sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Öljyhuippu suli pois - osa 2

Hiilivety (engl. hydrocarbon) on fossiilisten polttoaineiden keskeinen aines. Kuten tiedetään, se palaa hyvin ja liukenee veteen huonosti. Elollinen aines, joka sisältää proteiinia ja hiilihydraatteja hajoaa kuoltuaan. Se on käänteinen tapahtuma kasvien yhteyttämiseen verrattuna, missä kasvit tuottavat elämää. Yksi näistä hajoamistuotteista on polymeeri, joka on siis hiiliketjuista muodostuva orgaaninen eli eloperäinen aines.

Polymeeri on kerogeenin esiaste. Kerogeenia on eloperäisessä sedimenttikivessä kuten hiilessä. Kerogeeni ei sekoitu liuottimiin toisin kuin bitumi, jota esiintyy luonnossa öljyhiekkana. Öljyliuske puolestaan sisältää runsaasti kerogeeniä, ja siitä voidaan valmistaa kuumentamalla öljyä. Prosessi ei ole mikään ekologisesti ajattelevan henkilön toiveuni, mutta se tarjoaa mahdollisuuden vähentää riippuvuutta epävakaista öljyntuottajamaista.

Energian hinta on Suomessa kaksinkertaisunut euroaikana. Öljyn hinta ehti laskea 90-luvulla jo niin alas, että vakavasti puhuttiin siitä, että barrelin saa kymmenellä dollarilla - ja allekin. Edullista öljyä oli tarjolla melkein rajattomasti kattamaan korkean elintason länsimaiden kysynnän. Lännellä ei ollut tarvetta panostaa öljymarkkinoilla uuteen tekniikkaan kovin kummoisesti. Erityisesti poraustekniikka kehittyi nopeasti tehden mahdolliseksi hyödyntää kaikki kuviteltavissa olevat onkalot. Mutta, vahinko ei tule kello kaulassa.

Entisten sosialistimaiden ja varsinkin Kiinan yllättävä saapuminen öljymarkkinoille nosti öljyn markkinahinnan muutamassa vuodessa sataan dollariin barrelilta. Todellisuudessa öljyn poraaminen ei jostain Nigeriasta tullut öljy-yhtiöille yhtään kalliimmaksi, koska niiden hankintasopimukset ovat monivuotisia. Kiinan suurin ongelma oli siinä, että sillä ei ollut näitä monivuotisia hankintasopimuksia, vaan se joutui kattamaan suhteettoman suuren osan kulutuksestaan suoraan markkinahintaan (öljyn spot-hintahistoriaa).

Tämä yllättävä käänne markkinoilla yhdistettynä keskusteluun ilmaston lämpenemisestä, aiheutti valtavan uusiutuvan energian hypetyksen, jonka rinnalla vuosituhannen alun IT-huuma osakeanteihin jonottavista kansalaisista ja Soneran 3G-huutokaupoista ovat kuitenkin vain nappikauppaa. Kuvitellessaan profetiansa öljyhuipusta alkavan täyttyä, sinänsä ihan kauniilla asialla olevat ympäristöalarmistit alkoivat voitonriemuisina laskeskella uusia kertaluokkia öljyn hinnalle.

Ehtymättömänä naurunlähteen runsaudensarvena pysyttelevä Osmo Soininvaaran blogi tarjosi muutamalla haulla suorastaan läkähdyttäviä tulevaisuuden ennustuksia. Kuten ilmaston lämpenemisen osalta, myöskään näissä ennusteissa todellisuuden tennarien kärjet vain hipovat maata, kun huru-ukot visioivat. Melkein päivälleen neljä ja puoli vuotta sitten (Yksi raja murrettu 3.1.2008) Soininvaaran blogissa veikkailtiin öljyn hinnan jatkavan nopeaa yli 10%:n vuosittaista kasvua - jo siis silloiselta yli 100 dollarin ennätystasolta. Perusteluissa mainittiin erityisesti öljyhuippu, ja ennakoitiin jopa Norjan poistuvan öljyntuottajamaiden listalta.

