lauantai 12. kesäkuuta 2010

Rati-riti-ralla

Johan on. Sammakkomies ja playstation-ohjelmoija James Overland sivistää meitä tavallisia sukankuluttajia, että Anthropogenic Global Warming eli tuttavallisemmin AGW ja härmäksi ilmaston lämpeneminen eli ilmastonmuutos (kun se ei kerran lämpenekään) johtaa ilmaston kylmenemiseen. Vaikea on pistää tästä typerämmäksi. Nyt ilmastoalarmistit ovat sitten varmasti oikeassa, kun ovat ennustaneet sekä kylmenevää että kuumenevaa. Harmi vaan että eivät ehdi elinaikanaan nähdä kumpi veikkaus veti.
kylmistä ja runsaslumisista talvista on tulossa normi niin Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin Aasiassakin [...] syynä on Overlandin mukaan pohjoisen napaseudun lämmönnousu: se vaikuttaa ilmanpaineeseen Pohjoisnavan yllä ja muuttaa tuulten suuntia, mikä puolestaan viilentää lähialueita.

3 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Sen paremmin ottamatta kantaa itse asiaan, ei ole mitenkään ristiriitaista, että lämpötila "keskimäärin" nousee, vaikka melkein joka paikassa lämpötila laskisi.

Esimerkiksi jos sulatat pakastimen, niin sen ympärillä lämpötila laskee, mutta keskimäärin lämpötila nousee, koska pakastin itse lämpenee enemmän kuin sen välitön ympäristö kylmenee.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos kommentista, valitettavasti pääsen vastaamaan vasta nyt. Vuosikymmenen ajan todisteltiin, että kaikkialla lämpötila nousee, mutta nyt onkin huomattu, että se nouseekin "keskimäärin". Pakastin-esimerkkisi on huono, koska pakastimen tapauksessa kyseessä on suljettu paikallinen tila, kun taas on ilmasto on avoin kaoottinen järjestelmä. Kun keskustelussa viitataan kasvihuoneeseen (Greenhouse effect), käsite sisältää saman ongelman. Kasvihuone lämpenee, koska tila on eristetty ympäristöstä eikä siksi, että lasi heijastaa säteilyä.

Kumitonttu kirjoitti...

Ilmatieteenlaitoksen, jos kenen, luulisi tietävän asian, joten katsotaanpa mitä se vastaa kysymykseen "Miksi ilmastonmuutos ei näy Suomen lämpötiloissa?":

Suomessa talvet lämpenevät keskimäärin enemmän kuin kesät. Esimerkiksi Helsingissä vuosi 2008 oli ennätyksellisen lämmin. Sitä ei vain helposti tule ajatelleeksi, koska kesällä 2008 eivät helteet juuri piinanneet. Vuoden 2008 ennätyslämpö selittyykin ennätyksellisen lämpimällä ja lauhalla talvella. Ja tämä on se ilmastonmuutoksen yksi ikävä tulevaisuuden kuva: entistä usemmin meillä tulee olemaan varsinkin maan etelä- ja keskiosassa lauhoja, vähälumisia ja sen vuoksi myös pimeitä talvia. Toki myös kesät lämpenevät, mutta se alkaa näkyä ja tuntua hitaammin kuin talvien lämpeneminen.