maanantai 23. elokuuta 2010

Syväkieli osa II

Syväkieli on kieltä, jossa sanoilla on useita päälleekkäisiä merkityksiä. Kun vallankumousjohtaja sanoo joukoilleen, että näiden ei pidä provosoitua eikä vastata agressioon agressiolla, hän tietysti todellisuudessa tarkoittaa, että joukkojen pitää mennä paikalle ja aloittaa taistelu. Syväkieltä voivat puhua vain harvat ja itse itsensä siihen asemaan nostaneet henkilöt. Jos tsaari sanoi joukoilleen, että välttäkää väkivaltaa, joukot välttivät väkivaltaa. Kun Lenin sanoi, välttäkää väkivaltaa, käsky ymmärrettiin väärin eli oikein. Nyt länsimaissa on paljon sanoja, joita saavat käyttää vain eräät ryhmät ja muilta he ovat kieltäneet sanojen käytön jopa jakamalla vankeusrangaistuksia "rasistisista" tai muuten vaan vääristä sanoista. Mihin on hävinnyt vanha sanonta, ei haukku haavaa tee?

Amerikkalaisista joka kahdeksas on musta, hieman useampi on latino, mutta edelleen valtaväestö 75% on eurooppalaista syntyperää (Wiki). Poliittisesti korrekti kielenkäyttö on kopioitu sieltä Suomeen. Kun puolet äänestäjistä äänesti Obaman valintaa, lienee selvää, että häntä kannatti moni valkoinen, sillä latinoille myös republikaanit ovat poliittisesti läheisiä tiukemman aborttilinjansa takia. Latinot myös menestyvät taloudellisesti ja koulutuksessa paremmin kuin mustat, joten Obaman ajama terveysuudistus on suhteessa paljon kannatetumpi mustien kuin latinoiden keskuudessa. Valkoisista nyt puhumattakaan. Silti nyt, enemmän kuin koskaan aiemmin, nähdään rasismia kaikkialla. Rasismista on tullut tasa-arvon aikakaudelle yhtä tärkeä käsite kuin kylmän sodan aikainen "liennytys". Kuka haluaa vastustaa liennytystä? Kuka haluaa lisää ohjuksia ja pommeja liennytyksen sijaan?

Jennifer Aniston, tuo kreikkalaisen naisgeenistön täysosuma, on lausunut amerikkalaisessa tv-ohjelmassa R-sanan. Jennifer käytti itsestään ironisesti retard-sanaa kuvatessaan asennettaan pukeutumiseen. Retard sana on suuri synti, koska vammaisille ei saa nauraa, koska he ovat tasa-arvoisia meidän muiden kanssa, vaikka eiväthän he oikeasti tietenkään ole tasa-arvoisia, kun eivät tule omillaan toimeen. Loukkaantuiko joku lukijoistani tuosta väitteestä? Vielä suurempaan syntiin syyllistyi Dr. Laura radiolähetyksessään sanoen N-sanan peräti 11 kertaa kuudessa minuutissa (Youtube). Voitteko kuvitella - APUA! Sanoi neekeri!

Dr. Laura väsyy kuuntelemaan soittajan väitteisiin kasvavasta rasismista ja toteaa, että jos katsoo HBO:n ohjelmia tai mustia koomikkoja, he viljelevät nigger-sanaa. Dr. Laura toteaa, että itse sana nigger ei ole eikä voi olla loukkaava vaan sen käyttötarkoitus ja -tapa. Laura korostaa, että mustat käyttävät sanaa, joten on sillä ainakin joitain soveliaita käyttötilanteita. Puhuja, ilmeisesti musta nainen, väittää, että se on eri juttu, koska valkoiset eivät ole mustia eivätkä siten saa käyttää sitä sanaa.

Onko todella niin, että me emme saa käyttää mustasta miehestä sanaa neekeri, mutta musta mies voi? Onko joitain sanoja todella varattu vain jonkun etnisen ryhmän käyttöön? Laura toteaa lopuksi sen, mikä sopii Suomenkin tilanteeseen: kun meillä on naispresidentti, naispääministeri ja nainen johtaa oppositiota, niin kuinka on mahdollista, että miehiä ei ole koskaan syytetty naisten hyväksikäytöstä niin paljon kuin nyt (Laura tosin puhuu siis mustista ja valkoisista). Kyse on vallasta. Johtajuudessa kyse on kuitenkin oikeudenmukaisuudesta eikä vallasta.

2 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Sääntö on varsin yksinkertainen. Me WEIRD:it (loistava juttu sinulta) saamme haukkua itseämme mutta emme muita. Ei-WEIRDit saavat haukkua samaan viiteryhmään kuuluvia ja WEIRD:ejä. Siitä en ole varma saavatko he haukkua toisiin viiteryhmiin kuuluvia ei-WEIRD:ejä.

Kumitonttu kirjoitti...

Iltaa Jaska ja kiitos kommentista. Kiitos myös kehuista, minustakin tämä on erittäin merkityksellinen asia. Olemme ajautuneet Suomessakin tilanteeseen, jossa toinen homo voi haukkua toista homoa vitun homoksi, mutta heterot eivät voi. Siitä on todellinen tasa-arvo kaukana, mutta sehän ei ole kenellekään blogini lukijalle ja WEIRDille yllätys, että tasa-arvo on syväkieltä, ja meitä WEIRDeillä ei ole lupaa nostaa itseämme syväkielen puhujiksi.

On se jännää.