tiistai 1. kesäkuuta 2010

Flotilla filled with fools

Kanadalainen National Post on hyvä sanomalehti. Sen omistaa David Frumin appiukko. David Frum on puolestaan se GW Bushin puheenkirjoittaja, joka ideoi Axis of Evil -käsitteen, ja joutui myöhemmin eroamaan, kun joku oivalsi, ettei hänelle voi maksaa palkkaa, koska hän on kanadalainen eikä siten vastuussa amerikkalaisille veronmaksajille. Nämä sanottuani, käännän pikaisesti tuon linkittämäni NP:n uudehkon kirjoituksen, joka on päivätty ENNEN eilistä IDF:n ja turkkilaisen "rauhandelegaation" taistelua. Kaikki oleellinen tuosta kähinästä on sanottu Tundra Tabloidissa ja Middle East Cowboysissa, joten minä tyydyn vain linkittämään tähän Soininvaaran luokattoman sepustuksen (Luottaako Israel liikaa aseisiinsa ja tappamiseen?). Soininvaara edustaa tyypillistä vasemmistolaista europoliitikkoa, jolle Israelin vastustaminen on tullut poliittiseksi tavoitteeksi. Jos kukaan jaksaa tuota linkkiä penkoa, niin Soininvaaran kommentit ovat täynnä kirjoitusvirheitä, hän sensuroi alinomaa kommentteja ja vihan vimma on pitänyt hänet aamu klo 05:een asti hereillä. Suomennan linkittämäni NP:n kirjoituksen päivätty 25.5.2010:

Viime päivinä kansainvälinen media, erityisesti Euroopassa ja Lähi-idässä, on kirjoittanut "aktivistien veneistä kuljettamassa Gazaan rakennustarvikkeita ja kiireellistä humanitääristä apua".

Se oli jopa BBC:n World Service -palvelun pääuutisaiheena jossain vaiheessa. (BBC:n mukaan heillä on 220 miljoonaa lukijaa viikossa, mikä tekee heistä selvästi maailman suurimman radioyhtiön. Todellakin, BBC ja muut merkittävät länsimaiset uutistoimitukset harhauttavat lukijansa kuvitteelliseen "koko Gazan kattavan humanitaarisen katastrofin" ääreen. Lukijoille ei kerrota uusista huippuravintoloista ja uima-altaista Gazassa tai purjelautailukilpailuista tai Gazan kaistaleen täpötäysistä kaupoista ja marketeista. Moni palestiinalainen elää Länsirannalla ja Gazassa keskiluokkaista (ja osa jopa yläluokkaista) elämää, mistä länsimaiset uutistoimitukset eivät kerro, koska se ei sovi heidän tietoiseen pyrkimykseensä yksinkertaistaa asioita.

Tässä palestiinalaisen Ma'an uutistoimituksen jutussa kerrotaan juuri avatusta olympiatason uima-altaasta. (Suurimmassa osassa israelilaisia kaupunkeja ei ole olympiatason uima-altaita. Sitä voi miettiä, kuinka veden ja rakennusaineiden puutteesta kärsivään kohteeseen, joka elää humanitaarisen avun varassa, on rakennettu olympiatason uima-allas ja ylelliset elintavat osalle kansaa, kun taas osa on pakotettu kurjuuteen poliittisina pelinappuloina?)

Jos satut käymään gazalaisessa Roots Clubissa, Lonely Planetin matkaoppaan mukaan, voit "nauttia kanaa au poivre tai cordon bleu".

Ravintolan kotisivut arabiaksi antavat kuvan Hamasin hallintotyöntekijöiden keskiluokkaisesta elintasosta. Tässä sama englanniksi, kaikkien toimittajien, YK:n ja epävirallisten järjestöjen työntekijöiden tyypillinen ravintola Gazassa (ei pidä kertoa lukijoille niistä).

Tässä ravintolan pr-video. Jos joku epäilee videon aitoutta, niin soitin hetki sitten ravintolan johtajalle, joka ylpeänä vahvisti liiketoiminnan kasvavan ja monien palestiinalaisten ja kansainvälisten ruokailijoiden olevan juuri paikalla.

Kirjoituksessani The Wall Street Journalille viime vuonna, kuvasin edellisen "hätäapua Gazaan laivueen" aiheuttamat "jälkimainingit", kun avustajat kävivät matkamuisto-ostoksilla täpötäysissä kaupoissa. (Sivun alaosassa näet kuvia Gazan "köyhtyneistä" kaupoista.)

Vasemmistolainen valtavirran uutisointi ei puhu näistä asioista. BBC:n harjoittama yksipuolinen uutisointi on helppoa: kuka tahansa, jolla olisi valtavat veronmaksajien varat käytössään, voisi kuvata osia Lontoosta, Manchesteristä ja Glasgow'sta saaden niiden avulla koko Englannin näyttämään humanitaariselta katastrofialueelta. Valikoivilla otoksilla sama onnistuu Pariisissa, Roomassa, New Yorkissa ja Los Angelesissa.

Gazassa on totta kai köyhyyttä. Israelissakin on köyhiä alueita. (Kuka on kuullut toimittajasta, joka jätti leppoisat King Davidin tai American Colonyn aulabaarit Jerusalemissa mennäkseen tutustumaan Tel Avivin eteläpuolisiin köyhiin asuinalueisiin? Tai Negevin autiomaan kovasti kärsineisiin Netivotiin tai Rahatiin?)

Läntisen median tarkoituksellinen kansainvälisen yleisön harhauttaminen luomalla valheellisen mielikuvan nälänhädästä Gazassa, ja että se johtuu israelilaisista, luo vain vihaa juutalaisvaltiota vastaan - mikä luultavasti oli niiden alun alkainen tarkoituskin.

Artikkelin kirjoittaja Tom Gross on entinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja London Sunday Telegraphille ja New York Daily Newsille.

Ei kommentteja: