torstai 12. elokuuta 2010

Löylyä lissää

Maailmalla kuulemma naureskellaan tai paheksutaan suomalaisen löylykilpailun perinnettä, jossa nyt sattui yksi kilpailija kuolemaan ja toinen makaa henkitoreissaan (Iltalehti). En edes jaksa yrittää arvailla, kuinka moni suomalainen on menettänyt henkensä saunoessaan tai viimeistään hypättyään päistikkaa kylmään avantoon. Kuoleman pelko ajaa ihmisiä eteenpäin kaikessa, ja tarkemmin ajateltuna koko luomakuntaa.

Englannin yleisradio BBC on keksinyt uuden osa-alueen ilmastonmuutoksesta (Ilmastonmuutos lisää sydänkohtauksia). En usko, että toimittaja Michelle Roberts edes tajuaa, kuinka naurettavaksi hän itsensä tekee. Tutkijasta nyt puhumattakaan, mutta toisaalta toimittajalle tutkija osoittaa suurta viisautta ja asiantuntemusta. Jos tutkija jotain sanoo, se on painavaa puhetta. Tietysti sillä edellytyksellä, että tutkija puhuu toimittajan maailmankuvan mukaisesti.

Tutkijoiden keräämä aineisto osoittaa, että erityisesti iäkkäät yli 70-vuotiaat ihmiset saavat sydänkohtauksia helleaaltojen aikaan. En jaksa tutustua aiheeseen sen enempää, mutta on toki selvää, että kova helle rasittaa sydäntä ja iäkkäillä verenpainepotilailla mahdollisuus menehtyä kasvaa kovassa kuumuudessa. Kuitenkin ilmaston lämpeneminen asteella tai kahdella ei todellakaan nosta kenenkään riskiä kuolla minkään vertaa. Jos näin olisi, jokainen suomalainen Espanjan aurinkorantojen eläkeläinen tekisi paluulentonsa härmään sinkkiyksiössä. Pohjoisella pallonpuoliskolla suihkuvirtaukset ovat tänä vuonna muodostaneet pitkäikäisiä korkeapaineen keskuksia, joista ensimmäinen osui viime talvelle, jolloin kireä pakkanen jatkui kolme kuukautta ja nyt loppukesälle, jolloin kovia helteitä jatkui yhtä jaksoisesti kuukauden päivät. Se on harvinaista mutta ei tavatonta. Sen kytkeminen ilmaston lämpenemiseen ja ikäihmisten kuolemantapauksiin osoittaa puutteellista ymmärrystä.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Kas kun kukaan ei ole huolissaan, kuinka paljon kylmä talvi tappaa vanhuksia Keski-Euroopassa, jossa talot eivät välttämättä ole yhtä hyvin eristettyjä tai lämmitettyjä kuin täällä.

Löylykisojen kommentoinnissa näkyy median perinteinen "Mitä ne meistä muualla ajattelee" -henki.

Kumitonttu kirjoitti...

Terve Vasara ja kiitos muistutuksesta! Todellakin, talothan ovat englannissa melkeinpä kuttaperkkaa, joten nehän jäätyvät siellä saarellaan!

80-luvulla aina puhuttiin, että suomalaisilla on huono itsetunto ja aina me mietitään, mitä muut meistä ajattelevat. 2000-luvulla se on muuttunut "meitä sitoo kansainväliset velvoitteet" -tyyliseksi ranteet auki viiltäväksi antautumiseksi kaikkien edessä. Ehkä 80-luvulla oltiin oikeassa...