sunnuntai 22. elokuuta 2010

We're WEIRD

Oletetaan, että sinä saat jonkun summan rahaa, esimerkiksi satasen, ja sinun tehtäväsi on tarjota minulle siitä joku summa. Jos hyväksyn tarjouksesi, saamme pitää rahat ehdotuksesi mukaisesti. Jos hylkään tarjouksesi, kumpikaan ei saa mitään. Kuinka paljon sinä tarjoasit minulle - ventovieraalle ihmiselle? Entäpä, jos summa olisi satasen sijaan vaikka miljoona?

Kun valtio rahoittaa verovaroilla jotain toimintaa, kuten vaikkapa terveydenhoitoa, sille syntyy oikeus terveyden nimissä puuttua ihmisten elämään. Terveyden nimissä voidaan säätää tupakkavero, alkoholivero, hiilidioksidivero ja makeisvero. Mauri Pekkarinen esittää, että Suomeen pitää säätää uraanivero, koska (vesi- ja) ydinvoimalla sähköä tuottavat yritykset saavat ns. windfall-voittoja päästökaupan takia (SK). Olen, jostain syystä, hiukan hämmästynyt, että Pekkarisellakaan ei ole muuta ratkaisua tähän itse aiheutettuun ongelmaan kuin verotus. Paljonko luulet, että Pekkarinen olisi valmis verottamaan, jos hän ei saisi säätää mitään veroa, jos me verovelvolliset hylkäisimme hänen ehdotuksensa? Mitä jos luopuisimme päästökaupasta, niin emme tarvitsisi uraaniveroa.

Kaikissa maissa julkista terveydenhoitoa käyttävät ainoastaan kaikkein köyhimmät. Kaikkein köyhimmissä maissa se tarkoittaa sitä, että terveydenhoito ei ylitä kirouksien ja voodoo-taikojen tehoa. Yhtään valehtelematta voi esimerkiksi väittää, että egyptiläiset, libanonilaiset, syyrialaiset ja jordanialaiset kuolevat todennäköisemmin omien terveysviranomaistensa uhreina kuin israelilaisten takia. Miksi köyhissä maissa tyydytään niin huonoon julkiseen terveydenhoitoon? Voitaisiinko siellä todella ajatella toisin kuin meillä, että vähäkin maksuton palvelu on parempi kuin ei ollenkaan?

Puhumme palestiinalaisista, vaikka mitään Palestiinan valtiota ei koskaan ole ollut olemassa. Euroopan veronmaksajat on suurin palestiinalaisten avustaja, vaikka ympärillä on vauraita öljyvaltioita. Miksi palestiinalaiset ovat edelleen pakolaisina alueen arabivaltioissa, jotka puolestaan häätivät kostoksi pari miljoonaa alueellaan asunutta juutalaista pakolaisiksi juuri itsenäistyneeseen Israeliin? Jos Suomessa asuva palestiinalainen saa lapsen, tämä saa Suomen kansalaisuuden. Miksi arabit eivät kohtele veljiään yhtä helläsydämisesti kuin me länsimaalaiset?

Alussa mainitsemani peliteoria on nimeltään ultimatum game. Tyypillinen pohjois-amerikkalainen antaisi 48 dollaria ja vastaavasti hylkäisi alle 40 dollarin jäävät tarjoukset epäkunnioittavana. Meitä vähemmän kehittyneissä kulttuureissa noin isoa jakoprosenttia pidetään outona ja meidän mielestämme loukkaavan alhaisen jakoprosentin hylkäämistä pidetään vielä oudompana. Ilmaisen rahan hylkääminen on aivan järjetöntä. Itse asiassa, suurin osa muista kuin länsimaisista ihmisistä pelaa pelin eri tavalla kuin me. Tri. Henrichin julkaisema tutkimus University of British Columbiassa (pdf) on poliittisesti hyvin epäkorrekti. Sen mukaan länsimainen ihminen on poikkeus ihmisrodussa. He antavat kulttuurimme edustajille nimen WEIRD - White, Educated, Industrialized, Rich, Democratic.

Tutkijoiden mukaan länsimaissa hyväntekijää ei rangaista toisin kuin meitä kehittymättömämmissä kulttuureissa, ja vastaavasti annamme paljon enemmän kuin mikä olisi riittävän vähän tarjouksen hyväksymiselle. Muitakin eroja on.


Tunnettu Müller-Lyer testi antaa ällistyttävän tuloksen. Me WEIRD-ihmiset näemme viivat eripituisina, vaikka tiedämme niiden olevan yhtä pitkiä. Monissa muissa kulttuureissa viivat nähdään yhtä pitkinä. Mahdollisesti syynä on teollinen vallankumous, jonka takia me törmäämme kaikkialla ja jatkuvasti suoriin kulmiin, kun taas köyhissä maissa muodot ovat pyöreitä.

Tutkijat sanovat, että jos joku ihmisryhmä pitäisi valita esimerkiksi Homo Sapiens- rodulle, WEIRD-olisi mahdollisimman huono, koska se edustaa ihmiskunnasta vain 12 prosenttia omine kummallisine käsityksineen reiluudesta ja yksilöllisyydestä. Tämä saa kaikki monikulttuurisuus-suunnitelmat entistä omituisempaan valoon.

2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Perustuuko toteamuksesi "Kaikissa maissa julkista terveydenhoitoa käyttävät ainoastaan kaikkein köyhimmät." tutkimustietoon vai onko MUTUa?

Kumitonttu kirjoitti...

Hei Igor ja kiitos kommentista! Väitteeni on mutua, vaikka tutkimustietoakin on varmasti saatavilla. Jos joku on eri mieltä, niin lähdetään sitten hakemaan sitä kovaa todistusaineistoa.

Olisi ollut parempi muotoilla tuo kohta kuulumaan "kaikkein köyhimmät eivät pääse yksityisen terveydenhuollon piiriin", sillä en tarkoittanut sitä, että julkista terveydenhuoltoa käyttävät vain ja ainoastaan köyhin väestön osa. Näinhän asianlaita ei ole.