lauantai 12. kesäkuuta 2010

Populismi

Harvinaisen ällöttävä lauantai. Puoluekokoukset pitäisi pitää arkiaamuisin etteivät ne pilaisi ihmisten viikonloppuja. Onneksi niitä on nyt kolme kerralla (Kepu, RKP ja Kok.). Näin vastenmielistä keskinäisten kehujen kerhoa ei ulkopuolisena kehtaa oikein edes raportoida, mutta koitetaan nyt kuitenkin, josko joku minua heikkovatsaisempi ei ole pystynyt edes tähän suoritukseen.

Ensiksi, Keskustapuolue valitsi Suomen kaikkien aikojen huonoimman ministerin, Matti Vanhasen, tilalle uuden puheenjohtajan ja siis samalla pääministerin. Valituksi tuli nykymuodin mukaisesti nainen, Mari Kiviniemi. Uusi puheenjohtaja ei luultavasti hyödy sukupuolestaan, koska vastassa on astetta jämäkämpi (heh-heh) Eero Heinäluoman julkisivu, Jutta Urpilainen, sekä Vihreiden ikiteini Anni Sinnemäki, joka saa mediatukea. Luultavasti Kiviniemen, jonka en edes tiennyt olevan ministeri ennen tätä ruljanssia, johdossa Kepu täräyttää veret seisauttavan torjuntavoiton 18%:n kannatuksellaan.

Stefan Wallin, tuo ylimielinen puheenjohtaja, on tänään lausunut:
Tampereella Wallin sanoi myös vakavasti otettavien poliitikkojen ja puolueiden alkaneen ajaa kaksilla raiteilla maahanmuuttokeskustelussa. Mallia on hänen mukaansa otettu perussuomalaisilta.

- Rasismia voi perustella työttömyydellä, taantumalla tai yleisellä turhautumisella yhteiskuntaan. Rasismia ei voi perustella, sen voi vain tuomita, Wallin siteerasi puolueen entisen puheenjohtajan Ole Norrbackin puhetta vuodelta 1995.
Miksei rasismia voi perustella? Minä keksin heti yhden syyn - se on huonotapaista. Toinenkin tuli mieleeni: rasismi on niin sanottu sopeuma, adaptio. Tällä samalla kaverilla, Toffella (oletteko huomanneet, että kaikilla turhamaisilla ruotsinkielisillä on joku kummallinen lempinimi, jolla he ovat kutsuneet itseään pienenä?), on paha taipumus haukkua kaikkia myös populisteiksi.

Pahiten itsensä nöyryyttää Kansallisen Sekoomuksen jatkuvasti hymyilevä Jyrki Katainen. Mitä olette mieltä, onko tämä populismia:
Linjapuheessaan Katainen puhui voimakkaasti populismia vastaan. Hänen mukaansa populismi voi pahimmillaan johtaa jopa valtion kaatumisriskiin. Katainen kuitenkin kieltäytyi nimeämästä mitään tiettyä tahoa kritiikkinsä kohteeksi.
Onhan se, onhan se. Mutta tässä aimo annos vielä pahempaa populismia, joka saa tukan irtoamaan päästä:
Eduskuntaan pyrkivä jääkiekkomaalivahti Sinuhe Wallinheimo kertoi Alexander
Stubbin vaikuttaneen osaltaan hänen päätökseensä lähteä ehdolle.
Ja koska pelin henki on kerran selvä, Jyrki-boi päättää nolata itsensä täydellisesti. Tästä ei enää rumemmaksi voi mennä:
- Historia tulee muistamaan pääministeri Vanhasen suomalaisena valtiomiehenä
ja eurooppalaisena vaikuttajana. Minulla on syvä kunnioitus häntä kohtaan
yhteisen hallituksemme taitavana pääministerinä, Katainen totesi.
Kysymys siis kuuluu, että mitä populismi on noiden kommenttien valossa? Populismi on sellaista poliittista puhetta ja toimintaa, jolla omat sisällöllisesti tyhjät ajatukset puetaan näyttämään järkeviltä, hyvin perustelluilta mielipiteiltä. Populismi-kortilla oma mielipide korotetaan muiden mielipiteiden yläpuolelle, suojaan arvostelulta.

Ei kommentteja: