä kehitys" uudelleenmäärittelyyn.

Kumitonttu kirjoitti...

Tervehdys, kansalainen Ykä! Minusta se on lähes käsittämätöntä, että noin iso lehti kastroi itsensä. Se menee kertakaikkiaan yli ymmärrykseni. Kyllähän sen nyt Vihreästä langasta tajuaa, mutta tätä ei.

Ennen toivoin, ettei Halonen saisi mitään näkyvää eläkevirkaa, mutta kommenttisi muutti näkökantani. Olisi mahtavaa, kun Halonen pääsisi kyykyttämään muitakin kuin vain suomalaisia. Olisi ihan oikein Ruotsille, Saksalle ja muille EU-maille saada hiukan tarzan-likööriä lasiin. Tarja YK:n pääsihteerinä! Mieletön visio. Tarja pelastaa maailman.