maanantai 2. heinäkuuta 2012

Katainen tunnusti: euro hajoaa

Poliitikkojen kielenkäyttöön kuuluu, että ensin kielletään ja sitten selitellään, mutta koskaan ei myönnetä. Pääministeri Katainen oli tänään eduskunnassa suuren valiokunnan kuultavana, ja Uuden Suomen uutisen mukaan hän oli sanonut seuraavat hyvin paljastavat sanat:
–Me päästään ulos yhdessä euromaiden kanssa tai sitten kaikki kaatuu. Yksittäinen maa ei voi tässä itseään erityisesti pelastaa.
Tuollainen lipsahdus on toki harkitsematon, mutta kuvastaa Kataisen mielipidettä. Hän pysyy mukana loppuun asti - maksoi mitä maksoi. Hän ei enää aja suomalaisten etua vaan pitää kiinni omasta poliittisesta linjastaan.

Asiana tuo on totta, ja jokainen ymmärtää, että Katainenkin on varmasti asiaa ajatellut. Mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun hän tunnustaa asian julkisuudessa. Tämä on myös ensimmäinen kerta, jossa hän arvioi hajoamisen vaikutuksia. Kuten huomaamme, hän ihan oikeasti ja vilpittömästi kuvittelee, että maailma romahtaa ja ihmiskunta tuhoutuu. Oletan, että hänellä on nyt niin kova henkinen stressi, että tämä kommentti aiheutui siitä. Iiro Viinanenhan oli 90-luvun lamassa sellainen pokerinaama, että näillä savolaisilla kukkopojilla olisi opeteltavaa.

Jopa sosdem Iltalehti on herännyt, joten Kataisen kujanjuoksu on vihdoin viimein alkanut:
Kuka voisi antaa kriisiapua tälle poloiselle kansalle? Ainakaan eduskuntakeskusteluista tai tv-väittelyistä ei lohtua voi odottaa.

Uuden elementin tarjoaa vihjailu kansanäänestyksestä. Siihen ei tarvita puolueita. Perustuslakiin tänä vuonna hyväksytyn lisäyksen mukaan jo 50 000 äänioikeutettua voi tehdä eduskunnalle lakiesityksen, joka pitää käsitellä. Tuollainen laki voisi koskea vaikka Suomen asemaa eurojärjestelmässä.

Tämä uusi instituutio velvoittaa Jyrki Kataisen pääministerinä pitämään yhteyttä kansakuntaan myös ohi eduskunnan ja tiedotusvälineiden suodatuksen
Lisäys 5.7.2012

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb myöntää, että euron loppu on lähellä:
- Uskon, että kaikenlaisia skenaarioita [suunnitelmia] ympäri Eurooppaa pohditaan, mutta kyllä tällä hetkellä pääajattelu on siinä, miten saadaan euro takaisin kuntoon.
Lisäys 7.7.2012

Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen myöntää, että mieluummin erotaan eurosta kuin maksetaan Etelä-Euroopan veroja.

3 kommenttia:

Internet Mies kirjoitti...

Lisäsit näköjään blogini takaisin linkkilistallesi. Mielipiteeni: no problemos.

Kumitonttu kirjoitti...

Olis ollu hyvätapaista ilmoittaa, anteeksi. Mutta hyvä näin; se on hyvä blogi ja soisin lukijoideni sitä seuraavan.

Internet Mies kirjoitti...

Linkitä vain jos haluat. En kyllä valitettavasti ole pitkään aikaan kirjoittanut mitään syvällisempää.