torstai 19. elokuuta 2010

Vasaran pauketta

Venäjäläinen suurmies Vjatseslav Skrjabin matki esikuvaansa Josif Dzugasvilia, joka muutti nimensä Staliniksi, Teräksiseksi. Skrjabin vaihtoi nimensä Molotoviksi, Vasaraksi (Terveisiä vaan Vasarahammerille), joka nuijii vastustajansa hengiltä. Bolsevikkijohtajien harvalukuiseen älymystöön kuulunut Trotski halveksi tällaista lapsellista touhua. Ei olisi kannattanut, mies menetti henkensä siitä hyvästä.

Uusi Suomi tietää kertoa, että Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaKonstantin Kosatshev hermostui, kun Sekoomuksen poliitikot kertoivat näkemyksenään, että Venäjä ei ole suurvalta. Sekoomuksen mielestä Venäjän kansantalous kun on vain Hollannin kokoluokkaa, mikä tietysti sinänsä on totta, emmekä me ole tottuneet pitämään Hollantia enää vuosisatoihin minään suurvaltana. US tietää Kataisen todenneen suomalaisten reaktion kuvaavan suomettumisen aikakautta.

Suurvallan voi määritellä monella tavalla, eikä taloudellinen tapa tutkia asiaa ole huonoimmasta päästä. Toinen tapa tarkastella asiaa on resurssien puolesta. Venäjän tsaarin armeijan ratsuväen vääpeli Semjon Budennyi nousi vallankumouksessa antamiensa näyttöjen takia puna-armeijan marsalkaksi. Stalinin puhdistusten aikaan 30-luvulla Stalin tapatti kaikki parhaat kenraalinsa raivaten tietä Budennyin kaltaisille, menneisyydessä eläneille sotilaille.

Kun puna-armeija sitten koitti täyttää Stalinin käskyn vallata Suomi, Budennyin tasoisilla johtajilla varustettu armeija pysähtyi Karjalan petäjikköön kuin nyrkki hyytelöön. Saksaa vastaan itse Suuri Isäntä päätti opetella sotimisen taidon ja hyvinhän hän menestyi, jos tarkastellaan pelkkää lopputulosta. Stalinin koulusta maksoivat kovan hinnan ne miljoonat sotilaat, jotka Stalin tapatti omaperäisellä taktisella näkemyksellään. Hän oppi, että kun jokainen oma divisioona kulutetaan viimeiseen mieheen sitomaan Saksan joukot, ei Saksalla ole enää voimia ottaa vastaan uutta divisioonaa.

Miettiipä Venäjää miltä kannalta tahansa, niin Venäjän väittäminen muuksi kuin suurvallaksi on aikamoista vähättelyä. Kenraali Rudolf Walden oli Suomen valtuuskunnan jäsenenä Moskovassa syyskuussa 1944 neuvottelemassa rauhasta. Kun paperit oli allekirjoitettu, komensi Stalin suomalaiset viereiseen salonkiin teelle. Tällöin Budennyi totesi Waldenille: "Kyllä me venäläiset ymmärrämme, että te suomalaiset kaiken kokemanne jälkeen vihaatte meitä. Mutta on yksi asia, jota meidän on hyvin vaikea hyväksyä: te myös halveksitte meitä."

6 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Trotskillakin oli vallankumousnimi. Hänen oikea sukunimensä oli Bronstein.

Kumitonttu kirjoitti...

Kappas, sitäpä en tiennyt. Pitää jossain vaiheessa yrittää kirjoittaa näistä juutalaisista kommunisteista laajemmin. Moni heistä tuntuu ajatelleen, että vain sosialismi (lue: tasa-arvo) poistaa antisemitismin.

Vasarahammer kirjoitti...

Kataisen arvio Venäjän talouden koosta perustui vanhentuneeseen tietoon. Todellisuudessa Venäjän talous on noin kaksi kertaa Hollannin kokoinen.

Kokoomuksen juppipoliitikoiden historiattomuus ja tietämättömyys on kyllä uskomatonta ja kertoo kyllä perusteettomasta halveksunnasta itänaapuria kohtaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Vasara kommentista!

Venäjän kansantuote on 2.116 miljardia dollaria ostovoimakorjattuna ja nimellisillä hinnoilla 1.232. Hollannin vastaavat ovat 655 ja 799 (CIA World Factbook). Omasta mielestäni kahta noin erilaisessa taloudellisessa kehityksessä olevaa maata on turha verrata kansantuotteella. Jos niin haluaa kuitenkin tehdä, niin nimellisillä hinnoilla tulee hiukan parempi lopputulos kuin ostovoimalla korjattuna. Eli Venäjä on puolet isompi tai melkein neljä kertaa, riippuu miten katsoo.

Joka tapauksessa, pelottavinta tuossa viidellä tuhannella tavalla vihertävän kykypuolueen johtajan puheissa on se, että mitä kaikkea muuta virhellistä tai väärää tietoa hänellä on ja miten se näkyy tehdyissä päätöksissä.

Ironmistress kirjoitti...

Trotski kaupan päälle opiskeli rabbiksi ennen ryhtymistään vallankumoukselliseksi. Pietarin rabbikoulun johtaja totesi hänelle: "Trotskit tekevät vallankumouksia, ja Bronsteinit kuolevat niissää".

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Matruuna kommentista ja tere tulemas takaisin sivistyksen pariin.

Trotskihan kieltäytyi vallankumousneuvoston keskuskomitean byroon puheenjohtajan tehtävästä vedottuaan mm. siihen, että hän on juutalainen. Juutalaisten suuri määrä kommunistisen liikkeen perustamisessa juontuu puolestaan pitkälti siitä, että heille kommunismi merkitsi antisionistisen valtakauden päättymistä. Kuten usein, poliittisilla pelureilla on lapsellisia harhakuvitelmia siitä, miten kansalaiset muka kaipaisivat vahvaa johtajaa.

Paras poliitikko on sellainen, joka uskaltaa laittaa itsensä peliin ja ihminen, jonka talous on riippuvainen poliittisen uran jatkosta, ei tietenkään voi laittaa itseään peliin täysillä.