keskiviikko 25. elokuuta 2010

Käytöstavoista

Suomalaisia kuulee usein väitettävän töykeiksi. Julkisilla kulkuvälineillä liikkuvat ovat puolestaan keskimäärin matalatuloisempia tai vihreämpiä. Enkä nyt tarkoita nelosen ratikkaa vaan laajasti ottaen.Kuten tiedetään, vasemmistoa äänestävät ihmiset ovat tulotasolla mitattuna ns. oikeistopuolueita (Sek., Kesk., RKP) köyhempiä tai ainakin pienituloisempia.Eli kärjistäen voi sanoa, että vasemmistolaiset matkustavat julkisilla (nuorten ja naisten lisäksi).


Missä näitä töykeitä oikein lymyilee? Ehdoton valtaosa ihmisistä on kuitenkin sitä mieltä, että kuuluu hyviin tapoihin tervehtiä ihmisiä yleensä ja erityisesti niitä, jotka tekevät sinulle palveluksen, kuten avaavat oven tai auttavat keräämään pudonneet tavarasi. Moottoripyöräilijöiden näkee tervehtivän toisiaan samoin kuin vanhojen autojen harrastajien ja veneilijöiden. Jopa taksiin noustessa pidetään tapana tervehtiä kuljettajaa. Mutta julkisissa kulkuvälineissä ei - paitsi maaseudulla. Miksi?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Iltaa!

Ehkä "maalla" ihmiset tuntevat toisensa helpommin kuin "kaupungissa"? Kun maalla joku menee dösään kyytiin niin melko todennäköisesti hän tervehtii helpommin kuskia, verrattuna kaupunkiin. Maalla juna-asemillakin tunnetaan ketä siellä on töissä.

Kaupungissa jonka asukkaat ovat enimmäksseen muualta kotoisin, varsinkin Hesa, niin siellä ei tunneta toisia. Tervehtimisen todennäköisyys on pienempi. Mikäli olisi suurempi osuus "alkuasukkaita", tilanne voisi ehkä olla eri. En tiedä.

Pitäisi ottaa vertailuun joitakin ulkomaisia kaupunkeja, Tukholma, Wien tms.

Voi myös olla niinkin että nykyaikana ei kotona vaan olla opetettu hyviä käytöstapoja, miten pitää käyttäytyä. Oltiin sitten maalla tai kaupungissa. Käytöskirjaa lukemaan, mars!

Luulen että isovanhempieni aikaan opetettiin käyttäytymistä enemmän. Pitäisi tarkistaa.

En tiedä onko Kuopio hyvä vertailukohde mutta itse tervehdin kuskia kun menen bussin kyytiin.

Kun ostan junalipun niin tervehdin lipputiskillä myyjää ja junassa konnaria kun hän kysyy lippua.

Joskus tuntuu että onko kadettikoulu ainoa missä opetetaan etiketin mukaista käyttäytymistä. Eräs opettaja joka oli evp-upseeri, kertoi että kadettikoulssa opetettiin esim. se miten naiselle pitää tarjota tulta.

Kumitonttu kirjoitti...

Kirjoitin tuon kieli poskessa, mutta nyt kun asiaa ajattelen, niin kyllä se tosiaan taitaa niin olla, että mitä enemmän vasemmalle mennään, sen vähemmän pikkuporvarilliset tavat saavat arvostusta. Toki feminismi ja muut tasa-arvoon perustuvat aatteet myös sisältävät sellaisen tulkinnan, että kahden tasa-arvoisen ei tarvitse kumarrella toisiaan.