Loppuvuonna 2008 öljyhuippua ja ilmaston lämpenemistä lupailleet olivat jo niin itserakkaita (Opec elvyttää tosissaan 7.12.2008) julistaen, että alle 150 dollarin tasoa ennustavat "eivät ymmärrä taloudesta mitään". Vuosi sitten ennen eduskuntavaaleja itsevarmuuteen lisättiin uusi taso, ja hinnan luvattiin rikkovan 200 dollaria vuoteen 2015 mennessä (Suhtautuuko sivistyneistö suvaitsemattomasti Perussuomalaisiin 25.3.2011 tai Eläkesäätiöyhdistyksen pääkirjoitus nro 2/2008).

Öljyhuippu-blogilla lukijat jo pakkasivat vintille säilykkeitä, diesel-aggregaatteja ja muita maailmanlopun kynnyksellä tarpeellisia tarvikkeita.
1. Viimeiset vuodet jokaista neljää käytettyä barrelia kohti on löydetty yksi ja tämä suhde on jatkuvasti huonontunut.
2. Öljyn tuotantoa ei pystytä nykyisestä merkittävästi lisäämään. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotanto alkaa hiipumaan, ja tuotantohuippu (peak) jää taakse. Eikä se tule koskaan takaisin.
3. Öljyn kulutuskysyntä kasvaa maailmalla käsi kädessä talouskasvun kanssa. Jos talous kasvaa, myös öljyn kulutus kasvaa.
4. Öljyn tuotanto alkaa putoamaan kiihtyvällä vauhdilla vanhojen, helposti hyödynnettävien lähteiden kuivuessa. Kun kysyntä kasvaa, mutta tuotanto pienenee, hinnat nousevat voimakkaasti.
5. Vaikka öljy ei siis ihan vielä varsinaisesti lopu, öljyn tuotantohuippu nostaa hintoja rajusti. Tällä on väistämättömiä seuraamuksia maailman talouteen ja moneen muuhun meille tärkeään asiaan.
Virnistelemättä tuota ei voi lukea. Kaikki mahdolliset oletusarvot tuossa listassa ovat pielessä - lieneeköhän sama heppu IPCC:llä töissä?

Juuri päättyneillä Eurosoil-päivillä esitettiin uusimpana arviona, että noin puolet tavallisen ruokamullankin eloperäisestä aineksesta on kerogeeniä. Tämä laittaa oppikirjat uusiksi. 40 vuotta näille tutkijoiden väitteille on naurettu, kun eivät tainneet kuulua oikeaan puolueeseen vaan saivat penteleet apurahansa öljy-yhtiöiltä... Jokohan tässä kohta puoliin ihmiset alkaisivat oivaltaa, että nämä ennustajaeukot ja -ukot ovat sitä samaa sakkia, jotka meille vuosien ajan ovat maalanneet kauhukuvia ilmaston lämpenemisestä?

Kirjoitin samaan aiheeseen liittyen 22.5.2012 Öljyhuippu suli pois.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan. Ei kai öljy ole poikkeus tuosta? Kysynnän ja tarjonnan laki pitää viime kädessä huolen siitä että öljy tai muukaan raaka-aine ei oikeastaan voi loppua. Jos öljy maksaisi aivan saatanasti niin ei sitä osta enää erkkikään jos se on ihan kertakaikkisen ylihintaista.

Jos tarpeeksi moni on sitä mieltä että öljyn hinta on liian suuri niin sitten he voivat etsiä ja kehittää vaihtoehtoisia tuotteita joita olisi tuossa vaiheessa kaupallisesti kannattavaa tuottaa ja myydä, ja jotka olisivat hinnaltaan sitä luokkaa että niistä viitsii maksaa. Ja jos öljyn kysyntä tällöin laskee niin hintakin laskee.

Toisaalta jos öljyn hinta nousee niin silloin sitä kannattaa etsiä lisää ja lisätä sen tarjontaa. Jos vaikka Nilsiästä löytyy uusi öljsheikki joka sitten löytäisi uuden öljyesiintymän...

Kunhan ei tarvis ostaa öljyä muhamettilaisilta. Mieluummin vaikka Norjasta tai Venäjältä. Jos vaikka omalta pihalta löytyisi esiintymä. Turjalainen arveli että Israelilla olisi öljy-ja kaasuesiintymä.

Tiedemies kirjoitti...

Hmm. Noiden vaihtoehtojen myötä öljyä tosiaan riittää enemmän kuin sitä jo valmiiksi hyvin jalostunutta nestettä. Geologisesti uskottavaa on, että kaikkien tietynikäisten kerrostumien alla on jonkin verran öljyä.

Toki näissä irvailuissa on mieltä siltä osin kuin ne kohdistuvat niihin jotka julistavat suurella varmuudella jotain tiettyä lukua tai päivää. He olivat väärässä vain tietyn parametrin arvosta, eivät sen funktionaalisesta muodosta. Markkinatalous toimii ihmisten vaihdannassa, mutta luonnontieteelliset tosiasiat eivät piittaa tuon taivaallista ihmisen sosiaalisista koukeroista. Öljyä on juuri sen verran kuin sitä on. Ei sitä edelleenkään synny lisää mistään.

Kumitonttu kirjoitti...

arveli että Israelilla olisi öljy-ja kaasuesiintymä

Kymmenisen vuotta sitten israelilainen yritys järjesti osakeannin keärätkseen pääomia öljyn/kaasun etsimiseen. Kyllähän sille aika moni silloin naureskeli, mutta eipä enää.

Geologisesti uskottavaa on, että kaikkien tietynikäisten kerrostumien alla on jonkin verran öljyä.

Omituistahan on, että öljyä löytyy myös paikoista, jotka eivät ole koskaan ollet maanpintaa tai merenpohjaa.

Ibn Matti kirjoitti...

Tässä videossa toisenlainen näkökulma öljyongelmaan:

http://youtu.be/BCd47qcSnz4

http://www.openfuelstandard.org/

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Matti linkeistä. On totta, että ruoan hinnan nosti öljyn hinnan nousu eikä etanolin valmistus.

Niin kauan kuin muistan, näitä keskusteluja on käyty, että Amerikka sotii öljyn takia jne. Enkä niistä ole eri mieltä. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, mutta varmaan öljyn käyttö energianlähteenä tulee jatkossakin alenemaan, kuten on tapahtunut jo kymmeniä vuosia. Todellista vaihtoehtoa sille ei kuitenkaan ole sen helpon käsiteltävyyden ja korkean energiapitoisuuden takia. Joissain paikoissa se tietysti on helpompi korvata kuin toisissa, mutta se kaiketi edellyttää jotain aivan uutta kekisntöä. Tässä vaiheessa voimme vain yrittää selvitä arabimaiden kanssa, että homma toimisi jotakuinkin tasapainoisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Natsit tekivät öljyä kivihiilestä. Tarpeeksi korkeilla öljyn hinnoilla kivihiiliöljykin voisi olla kannattavaa valmistaa, myydä ja ostaa. Joku vuosi sitten näin töllössä että maailman kivihiilivarannot riittäisivät tuottamaan öljyä 1000 vuodeksi jos raakaöljy korvattaisiin kokonaan sillä. No voi sitä kivihiiltä käyttää höyrymoottoreihin. Höyrylaivat, höyryveturit ja höyryautot vaan takaisin...

Jos muhamettilaisilta mailta ei ostaisi öljyä niin ne olisivat vielä enemmän peräreikäpaikkoja siitä kuin nyt jo ovat. Ilman öljyä Saudi-Arabia olisi kuin joku Jemen...

Öljyä on muissakin maissa kuin muhamettilaisilla, jostain syystä niistä ei vaan puhuta.

Kumitonttu kirjoitti...

Iltaa Vieras - totta puhut. Tuosta tulee vielä ihan mielenkiintoinen juttu, mitä arabimaissa tapahtuu, kun ne eivät enää ole globaalisti energiapoliittisessa keskiössä. Jos puolet porukasta on poikamiehiä ja notkuu päivät ympäriinsä khatti-pallo poskessa, niin eihän se hyvältä näytä. Ties vaikka Iran pyrkisi alueen valtapeluriksi, kun USA ei enää olisi suojaamassa Saudeja...