keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Joulu Somaliassa

Tässäpä taas hillitön löytö Yleisradiolta:
Radio Suomi hakee pääkaupunkiseudulta monikulttuurista lapsiperhettä, jonka joulutunnelmia voisimme välittää suorassa Kuusijuhla-lähetyksessä aattona 24.12. klo 13-15 välillä.

Kaikkien perheenjäsenten tulisi puhua suomea ymmärrettävästi.
Sesonkijuhlan paraatiaikaan lähetetään monikulttuurisen perheen joulunvietosta ohjelma. Aikamoista kettuilua Yleisradion omistajille - 97% maan asukkaista.

Huvittava on myös toivomus - ei vaatimus! - suomenkielen osaamisesta. Osaamisen taso voidaan toki laskea tarpeeksi alas, jotta oikea kandidaatti löytyy, mutta yhtä asiaa jään arvuuttelemaan. Kuka nyt haluaa kuulla Irinan tai Güntherin joulunviettoa? Mielenkiintoisempaa olisi kuulla, miten Abdikarim tai Fatima juhlii joulua? Katetaanko somalialaisessa joulupöydässä porsas luumu suussa pöydälle, onko Jeesus-vauva seimessään tummahipiäinen ja tuoko Pyhä Nikolaos pilteille kääröjä?

10 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Yleisradiolla on
a) pakonomaisia vitsinkertojia
b) täydellisesti seonneita tyyppejä

Todellisuudessa monikulttuurinen joulu on yhtä mahdollinen asia kuin esimerkiksi kristittyjen ja muslimien yhteinen jihad. (Siis samalla puolella, jihad vastaan ristiretket on kokonaan toinen asia. suom. huom.)

GM kirjoitti...

Onpa tyhmä ajatus. Vaikka tuollainen perhe löytyiski, niin täyttä tuotantoryhmän teatteriahan se on. Muslimit eivät ole kiinnostuneita Joulusta kotimaissaan, vain lännessä ollessaan voivat jotain Joulun näköistä viettää. Olen itse naimisissa marokkolaisen naisen kanssa, meillä on kolme alle 5v lasta. He ovat nyt isovanhempiensa kanssa Marokossa ja olen menossa sinne jouluksi, palaamme ennen uuttavuotta. Perheemme viettää perinteistä joulua täällä Suomessa ollessaan (koristeita, lahjoja, ruokaa, joulupukki, tontut) mutta meillä ei ole ajatustakaan järjestää mitään Marokossa. Ajattelin tätä kirjoittaessani että taidamme pitää lapsille oman jouluaaton sitten palattuamme kun ei ne osaa kalenteria vielä :)

Brainleak kirjoitti...

YLE haluaa joulun muslimimaahan, jotta YLE voi ensi vuonna perustella, miksi suomalaiset tarvitsevat ramadania.

Toivottavasti YLE kuitenkin pitää sen jouluperheen muilta somaleilta salassa, jotta perhe voi palata päidensä kanssa takaisin Suomeen taikaseinän ääreen.

Unknown kirjoitti...

Mitä tarkoittaa "monikultturinen lapsiperhe" tuossa yhteydessä? Sitäkö, että ko. perheeseen kuuluu jäseniä monesta (eli kai vähintään parista kolmesta) eri kulttuurista?

Vai tarkoitetaanko mitä tahansa perhettä, jonka joulunviettoon kuuluu tapoja monesta, vähintään parista kolmesta kulttuurista?

Mitä vittua? Missään muussa kuin länsimaisessa kulttuurissa ei vietetä joulua ainakaan 24.12. Angolsaksisissa maissa tuokin päivä on aivan tavallinen. Joulu on siellä 25.12.

Irina viettänee joulua, jos ylipäätään viettää, meidän loppiasen aikaan ja kutsuu sitä pakkas-ukon päiväksi, kuten venäläisillä on tapana.

Kyllä on taas mopo keulinut Pasilassa.

Arvelen, että ainakin n. puolelle kantasuomalaisista tapakristityistä joululla on tietynlainen merkitys, joita kohtaan tätä touhua ei kyllä voi pitää minään muuna kuin törkeänä vittuiluna ylen taholta.

Kumitonttu kirjoitti...

Turkkulaane, tästä voi oikeasti tulla hauska vitsi. Pelkään vain että kun suunnitelma saa julkisuutta, toimitus linjaa että monikulttuurisuutta onkin juuri jonkun puolivenäläisen perheen joulun seuraaminen. Ja siinä nyt ei ole mitään mielenkiintoista.

GM, perinne - kuten kaikki uskonnolliset rituaalit - tuntuvat merkittäviltä vain jos ympäristö jakaa sen ja osallistuu siihen. Kuten uskontotutkija Pyysiäinen on todennut, sanoessaan "uskon Jumalaan" ihminen todellisuudessa sanoo "uskon samaan Jumalaan kuin sinäkin". Tästä on perinteissä kyse. On hullu ajatus, että monikulttuurisuuden nimissä mennään seuraamaan sellaisen ihmisen joulua, joka ei joulua juhli. Tai sitten nämä tosiaan aikovat tyytyä puolivenäläiseen jouluun.

Kati, toden totta. Seuraavaksi haluaisin kyllä kuulla ohjelman miten monikulttuurinen perhe juhlistaa ramadania! Esimerkiksi Aslak Sodankylästä voisi kertoa meille miltä nyt tuntuu.

Strix Senex kirjoitti...

YLE näyttää noudattavan noita 70-lukulaisia naapurineljänneksen perinteitä. Tässä tapauksessa näin täytynee tehdä aivan käytännön pakostakin, koska suurista maahanmuuttajaryhmistä Joulua viettävät vain virolaiset ja venäläiset. Ei kai YLEssäkään voida olla niin hölmöjä, että mennään ihmettelemään somaleiden tai irakilaisten olemattomia jouluperinteitä.

Kumitonttu kirjoitti...

Niin Pörri, eihän tuolle voi kuin nauraa. Koko konsepti on aivan kahjo. Ensin on keksitty, että tämä on mukava ajatus ja vieläpä joulurauhan aikaan, joten sillä saadaan kaikki suvaitsemattomuuden lähteet tilkittyä. Mutta kukaan ei ole hoksannut, että vääräuskoiset eivät sitä juhli tai juhlivat vääränä päivänä.

Ehkä haetaan perhettä, jossa toinen on suomalainen kuten GM tuossa yllä jo ilmoittautuikin, mutta eihän se silloin ole monikulttuurinen joulu - sehän on GM:n joulu. Minä haluan sen Aishan sinne seimeen Jeesusvauvaa kaitsemaan. Sitä on monikulttuurinen joulu.

Kumitonttu kirjoitti...

Strix Senex, perinteet kulkevat naisten kautta, joten oletettavasti hakusessa on siis suomalainen nainen ja hänen ulkolainen miehensä. Ehkä englantilainen tai amerikkalainen. Siihen sen täytyy päätyä, koska eihän ne voi löytää siirtolaisia, jotka ovat omaksuneet suomalaisen (kristillisen) tradition. Ajatus on vaan niin absurdi.

Tiedemies kirjoitti...

Reilu 10 vuotta sitten naapurissa asui irakilainen muslimiperhe joka pukeutui kaapuihin yms. Kyllä heillä ainakin vietettiin joulua, lahjoineen joulupukkeineen päivineen. Kinkkua eivät syöneet tiettävästi. Väittivät ainakin että kotimaassaan vietetään kyllä joulua ja joulupukki tulee kylään. Kuulemma monissa arabimaissa vietetään joulua, mutta ei kaikissa.

Ainakin Egyptissä näin joulukuusia kun siellä olin käymässä joulun jälkeen. Lieneekö pystytetty turisteja varten. Samoin Malesiassa näytettiin viettävän joulua, sekin on islamilainen maa.

Kumitonttu kirjoitti...

Ai hemmetti - uskomatonta! Toivottavasti jostain löytyisi samanlainen tähän radio-ohjelmaan. Nyt alan jo innosta täristen odottaa sitä :)