sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Kaksi marjaa

Avalon project on amerikkalaisen on Yalen yliopiston (Ivy League) oikeustieteellisen tiedekunnan arkisto, jonne on koottu kansainvälisen politiikan ja diplomatian muistioita eri maista. Saksalainen diplomaatti Karl Schnurre on yksi vähemmän tunnettuja harmaita eminenssejä, jonka kädenjälki näkyy monissa yllättävissä yhteyksissä. Saksan kansantalouden asiantuntijana (Edward E Ericssonin kirja: Feeding the German eagle: Soviet economic aid to Nazi Germany, 1933-1941) pidetty Schnurre nousi merkittävään asemaan juuri ennen suursodan alkua. Schnurrella oli ehkä kaikkein ratkaisevin panos siihen, että Englannin ja Ranskan liittouma Venäjän kanssa kaatui loppukesästä 1939.

Yleensä Suomen historian merkittävänä käännekohtana mainitaan Molotov-Ribbentrop -sopimus, jossa Saksa antoi Neuvosto-Venäjälle vapaat kädet Suomen valtaamiseksi. Harva kuitenkaan tietää, että Englanti ja Ranska olivat jo taipuneet samaan omissa neuvotteluissaan Stalinin kanssa. Vaikka neuvottelut siis päättyivät Venäjän ja Saksan keskinäiseen sopimukseen, Suomi oli myyty jo joka tapauksessa Venäjälle. Englannin lähettiläs raportoikin osuvasti ministeriöönsä, että jos Englanti ei turvaa Suomea ja Baltian maita, ne ajautuvat väkisin Saksan syliin hakien turvaa Venäjästä.

Tässä muistiossaan 27.7.1939 Schnurre kertoo varsin avoimesti, mikä yhteistä kansallisella ja kansainvälisellä sosialismilla oikein oli:
"Saksaa, Italiaa ja Neuvostoliittoa yhdistävä tekijä on kapitalististen
demokratioiden vastustaminen. Ei meillä eikä Italialla ole mitään yhteistä
lännen kapitalistien kanssa. Siksi näyttäisi hyvin ristiriitaiselta, jos
sosialistinen Neuvostoliitto liittoutuisi läntisten demokratioiden
kanssa."


"there was one thing in common in the ideology of Germany, Italy, and
the Soviet Union: opposition to the capitalist democracies. Neither we nor Italy
had anything in common with the capitalism of the West. Therefore it would
appear to us quite paradoxical if the Soviet Union, as a Socialist state, were
to side with the Western democracies."

Ei kommentteja: