Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.Nyt 1999 perustuslain ensimmäisen kappaleen loppuun lukee:
Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta yhdessä tasavallan presidentin kanssa.
Ylin toimeenpanovalta on uskottu tasavallan, presidentille. Sen ohessa on valtion yleistä hallitusta varten oleva valtioneuvosto, johon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä ministereitä.
Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, ylimmässä oikeusasteessa korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus.
Suomi on täysivaltainen tasavalta.Viimeinen virke on lisätty vuodesta 2012 alkaen. Koska EU on liittovaltio ilman yhteistä veropolitiikkaa, käytännössä voi sanoa että Suomi ei ole itsenäinen valtio. Ainakaan samassa itsenäisyyden määrässä kuin vaikkapa Sveitsi, Norja tai Israel jotka muistuttavat meitä monessa suhteessa.
Suomen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.
Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi. Suomi on Euroopan unionin jäsen.
Perussuomalainen Roger Kulmala on kirjoittanut erittäin hyvän analyysin Suomen sisäpoliittisesta tilanteesta. Uusimman mielipidetiedustelun mukaan Perussuomalaisten kannatus on hyytynyt ja Keskustapuolue loistaa paalupaikalle sekuntikaupalla ennen muita. Kulmalan selitys on:
Tanskassa, Ranskassa ja Britanniassa eurokriittiset puolueet olivat suurimpia eurovaaleissa. Ranskassa Marine Le Pen voittaisi mielipidetiedusteluiden mukaan presidentinvaaleissa istuvan presidentin Hollanden. Näiden puolueiden menestys perustuu kovaan kritiikkiin EU.ta, euroa, maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan ja vanhoja puolueita kohtaan. Minusta Perussuomalaisten heikko menestys johtuu siitä, että emme pidä näitä teemoja esillä, jollemme jopa yritä lakaista niitä maton alle. Esimerkiksi emme näyttäydy julkisuudessa vastavoimana vanhoille konsensuspuolueille, kun julkisuudessa puolueen puheenjohtaja markkinoi sitä, miten puolue on menossa ensi vaalikaudella samaan hallitukseen konsensuspuolueiden kanssa.Kuvaavaa on, että suomalainen nuorimies tekee valtakunnan parhaan tilannekatsauksen. Ymmärrän hyvin, että monen on vaikea äänestää Perussuomalaisia, koska Soinin puheet tuntuvat viittaavan siihen, että hän haluaa hallitukseen. Sen seurauksena kannatus laskee ja pääsy hallitukseen vaikeutuu tai luultavasti jopa estyy. Eli kun lähtee peesaamaan konsensuspuolueita, päätyy pieneksi konsensuspuolueeksi.
Toivotaan että Soinilla olisi kykyä herätellä henkiin ero EU:sta ja eurosta, pitää Suomi itsenäisenä maana eikä minkään liittouman vasallina.
5 kommenttia:
Perussuomalaisten suurin ongelma tulee olemaan se, uskooko kukaan heihin, jos he nyt yht'äkkiä kääntävät kelkkansa uudelleen ja alkavat paasata EU-erosta. Heidän ei olisi pitänyt lainkaan pyrkiä konsensuspuolueeksi vanhojen valtapuolueiden pe.. eikun saappaita nuolemaan. Mennyt mikä mennyt. Saa nyt sitten nähdä löytyykö tästä vaalipiiristä ketään jota saattaisi äänestää, minunkin luottamukseni perussuomalaisiin ravistuu koko ajan.
Minä toivon ja rukoilen armiasta isää taivaan ja maan luojaa, että gallupit jotka lupaa keskustapuolueelle isoja ääniä on maailmanviisaimman viisaimpimpien lehdistön toimittajien omakeksimä juju jolla saadaan kansan mieli kiihotettua ja lukijat innostumaan.
Siis Keskusta, roistoista roistoin kaikkien hyvävelisiskojen ja sukuilaisten kerho jossa siskot panee veljeä ja veljet panee siskoa.
Jos suomalaiset keskustan äänestää, niin silloin saatana saapuu Helsinkiin ja ja koko paska on sukulaisten naimakauppoja.
///////
Luoja varjele ja pelasta suomen kansa Keskustapuolueelta.
////////
Minä en lue enää yhtään uutista suomesta, en iltalehteä yms. paskoja - en tarkista edes iltatyttöä (jonka takia muuten iltalehden sivut aukaisen) -0 sekin on joku keskustalainen kuitenkin.
Nyt alkaa v*ttaan...
Se on hinta Perussuomalaisten salonkikelpoisuudesta. Ei haluta joutua samanlaiseen boitkottiin kuin Ruotsidemokraatit. Yritetään jotenkin muuten profiloitua. Aika terävä analyysi oli kuitenkin.
Tällöin hinta on se että kannatus menee alas, joten tuollaista hintaa ei kannata maksaa että tulisi salonkikelpoiseksi muiden mielestä. Persujen äänestämäinen on turhaa jos persut aikovat tehdä itsestään kopion vanhoista puolueista. Tällöin on sama äänestää vanhoja puolueita tai muutosta tai jäädä kotiin.
Persujen pitää ensin maksimoida vaalikannatus ja sitten neuvotella muiden kanssa ja katsoa mitä saisi aikaan.
Roger Kulmalan analyysi oli tasoltaan huomattavasti parempi kuin tunnetun suomenruotsalaisen valtiotieteilijän Jan Sundbergin vastaava.
Lähetä kommentti