torstai 5. heinäkuuta 2012

Kaunotar ja hirviö

Missikaunotar Anni Uusivirta on antanut keskikesän lomalaisille Seiska-lehteen haastattelun, joka tulvii rasismia ja ennakkoluuloja. Anni on hylännyt abudhabilaisen puolisonsa Mohamedin asuttuaan tämän kanssa avoliitossa vuosia. Missithän nyt ovat pöljiä bimboja, joita ei tarvitse ottaa vakavasti, joten Annin seuraavia ajatuksia ei kenenkään tarvitse lukea, jos ne provosoivat:

Eropäätökseen vaikuttivat kulttuurisyyt ja rakkauden hiipuminen. Mohamed on muslimi, joten naimisiin mennessä Annin olisi täytynyt kääntyä muslimiksi. Ajatus alkoi ahdistaa Annia. - Minua alkoi totaalisesti pelottaa, koska perheeni on kuitenkin Suomessa ja kulttuurierot ovat niin suuret. Neljä vuotta seurustelleet Anni ja Mohamed ehtivät muuttaa saman katon alle Abu Dhabissa.
Tässä on jotenkin niin koomisesti esillä se, että ensin nuorena tyttönä rakastutaan eksootisesti väreilevään tummaan tulisieluun. Sitten kasvetaan hiukan vanhemmaksi ja biologinen aikapommi tikittää saaden naisen pohtimaan avioliittoa, asuntolainaa ja lapsia. Siinähän ne tavallisen ihmisen arjen haasteet ovat. Juicen Anne ja Jacques tulee hakematta mieleen - ei mitään uutta Auringon alla.

Nainen alkaa ajatella, että onhan se ahmetti ihan jees jätkä, mutta jotenkin on alkanut mietityttää, että onkohan se sittenkin tosissaan, kun se sanoo, että naimisiin mentyämme minä tarvitsen luvan poistuakseni kotoa. Ja jos meille tulisi ero, niin lapset annetaan isälle kasvatettavaksi. Väkivaltainenhan hän ei ole, mutta niistäkään ei siellä maassa kuulemma saa rangaistusta, kun vaimoa saa kurittaa, mutta ei onneksi kasvoihin lyödä.

Annin haastattelussa näkyy hyvin, kuinka keskeisessä asemassa arabikulttuurissa islam on. Sen tietää jokainen, joka on aiheeseen edes pintapuolisesti perehtynyt. Annin haastattelusta tekee arvokkaan se, että hän myöntää, että kääntyminen islamiin pelotti häntä "totaalisesti". Tämän kun sanoo kansanedustaja, häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kuten virallinen liturgia kuuluu:
Suurin osa Suomeen tulleiden romanien lapsista voi hyvin. Rankkoja huostaanottoja ei ole jouduttu tekemään. Sosiaalityöntekijä Kaisu Ketola ei halua arvailla, kasvaako rikollisuus vai ei. Siihen hän uskoo, että tulevaisuudessa romaneja tulee myös uusista maista.
Suurin osa heistä ei silti missään nimessä ole varkaita, Ketola painottaa.

Ei kommentteja: