torstai 3. kesäkuuta 2010

Visa

Näytti olleen muutama päivä sitten Iltalehdessä kirjoitus, jossa Venäjä toivoo EU:n lopettavan viisumien vaatimisen venäläisiltä - ja tietysti myös päin vastoin.
Keskeisenä viisumivapauden esteenä EU:ssa pidetään laittoman maahanmuuton uhkaa. Toinen suuri kysymys on työmarkkinoiden järjestyminen. Jos maahanmuuttoa ja työlupia helpotettaisiin, venäläisen työvoiman pelätään muuttavan palkkausta ja työehtoja EU-alueella. Silti myös EU:ssa myönnetään, että viisumivapaus olisi väkevä taloudellinen piristysruiske molemmille alueille.
Viimeinen lause kannattaa jättää omaan arvoonsa, koska viisumin saannin edellytyshän on jo nyt, että ihminen tuo rahaa vierailun kohteena olevaan maahan eikä tule varastelemaan tai elämään almuilla. Mutta sitä edeltävässä lauseessa annetaan ymmärtää, että nimenomaan EU vastustaisi viisumivapautta ja keskeinen peruste olisi ns. puolalaisen putkimiehen ilmiö. Suomikin 2000-luvun alussa otti siirtymäajan käyttöön (lähinnä virolaisen) ulkomaisen työvoiman käyttöön suomalaisissa yrityksissä (lähinnä varastoissa ja rakennuksilla).

Virolaiset kiersivät tuota rajoitusta käyttämällä vuokratyötä tarjoavia yrityksiä, koska EU:n kilpailulainsäädäntö edellyttää, että yhdessä EU-maassa oleva yritys saa toimia myös toisessa EU-maassa pois lukien eräät toimialat, jotka liittyvät ns. sosiaalisiin syihin (uhkapelit ja alkoholi). Virolaiset ovat tulleet jäädäkseen, ja ainakin Helsingin kaupunki tekee typerästi antaessaan näin lama-aikana "piristysruiskeen" pääkaupunkiseudun rakentamiselle tukiessaan asunto-osakeyhtiöitä julkisivuremonteissa. Ainakin kantakaupungin julkisivuremonteissa tavanomaista on, että asuntoyhtiö saa 3-7 tarjousta, joista kallein on suomalainen, ja kaikki seuraavat ovat virolaisia yhtiöitä tonnin eroilla toisiinsa mutta 20% suomalaista halvempia.

Syynä viisumivapauden puuttumiseen EU:n puolelta on se, että viisumin evääminen ei ole hallinnollinen päätös toisin kuin rajalla tehtävä käännytys. Jokaisesta hallinnollisesta päätöksestä myös EU-alueen ulkopuolinen kansalainen saa tehdä valituksen hallinto-oikeuteen. Voi kuvitella, minkälainen kustannus ja ruuhkauttava vaikutus tuollaisella mahdollisuudella varsinkin asukasluvultaan pienelle Suomelle olisi.

Syynä viisumivapauden puuttumiseen Venäjän puolelta on se, että Venäjällä pelätään kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen rynnäkköä. Venäläistä mediaa käytetään surutta maan yleisen mielipiteen muokkaamiseen, ja vastuu on miellyttävämpää sysätä inhottaville eurooppalaisille.

Suomenkielen sana varas on lainasana venäjän sanasta "vor", joka taipuu verbinä muotoon "varavat" eli varastaa. Jos laki on sellainen, kuten Venäjällä on ollut vuosisatoja, että ihmiset eivät voi hankkia elantoaan laillisin keinoin, siirtyvät ihmiset lakien ulkopuolelle. Missään muussa maassa ei valtiovalta ja rikollisaines ole ottaneet mittaa toisistaan niin kauan ja perusteellisesti kuin Venäjällä. Vallankumous, sisällissota, suuri isänmaallinen sota, karkotukset ja keskitysleirit ovat syypäitä valtavaan kodittomien lasten lukumäärään. Näiden laitoslapsien ongelmaa ei vain pysty ratkaisemaan. Lapset joutuvat pienestä pitäen elämään varkaiden kanssa ja oppivat yhteisön etiikan, lait ja kunniakäsitteen. Ei valtaosa, mutta merkittävä osa, sukupolvien ajan ajautui moraaliseen rappioon, koska heiltä puuttui normaalit vanhemmat, perhe ja suku. Tilanne jatkui vuodesta 1917 alkaen noin 40 vuotta. Sinä aikana ainakin 20 miljoonaa venäläistä (15% aikuisväestöstä) tapettiin. Senkään jälkeen olot eivät ole vastanneet mitään ihanneyhteiskuntaa kuningas alkoholin niittäessä miehiä kuin heinää.

Varas, siis vor, on yleisnimitys ihmisestä, joka on varastanut jotain - hengen tai materiaa. Rikollisten keskuudessa vor on kunnianimitys, joka annetaan vain miehelle, jolla on takanaan vaikuttava rikollisura ja joka noudattaa tiukasti yhteisön lakeja ja tapoja. Käsite "rehellinen varas" tarkoittaa siis rikollista, joka noudattaa oman yhteisönsä lakeja. Venäjällä miesten elinikä on pitkään ollut 60-vuotta (vähän ali tai yli), joten valtaosa vanhoista orvoista on jo kuollut. Varkaiden yhteisö tarjoaa siitä huolimatta Venäjän kaltaisessa valtaosin köyhässä ja autoritäärisessa yhteiskunnassa edelleen monille tien saada arvostusta ja mahdollisuuden toteuttaa osaamistaan. Venäjällä arvioidaan edelleen olevan 100.000 "gangsteria" eli länsimaisittain sanottuna mafiosoa. Ja he eivät siis ole mitään pilipali taskuvarkaita, vaan väkivaltaisia ja vaarallisia rikoksen-uusijoita.

Ei kommentteja: