sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Yksipuoluevalta

Neljä vuotta sitten suomalaiset äänestivät poikkeuksellisen näkyvästi vaihtoehdon puolesta. Seuranneissa hallitusneuvotteluissa valtaeliitti päätti tarmokkaasti keskittyä estämään vaihtoehtoa ja perustivat hätätilahallituksen, joka keskittyi vanhan säilyttämiseen. Neljä vuotta myöhemmin lopputulemana on vain entistä rapautuneempi ja velkaisempi julkinen sektori. Huhtikuun vaaleissa 85% kansasta äänestää saman hullutuksen puolesta. Voisiko joku muu eläin olla näin kovakalloinen?

Soininvaara kirjoittaa blogissaan, miten Juhana Vartiainen on sosiaalidemokraatti henkeen ja vereen. Kun Stubb seisoi Vartiaisen vieressä maireasti hymyillen, ei jäänyt epäselväksi Kokoomuksen oma poliittinen linjanveto. SDP ja Kokoomus ovat identtisiä; ne kilpailevat keskenään vallasta eivätkä poliittisista linjoista. Molemmat ajavat samaa politiikkaa.

Soininvaara itse tunnustaa olevansa sosiaalidemokraatti. Hän kuvailee, miten Vihreät päättivät liittoutua demarien liittymättä itse demareihin. Kyse on siis markkinointikikasta, jossa äänestäjille annetaan "vaihtoehto", jonka tarkoitus on nostaa Vihreitä poliitikkoja valtaan, koska demareissa he eivät olisi saaneet valtaa.

En mitenkään voi sanoa yllättyneeni tästä vaan päin vastoin - puolueiden samankaltaisuus on ollut näkyvillä pitkään. Harvinaista sen sijaan on, että valtakunnan näkyvimpiin poliitikkoihin lukeutuva Soininvaara avoimesti paljastaa asian. Hyvinvointivaltion kannattamisesta on tullut nykyisille poliitikoille kiertoilmaisu tunnustaa marxilais-leniniläistä sosialismia. Populisteina pidetään niitä, jotka kansaa kuuntelevat, ja se kertoo paljon se.

Kuvaavaa politiikalle on äänestyskäyttäytyminen pakollisen ruotsin kielen opiskelun osalta. Vaalikoneissa luvataan yhtä ja lupaus on tyhjän arvoinen. Liberaalissa fascismissa samoin kuin islamissa valehtelu hyvän asian puolesta on sallittua. Suomi on kuin Neuvostoliitto, jossa yksi Puolue pitää valtaa ja pakottaa veroilla kansan Ylen propagandan maksajiksi.

6 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Tervemenoa äänestämään poliittisen muutoksen puolesta. Ainiinmutta muutoksen miehetkin ovat arvomaailmaltaan sosialidemokraatteja.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Minä aion kyllä käydä Tokaissa (onneksi ei konsulaatti palanut tulipalossa) äänestämässä perussuomalaista. En anna periksi, prkl!

http://www.iol.co.za/news/south-africa/western-cape/cape-fire-threat-to-tokai-forest-1.1826166#.VPxG7U0cSHs

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kun nykymeininkiä katsoo, voi todeta, että ei Vartiainen mitään puolueloikkausta tehnyt. Hän vain siirsi romppeensa Yleisen Puoluehallintoviraston työhuoneesta toiseen.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Onko tämä Vartiainen sukua Jenni Vartiaiselle?

Jo ihmettelinkin, miten oli niin tuttu sukunimi. Jenni ja parvekkeelle murunen nukkumaan... Jenni on OK, mutta toisesta Vartiaisesta nyt lyhyellä googlauksella ei paljon mainittavaa. Kaikenlaista sitä...

Hakki kirjoitti...

Tekisi melkein mieleni sanoa, että "mitä minä sanoin". Mutta väärin ja ennen kaikkea turhaa olisi sekin. Mutta siitä olen valitettavan varma, että järjestelmän sisältä, siis puoluejärjestelmän sisältä muutos ei käytännössä ole mahdollinen.

Uskon hyvin ymmärtäväni muutoksen mahdollisuuteen uskoneiden ja persuja neljä vuotta sitten äänestäneiden turhautuneisuuden ja tyytymättömyyden. Syyllisiä voi etsiä mistä tahansa, mutta syyt olisi hyvä ainakin itselleen opiksi ja ojennukseksi selvittää. Jos ei muusta syystä, niin edes siksi, ettei tällä kerralla enää samaan syyhyn äänestäessään kompastu. Se vaara on tälläkin kerralla erittäin suuri.

Kuten aivan oikein varmaan toteat, kaikissa nykyisissä poliitikoissa asuu pieni, usein näkymätön tai ainakin itselle tunnustamaton demari. Puolueiden "ideologioissa" ei käytännössä enää ole eroja; kaikki niistä - niin uudet kuin vanhatkin - etsivät vain valtaa siitä ulosmitattavia etuja puolueelle, sen eliitille ja poliitikoille. Tässä järjestyksessä ja vain heille. Etusija on eduilla ja ansioilla, valta on vain keino sitä hankkia.

Puolueista on tullut yksi, joskin maamme merkittävin etujärjestöjen ryhmä, jolla lisäksi on valta itse määritellä kuinka paljon se itselleen verovaroista ulosmittaa ja mitkä ovat sitä itseään rajoittavat toimintaedellytykset. Niidenkään ne eivät anna toimintaansa rajoittaa, jos ei ole vaaraa tulla ragaistuksi, kuten Kehittyvien Maakuntien Suomen lahjusskandaali vuodesta 2008 alkaen kiistatta osoitti. Kansalaisten ja kanskunnan yleisten ja yhteisten asioiden hoitamisesta ei kukaan heistä huolta kanna.

Muutosta, tuomalla Arkadianmäelle uusia edustajia tai puolueita on ihan turhaa enää toivoa. Edellä mainitusta syystä niistä uusimmatkin rapautuvat viimeistään eduskuntaan päästyään hyvin nopeasti. Jos ei yksi kausi opeta ulvomaan sutena susien joukossa, viimeistään toinen sen tekee. Väittäisin, että persujen osalta yksi kausi on opettanut talon tavoille.

Mutta muutosta tarvitaan. Sen tarve on entisestäänkin korostunut viimeisten neljän vähintäänkin menetetyn mahdollisuuden vuoden aikana. Osmo Soininvaarakin asiasta on ihmetyksestä ääni väristen puhunut viisaita. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014/10/politiikan-pelisaannoissa-on-jotain.html. Pitkällisen harkinnan perusteella, mutta jo kauan sitten on ainakin itselleni tullut selväksi, että ainoa tapa, jolla tavis käytännössä pystyy rauhanomaisesti vaikuttamaan muutoksen aikaansaamiseen on äänestää ja äänestää tyhjää. Itse kirjoitan seuraavissakin kansanedustajavaaleissa äänestyslippuun JOKU MUU. Ajatuksellista perustaa olen useissa blogini artikkelissa, kaikilta mieleeni tulevilta suunnilta käsitellyt, vaikkapa seuraavassa: http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/11/poistetaan-puolueilta-oikeus-edustaa_4.html.

Vastaväitteitä on toki riittänyt. Epäilyksiä tehosta niin ikään, vaikka perustaa ei ole kyseenalaistettu muulla, kuin toteamalla - ihan oikein - että vain ääniä saaneet ehdokkaat ja puolueet tulevat valituiksi. Mutta sille, että suuri mitätöityjen äänien määrä poistaa valittujenkin legitimiteetin ei juurikaan painoa ole annettu. Kuitenkin ainoa instanssi, jossa mitätöitävän äänestyslipun vaikutusta tietämäni mukaan on tositilanteessa testattu on Eduskunnan puhemiehen vaali vuonna 2010. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2010/02/kumpi-voitti-sauli-niinisto-vai-joku-muu.html Oli ilmeisesti hyvin lähellä, ettei kampanjan kuuleman mukaan masinoinut Eero Heinäluoma olisi onnistunut torppaamaan kampanjalla myös Sauli Niinistön presidenttitien. Tehoa siis oli. Ja kaiken kukkuraksi, vaihtoehdot meille tavikselle ovat vähäiset. Elleivät peräti olemattomat, jos haluamme lainsäädäntömme antamissa mahdollisuuksissa pysyä.

Kommentiksi tärkeässä asiassa tästä tuli liiankin pitkä. Muistaakseni annat kuitenkin arvoa perusteille, et pelkästään linkkiluettelolle. ;-)





Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Kari, muutos ei ole mahdollista nykyoloissa.

Buuri, ei anneta periksi!

Ykä, työhuineesta toiseen on mainio kuvaus tapahtuneesta :)

Hakki, erinomainen kommentti!!! Kiitos! Ei lisättävää.

Tai sen verran lisään, että Kiinan pankkien taseista puolet on paskaa. Kiinan kupla tulee puhkeamaan viimeistään 5-10 vuoden sisään. Sitten onkin jännää seurattavaa mitä tapahtuu.