sunnuntai 22. elokuuta 2010

Tuli seis!

Hollantilainen oikeus tuomitsi vastoin alioikeuden päätöstä Arab European Leaguen (AEL) sakkoihin pilapiirroksesta, jossa vähäteltiin holokaustia (Haaretz). Piirroksessa kaksi miestä katselee Auschwitzin ruumiskasoja toisen todetessa, ettei usko niiden olevan juutalaisia. Toinen toteaa, että jotenkin meidän on saatava kuusi miljoonaa kasaan.

Piirros on varmasti loukkaava kaikkia niitä eurooppalaisia kohtaan, jotka pitävät tuota 70 vuoden takaista kahden sosialistisen aatteen keskinäisen julmuuden kamppailua aikakautemme suurimpana murhenäytelmänä. Holokaustin kieltäminen on tullut samalla tavalla korostuneen tarkoitushakuiseksi loukkaamiseksi kuin vaikkapa hakaristi tai saatananpalvojien ylösalaisin pitämä risti. Monia muitankin on, mutta siis niille on kaikille yhteistä se, että niillä pilkataan ihmishengen, yksilön vapauden ja fyysisen koskemattomuuden arvoa. Ne ovat siis ikäänkuin väärin päin kääntyneet Muhammed-pilakuvat, jotka pilkkasivat islamin suvaitsemattomuutta.

En voi sanoa olevani itse loukkaantunut, koska koitan kaikilla elämän osa-alueilla välttyä provosoitumiselta. Huonon maun tai tavan vastaisesti toimivat henkilöt tulevat paljastaneeksi itsestään enemmän kuin loukkauksensa kohteelta. En aio olla makutuomari eikä hyvä maku voi olla pääsyvaatimus osallistumiselle yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hyvä maku tarkoittaa monesti sellaista, mikä ei loukkaa vallalla olevia tapoja ja vallassa olevia ihmisiä. Hyvät tavat ovat siis poliittisesti korrekteja. Hyvät tavat ovat makuasioita. Hyvien tapojen vastaisia provokaatioita tarvitaan, hyviä tapoja pitää tuulettaa ja hyviä tapoja tulee voida kyseenalaistaa.

Onko päätös sakottaa Arabiliigaa oikein? Pahoin pelkään, että tuota päätöstä tullaan vielä käyttämään niitä vastaan, jotka arvostelevat islamia. On melkeinpä mahdotonta kuvitella, että tämän jälkeen muslimien tunteita loukkaavat pilakuvat eivät saisi sakkoja. Toivotaan kuitenkin vielä, että tuomio perutaan joko korkeammassa oikeusasteessa tai viime kädessä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. On käsittämätöntä, että eurooppalainen sivistysvaltio antaa vetää itseään nenästä, mutta näin pitkälle tasa-arvoon uskova eurooppalainen aate on valmis menemään, että se vapaaehtoisesti nostaa hameen korviin ja pyllistää raiskaajalleen.

Ei kommentteja: