torstai 27. marraskuuta 2014

Nelja lamaa - sama syy

Kuten kuvio osoittaa, Suomessa on ollut neljä lamaa. Kaikissa on aivan sama rakenne (Kuusi nyrkkisääntöä taloudesta 16.7.2014).

Ensimmäisen laman aiheutti Suomen Pankin pääjohtaja Snellman kiinnittäessään markan ruplaan liian korkealla vaihtokurssilla. Lama oli Euroopan viimeinen suuri sodasta johtumaton nälänhätä.

Seuraava oli 1930-luvun lama, joka Suomessa paheni Suomen Pankin vetkuteltua kultakannasta irrottautumisen kanssa. Tuolloinkin oli syynä poliitikkojen halu kurittaa omia kansalaisiaan kotimaan maineen kustannuksella.

Ja kolmas lama olikin 90-luvun Mauno Koiviston "vahvan markan" aiheuttama. Kaksi vuotta markka kesti devalvaatiopainetta, mutta 1993 oltiin pakkodevaltvaation edessä.

Nyt menee neljäs lama, ja jälleen syynä markan ulkoisen arvon pitäminen korkeammalla kuin mihin oma vientiteollisuutemme kykenee tuottamaan lisäarvoa ulkomaisille asiakkailleen. Tai tuottaa ehkä pystyisi, mutta myydä ei osata.

Kuten kuviosta näkyy, tämä lama ei tunnu millään hellittävän. Aiemmista selvittiin devalvoimalla, mutta nyt siihen ei ole mahdollisuuksia. Ainoa poliitikko, joka Suomessa asiaa ajaa on Timo Soini. Oma arvioni on, että toukokuun 2017 Ranskan presidentinvaaleissa valituksi tulee Marine Le Pen, joka irrottaa Ranskan eurosta. Sitä seuraa Italia ja ainakin Suomi.

Keskustelin tänään parturini kanssa. Hän kertoi, että 2010 heillä oli 6-8 kampaajaa töissä, nyt 3-4. Miehet kuulemma pidentävät leikkuuväliä ja naiset kävivät ennen viiden viikon välein - nyt pari kertaa vuodessa ja muuten värjäävät kotona. Nuorten miesten ja poikien kuontalot ovat kuulemma hyvässä hoidossa, mutta tytöillä pitkät hiukset ovat tulleet taas muotiin, joten tasaus pari kertaa vuodessa riittää. Muita syitä ovat kotiparturit (veronkierron helppous) sekä monelle parturikampaajan koulutuksen saaneelle palkollisen uran päättyminen lopputiliin ja sitä seuraava pakkoyrittäjyys.

En viitsinyt katsoa Ylen lähettämää puoluejohtajien keskustelua. Miksi nämä kyseiset epäonnistujat saisivat maan asiat paremmaksi, jos he eivät ole saaneet sitä tähän mennessä. Nyt on pakko heittää uutta verta remmiin, sano.

30 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Mitä sinä täällä höpiset? Eikös eurokriisi ole selätetty? Liimann bratöös aiheutti kaiken.

Seurataan vaan, mitä Saksa tekee ja varmistetaan, että meillä on vaikutusvaltaa Unionin päätöksiin.

Puoluejohtajien tenttiä katsoin tasan sen verran, kun jaksoin sietää Arhinmäen pärstää, eli noin kaksi sekuntia. Pitkä aika johtui hitaista reflekseistä.

Professori kirjoitti...

No on noilla kaikilla lamoilla muitakin syitä. Mutta kaikkiin tosiaan liittyy liian korkea valuuttakurssi.

Nykyisen laman pitkittymisen taustalla ovat euron liian korkean arvon lisäksi Etelä-Euroopan ongelmat. Niiden aiheuttama taloudellinen epävarmuus ehkäisee taloudellista riskinottoa ja siten myös talouskasvua.

Tulin jopa kirjoittaneeksi aiheesta pari vuotta sitten. Ainakaan toistaiseksi kirjoitus on osunut kaikilta osin oikeaan.

Vasarahammer kirjoitti...

Eteläisen Euroopan ongelmat johtuvat nekin joustamattomasta ja liian korkeasta valuuttakurssista.

Euro johti aluksi velkaantumiseen ja ylikuumenemiseen. Sen jälkeen tuli krapula, jota ei euroalueella voi parantaa D-vitamiinilla, koska Saksa ja sen trauma 20-luvun hyperinflaatiosta.

Kumitonttu kirjoitti...

Toki kaikissa lamoissa taustalla on ulkomaankaupan ongelma, joka on aiheutunut jostain muusta syystä kuin sellaisesta, johon olisimme itse mitenkään voineet vaikuttaa.

Siitä huolimatta ja juuri sen takia poliittisesti tulisi huolehtia, että ulkomaankaupan merkitys ymmärrettäisiin täysimääräisesti ja poliittisesti ei tehtäisi valintoja, jotka heikentävät ulkomaankauppaa kotikutoisesti.

Hyvänä esimerkkinä käy Venäjä, jonka ruplan arvo on heikentynyt 30% kun öljyn hinta on laskenut. Mitä tuhoa olisi tapahtunut, jos ruplaa olisi puolustettu samalla intohimolla kuin nyt euroa ja 90-luvulla ecua tai 30-luvulla kultakantaa?

Öljyn hinnan lasku on muuten ollut jenkeiltä nerokas tapa iskeä Putinilta ilmat pihalle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Mikä on muuten Kumis henkilökohtainen veikkauksesi siihen tilanteeseen, jos Euro lopetetaan? Tuleeko meille Suomeen tilalle markka, vaiko joku Alppien pohjoispuolella toimiva D-markkaan sidottu valuuttakori tai joku muu vastaava?

Kari kirjoitti...

USA ei käytä öljyasetta vaan saudit. Kohteina Obama ja Iran. Venäjä on kollateraalinen uhri

Becker kirjoitti...

Puoluejohtajien "tenttiä" en edes vaivautunut vilkaisemaan, kun tiesin mitä tuubaa sieltä kuitenkin tulee. Turha härnätä verenpainetta.
Tänään tulee lisää tuubaa kahden tunnin verran kun viisaat taas miettii Suomen pelastamista. En taida viitsiä katsoa. Johan sen tyhmäkin tajuaa että €urosta ja EU:sta on lähdettävä lätkimään kiireen vilkkaan, mutta eipä sitä taas kukaan uskalla sanoa ettei kuninkaalla ole vaatteita. Sitten kun kansa järsii taas pettuleipää niin ehkä alkaa mieli muuttua.

Jaaha, ja Sinnetännemäki sai itselleen hyvän viran ja massiin taas paksut tulot. Hesaa ollaan ajamassa entistä pahempaan jamaan.
Ei siellä pian kulje kuin mamut ja SETAn jäsenet. Viisaammat muuttaa pois. Tonni vetoa muuten, että Kokoomus kannatti tuota stalinistia ja vastalahjana punavihreä kabinetti kannattaa Guggenböögeliä jahka sen äänestys on vuorossa.

Siis miten kansa (tai pitäisikö sanoa masokistit) viitsii äänestää näitä ääliöitä.

Ykälle veikkaisin, että se vanha kunnon markka tulee takaisin, Suomen Pankki hoitaa rahapoliitiikan tosin ilman Liikasen pönttöä.

Kumitonttu kirjoitti...

Becker tiivisti tunnelmat hyvin. Olen itse samaa mieltä, että Saksa ei edes halua Suomea seuraavaan rahaliittoon, joten sellaista tuskin on edes tarjolla.

Kari, voi olla noinkin. Omat lähteeni tietävät kertoa, että Saudit ja jenkit painavat hintaa yhdessä tuumin alaspäin, mutta sinun arviosi on ihan yhtä hyvä.

Ykä, kyse ei enää ole "jos euro lopetetaan" vaan "kun". Veikkaan Ranskan vaaleja 2017.

Igor kirjoitti...

kasi sitä jossain EK-Kokoomusakselilla kuviteltiin, että meillä riittävästo AY-liikettöä kurm,uttamalla päästäisiin sisäisellä devalvaatiolla palkkojen alennuksiin. Eurosta eroamisesta puhuu entistä harvempi ja nyth sitten Draghikin on varmistanut puheilla, että euro on ikuinen. Ilmeisesti yhtä ikuinen kuin natsi-Saksan tuhatvuotinen valtakunta ;)

Kumitonttu kirjoitti...

Igor, palkat ovat privapuolella koko ajan osapuilleen markkinahintaisia. Palkan alentaminen koskee lähinnä julkista sektoria.

Ollaan ajauduttu hulluun tilanteeseen, jossa markkinavoimat laskevat tarvittaessa privapuolen palkkoja, mutta kukaan ei laske julkisen puolen palkkoja, johon laskupaine kohdistuu. Tämä umpisolmu ei aukene damokleen miekalla tappamalla privapuoli ja kuvittelemalla että sen jälkeen julkinen puoli voi nostaa sarisairaanhoitajien tai annisinnetännemäkien palkkoja.

Meillä on systeeminen kriisi, joka kohtaa väistämättä kaikkia komentotalouksia.

Tiedemies kirjoitti...

Le Pen saa riihikuivaa rahaa suoraan Putinilta. Ette vieläkään näe mitä ryssän morsiamia persut ja keput sun muut ovat.

Kari kirjoitti...

Saudien kuningashuone ja Obama eivät tee nykyään yhteistä politiikkaa. Tuskin ovat puheväleissäkään. Siksi Saudit ovat tarttuneet aseisiin.

Teoriat USA:n öljyaseen käytöstä ovat lähinnä salaliittoterioita, sillä USA on yksi suurimmista kärsijöistä. Alhaisen hinnan tarkoitus on lopettaa investoinnit USA:n Shale-öljyyn ja ajaa Iranin öljystä riippuvainen talous kuralle. Obama yrittää Iraninkin suhteen päinvastaista politiikkaa. Sivukärsijöinä ovat Norjan, Venäjän ja Venezuelan taloudet.

MM. Norja, USA ja Venäjä, Venezuela ja Iran haluaisivat että OPEC rajoittaisi oljyntuotantoaan hintojen laskun pysäyttämiseksi mutta käytännössä Saudi-Arabia on syksyn kuluessa vain lisännyt tuotantoaan.

Tänään saudien johtaman Opecin(arabimaat+pari Afrikan maata+Venezuela) 166:s kokous totesi markkinopiden täyttyneen, mutta päätti kuitenkin pitää tuotantonsa jatkossakin entisellä, hintoja laskevalla tasollaan.

"The increase in oil and product stock levels in OECD countries, where days of forward cover are comfortably above the five-year average, coupled with the on-going rise in non-OECD inventories, are indications of an extremely well-supplied market...

Accordingly, in the interest of restoring market equilibrium, the Conference decided to maintain the production level of 30.0 mb/d, as was agreed in December 2011."

http://www.opec.org/opec_web/en/press_room/2938.htm

Vain saudeilla ja parilla muulla arabi-maalla on riittävää taloudellista ja poliittista muskelia tähän. USA:lla ei.

Kumitonttu kirjoitti...

Klassinen follow the money, mutta kirsikan poiminnalla höystettynä.

Laajennetaanpa hieman näkökulmaa. 80% Venäjän fossiilisista polttoaineista tulee EU-maihin. Se ei Tiedemiehelle suinkaan tarkoita, että EU johtavine poliitikkoineen olisi "ryssän huoria", mutta se osa joka palautuu leimaa vastustajat "ryssän huoriksi".

Ryhdistäydy vähän Tiedemies. Olet alarmisti kiireestä kantapäähän.

Kari kirjoitti...

TM: "Le Pen saa riihikuivaa rahaa suoraan Putinilta. Ette vieläkään näe mitä ryssän morsiamia persut ja keput sun muut ovat."

Konservatiiviset arvot yhdistävät ja hyvä niin. Ne tasoittavat kummasti tietä suloiselle yhteiselolle ja Rauhalle. :)

Vasemmistolainen EU ja NATO petaavat tietä vastakkainasettelulle ja sodalle.

Peace.

Kumitonttu kirjoitti...

Kari, olen tietoinen tuosta mainitsemastasi "salaliittoteoriasta", mutta täytyy pitää mielessä että Obama on rampa ankka. Voin olla väärässä ja usein olenkin, mutta näyttää siltä että raakaöljyn hinta ei enää vaikuta Yhdysvaltain haluun ja kykyyn investoida omaan energiaomavaraisuuteensa. Obaman hallinto on toki sukset ristissä Saudien kanssa, mutta USA valmistautuu jo seuraavaan vaiheeseen. Obaman aika on jo mennyt.

Kari kirjoitti...

Obama on rampa ankka, mutta häneltä ei ainakaan vielä ole otettu pois "kynää ja puhelinta".

Viimeisenä urotekonaan hän yrittää saada iranilaiset maailmankylän malliasukkaiksi kuten laittomat siirtolaiset USA:n mannekiineiksi.
Siksi lisäaikaa neuvotteluille.
Ne tosin johtanevat Iranin ydinaseeseen samalla tavalla, kuin Carterin politiikka Mullahien hirmuvaltaan.

Obaman oman öljyteollisuuden sabotointi ympäristösyistä on saanut teoreetikkojen mielikuvituksen liikkeelle.

Norjassa on seurattu jo kuukausia hyvin tarkkaan öljyn hinnan kehitystä ja siihen vaikuttavia syitä mm hallitusneuvotteluissa.
Norjan öljy ja raaka-aineanalyytikot nostavat jatkuvasti saudit keskeiselle sijalle.

Kumitonttu kirjoitti...

Ja nytkö sinä luotat Norjan analyytikkohin?

Anonyymi kirjoitti...

Kumis, kannattaako saudien ja muiden ählämien myydä öljyä halvemmalla? Halvempaa öljyä pitää sitten myydä enemmän jos haluaa saman tulovirran kuin tähän asti, puhumattakaan jos haluaa suuremman tulovirran. Halpa öljy on tosin ählämeille itselleen riski, koska heillä ei ole öljyn lisäksi muuta kuin ehkä kaasua. Heillä ei ole monipuolista kansantaloutta ja sitä ilmentävää tuotannollista toimintaa. En tiedä onko ählämeillä mineraaliesiintymiä mutta niistä ei ole ainakaan puhutta, eikä mineraalien jalostuksesta.

Semmoinen maa jolle öljy ja kaasu ovat "vain" yksi osa kansantaloutta, sellainen on paremmin turvassa öljyn hinnan heittelyltä.

Anonyymi kirjoitti...

Kumis, republikaanit saivat äskeisissä välivaaleissa enemmistön sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin joten he voivat torpedoida Obamaa seuraavat kaksi vuotta.

Vaalituloksen jälkeen 114. kongressi aloittaa 3.1.2015. Tuolloin aloittavassa edustajainhuoneessa republikaaneilla on 244 paikkaa, demokraateilla 188 ja kolmen paikan kohtalo on vielä päättämättä. Senaatissa republikaaneilla on 53 paikkaa, demokraateilla 44, sitoutumattomilla 2 ja yhden paikan kohtalo on vielä kesken.

Kumitonttu kirjoitti...

Vieras, öljyntuottajamaissa on niin paljon eroja keskenään. Saudien kannattaa tuottaa öljyä halvemmallakin hinnalla, koska se ei uhkaa siellä valtaapitävien asemaa. Periaatteessa sama kuin Norjalla. Iranissa tai Venäjällä eri juttu.

Lyhyesti, öljy etsii aina tasapainohinnan kuten muutkin hyödykkeet. Kunkin valtion osalta tilanne vaihtelee ja - toisin kuin Kari yllä - minusta Saudit ja jenkit ajavat tällä hetkellä yhteistä agendaa. Ei minulla ole todisteita osoittaa, mutta oma logiikkani tukee esittämääni ajatusta.

Kari kirjoitti...

KT: "Ja nytkö sinä luotat Norjan analyytikkohin?"

Jostakinhan sitä on aloitettava. :)
Norjassa öljynporaus on hyvin kunnioitettu, keskeinen ja vakavasti otettu elinkeino. Enemmän kuin metsäteollisuus Suomessa.

Mm. Nallen Norjan Nordean Thina Saltvedt, makroöljyanalyytikko Nordea Markets:ta on esittänyt jo aiemmin tämäntyyppisiä arvioita.

"Følg utviklingen i vår Aksjelive

BRENT OIL
72.85-4.66 | -6.01%

Oppdatert: 19:24 27.11 Intradag
1 MND -15.35%1 ÅR -34.24%
BØRS SE MER

I skrivende stund er oljeprisen ned 3,10 prosent til 75,12 dollar fatet for Brent-oljen.

Den amerikanske WTI-oljen er ned 2,87 prosent til 71,29 dollar fatet.

– Da vil oljeprisen falle ytterliggere nedover mot 70 dollar fatet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Saltvedt sier at beslutningen om å ikke senke produksjonen varsler om en strategiendring fra OPEC.

– På en måte er den det. I statuttene til OPEC står det at de skal balansere markedet, men når vi har en overproduksjon på nesten to millioner fat, er det overraskende. Det som har kommet ut fra OPEC den siste tiden kan tyde på en endring i strategien deres, sier Saltvedt før hun haster inn i et møte.

Tämän päiväisestä Opecin kokouksesta

Anonyymi kirjoitti...

Entäs tuoreeksi öljyn ja kaasun tuottajaksi ryhtyvä Israel? Sen kohdalla öljy ja kaasu olisi "vain" osa kansantaloutta koska siellä on tähän asti ehditty harjoittaa muita toimialoja. Pystyisikö se siis tahkomaan hilloa halvoillakin pörssihinnoilla?

Israel joutuu panostamaan todella paljon öljy-ja kaasuesiintymien turvallisuuteen etteivät Hizbollah tai muut ählämiryhmät yritä ampua esiintymiä kohti, hyökätä niihin tai muutoin sabotoida niitä. Öljyn ja kaasun myynnistä pitää sitten saada niin paljon rahaa myös halvoilla pörssihinnoilla, että nuo massiviset turvatoimet olisivat mielekkäitä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kari, en nyt ihan tältä istumalta luota norjalaisiin analyytikkoihin. Omat lähteeni ovat mielestäni onnistuneet tähän asti arvioimaan oikein hyvin. Mutta kuten sanoin, voin (tai he voivat) olla väärässä.

Vieras, Israelin kannalta ei ole suurta riskiä. Ählyt varmasti yritävät sabotoida, mutta Egypti on nykyisellään aika turvallinen rajanaapuri.

Kari kirjoitti...

BLOOMBERG

OPEC Policy Ensures U.S. Shale Crash, Russian Tycoon Says
By Will Kennedy and Jillian Ward Nov 27, 2014 4:04 PM GMT+0100

The Organization of Petroleum Exporting Countries kept output targets unchanged at a meeting in Vienna today even after this year’s slump in the oil price caused by surging supply from U.S shale fields.

American producers risk becoming victims of their own success. At today’s prices of just over $70 a barrel, drilling is close to becoming unprofitable for some explorers, Leonid Fedun, vice president and board member at OAO Lukoil (LKOD), said in an interview in London.

“In 2016, when OPEC completes this objective of cleaning up the American marginal market, the oil price will start growing again,” said Fedun, who’s made a fortune of more than $4 billion in the oil business, according to data compiled by Bloomberg. “The shale boom is on a par with the dot-com boom. The strong players will remain, the weak ones will vanish.

In Russia, where Lukoil is the second-largest producer behind state-run OAO Rosneft (ROSN), the industry is much less exposed to oil’s slump, Fedun said. Companies are protected by lower costs and the slide in the ruble that lessens the impact of falling prices in local currency terms, he said.

Even so, output in Russia, the biggest producer after Saudi Arabia in 2013, is likely to fall slightly next year as lower prices force producers to rein in investment, Fedun said.

“The major strike is against the American market,” Fedun said.”

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-27/opec-policy-ensures-u-s-shale-crash-russian-oil-tycoon-says.html

Kumitonttu kirjoitti...

Kari, en nyt tuostakaan ymmärrä mitä ajat takaa.

Kari kirjoitti...

KT:" Öljyn hinnan lasku on muuten ollut jenkeiltä nerokas tapa iskeä Putinilta ilmat pihalle."

No sitä vaan, että jenkit ja saudit eivät ole yhteisrintamassa kaatamassa Venäjää, vaan saudit ovat suivaantuneet verisesti Obamaan ja Iraniin, ja haluavat torpedoida Obaman taloushelpotukset Iranille ja vielä vähän päälle.
Ja hyvin ovat siinä onnistuneetkin. Samalla saa muutama puolivihollinenkin siipeensä.

Tiedemies kirjoitti...

No, nauttikaa sitten Moskovan komennossa vapaudesta. Itseäni ei huvittaisi.

Kumitonttu kirjoitti...

Onko joku noussut väärällä jalalla tänään ylös?

Unknown kirjoitti...

Tiedemies on kyllä nimimerkkinsä veroinen, todellakin tieteellistä kommentointia. Tuo kuvio on hyvin karu. Olemme pahemmassa lamassa kuin 1990-luvulla. Se ei vielä näy, koska nyt on velkaannuttu massiivisesti.

Minulla on muutama neuvo tulevalle hallitukselle. Ei varmaan kuuntele. Erotaan eurosta. Markka käyttöön. Kaikki euromääräiset asuntovelat, miksei muutkin, muutetaan markkamääräisiksi lainmuutoksella. Jos pankeille tulee ongelmia, niin valtio pääomittaa osakkeita vastaamn, kuten Amerikassa 2008.

Suomen pankki sitoutuu nimellisen rahamäärän kasvutavoitteeseen eli markkamääräinen rahamäärä kasvaa esim. 5% vuodessa. Lisäksi Suomen pankki lainoittaa valtiota tarvittaessa, kuten ennen eurosekoilua.

On se merkillistä, että samat henkilöt tuhosivat tämän maan kahteen kertaan, ensin 1990-luvulla ja sitten nyt. Terveisiä vaan Erkki Liikaselle ja kumppaneille. Laulajja Erkki Liikanen oli tälle maalle paljon hyödyllisempi,

Kari kirjoitti...

TM:"No, nauttikaa sitten Moskovan komennossa vapaudesta. Itseäni ei huvittaisi."

Vapaudesta kannattaa aina nauttia; vaikka sitten Kremlin varjossa.

Tiedemiestä vapaus ei huvita.