maanantai 2. elokuuta 2010

Evoluutio

Kodinkoneiden keskimääräinen elinikä on nyt paljon matalampi kuin viime vuosituhannella. Teknologia etenee niin lujaa vauhtia, että nyt valmistettavien tuotteiden ei edes odoteta olevan käytössä vuosikymmenen taas vaihtuessa. Ensimmäiset videonauhurit maksoivat pienen auton verran ja ne toimivat edelleen, edellyttäen toki epäsäännöllisin väliajoin huoltoa. Huoltopisteitä alkaa vaan olla huolestuttavan vähän. Ensimmäiset kännykät olivat varmatoimisia kuin sveitsiläiset suklaamunat, mutta eipä niillä voinut selata nettiä tai katsellä videokuvaa. Ensimmäiset mikroaaltouunit kestivät helposti yli 20 vuotta menettämättä liikaa lämmitystehoaan, mutta nyt 50 eurolla kaupassa myytävät muovikotelot epäilyttävät ketä tahansa.

Mikroaaltouunin kuviteltiin muuttavan keittiön arkea vähintään yhtä paljon mitä astian- ja pyykinpesukone muuttivat edellisellä vuosikymmenellä. Emännän piti päästä rutiiniaskareista eroon, mutta miten kävi? Miesten innostus keittiöön alkoi vähitellen herätä ja viimeistään 90-luvulla tv-ohjelmien avulla kokin ammatista tuli arvostettu. Isät valtasivat kesäkeittiöt, vaikka eivät vielä välttämättä osallistuneetkaan ruoan esivalmisteluihin. Joka tapauksessa muutos on ollut valtava kahden sukupolven aikana. Miehet ovat oppineet nauttimaan ruoanlaitosta ja yhä useampi nainen vastaa perheen elatuksesta. En tiedä, kuinka tällaiset roolimallien muutokset vaikuttavat - vai vaikuttavatko mitenkään - kulttuuriimme ja sen kykyyn kasvaa muulla tavalla kuin avaamalla rajat siirtolaisille. Ennen muinoin todella käytettiin termiä siirtolaiset - nykyisin puhutaan turvapaikanhakijoista ja työperäisestä maahanmuutosta.

Muutoksen kunniaksi annan tähän nopean ja pikaisen (hah!) Valion koekeittiön reseptin mikroaaltouunille vuodelta 1987. Resepti muuten kuvaa todella hyvin tuon ajan ruokamakuja. Tölkkiruoka oli ihan hyväksytty raaka-aine paremmissakin ravintoloissa. Ruoan maku oli toissijaista - tärkeintä oli siitä saatava energiamäärä. Maittavaa kesäiltaa!

Itämainen broileripata

1 kg kokonainen broileri
1 sipuli
2 rkl soijakastiketta
1 tl mustapippuria
1 rkl inkivääriä
1 tlk herkkusieniä (150 g)
1 prk oliiveja (85 g)
1 tl siirappia
2 dl kuohukermaa

Paloittele broileri annospaloiksi ja poista nahka.
Mausta palat yrttisuolalla.
Lado palat laakeaan vuokaan.
Lisää silputtu sipuli, soijakastike ja mausteet.
Kypsennä peitettynä mikrossa täydellä teholla 10 minuuttia.
Käännä palat ja kypsennä 5 minuuttia.
Lisää pataan herkkusienet ja oliivit.
Sekoita siirappi kermaan ja kaada vuokaan.
Kypsennä puoliteholla 10 minuuttia.
Tarjoa riisin kera (kuva seuraavalla sivulla).

Ei kommentteja: