torstai 12. heinäkuuta 2012

Parempi muslimi

Tulipa katseltua BBC:n dokumentti "Mistä tulen? Dean, britti vai arabi". Taattua BBC-laatua? Ei aivan.

23-vuotias Dean palasi Sheffieldistä Jemeniin 20 vuoden tauon jälkeen, kun äitinsä sieltä pakeni. Deanin isä oli perienglantilaisen näköinen vaikka pitikin fetsiä päässään. Jemen on ollut brittien perinteinen lomakohde, joten kenties pariskunta pakeni sieltä Etelä-Jemenin sosialistihallinnon käynnistämää terroria - motiivia paluulle Englantiin ei käsitelty. Ennen matkalle lähtöään Dean kertoi, että han-englantilaiset eivät luota muslimeihin, ja muslimit karsastavat han-englantilaisia näiden maallistuneiden tapojen takia. Dean totesikin, ettei muslimi voi täysin sopeutua elämään länsimaassa ja kokee itsekin Jemenin henkiseksi kotimaakseen - "olen englantia puhuva jemeniläinen".

Perillä Dean tapasi ensin isoäitinsä, joka oli saanut Deanin äidin 10-vuotiaana. Tämän jälkeen Dean tapasi serkkunsa Walidin, jonka päässä oli kuulemma luoti, joka halvaannuttaa hänet jollain aikavälillä. Dean aikoi kerätä rahat ja toimittaa hänet Englantiin leikkaukseen. Dean tapasi perheen, jonka 13-vuotias tyttö oli myyty 75 euron velasta vaimoksi. Tietenkin Dean tapasi myös Nasser al-Bahrin, joka vannoi tv-kameroiden edessä uskovansa enää väkivallattomaan uskontojen vuoropuheluun...
Tässä vaiheessa Dean totesi, että hän on 80%:sti muslimi, mikä ainakin minulle toi mielleyhtymän natseihin tai bolsevikkeihin, joita oli tuo sama 10-20% väestöstä. Deaniä kalvoi, että Jemen on niin köyhä ja naiset sorrettuja, mutta jotenkin ihmeellisesti hän piti sitä länsimaiden syynä. Minä puolestani kysyn, miksi heitä pitää tuoda länteen? Tässä vaiheessa Dean sentään tuli vastaan ja totesi, ettei hän kyllä hyväksy siviilien tappamista... Entä ei-siviilien?

Isoäidilleen Dean halusi ostaa lampaan juhla-illalliseksi, mutta periveteläksi nössöksi hänestä ei ollut kurkun viiltäjäksi. Asunnolla Dean kokkaili suvun naisten kanssa miesten odotellessa tarjoilua. Dean ihmetteli, kuinka suvun tytöt tottelevat 14-vuotiasta velipoikaa "perheen päänä".

Seuraavaksi hänet vietiin al-Majalan paimentolaiskylään, johon Yhdysvallat iski miehittämättömällä vakoilukoneellaan terrorin vastaisessa sodassaan jahdatessaan al-Qaidan taistelijoita. Iskussa kuoli 35 naista ja lasta, mutta mystisesti ei yhtään miestä - edes niitä al-Qaidan taistelijoita, joita vastaan USA iski. Paimenet esittelivät pikkutyttöä, jolla oli arpia vatsassaan ja selässään ja joka löydettäessä oli takertunut kuolleen äitinsä rintaan. Valitettavasti muslimit ovat jääneet niin monta kertaa kiinnin liioitellessaan kohteen uhreja, että mitään luottoa ei voi antaa. Nyt Dean taipui uudestaan "ymmärtämään, miksi ihmiset tukevat al-Qaidaa".

Seuraavaksi Pohjois-Jemenistä tulleet al-Qaidan taistelijat saavuttivat pääkaupunki Sanaan, ja Dean joutui pakenemaan ettei joutuisi kaapatuksi lunnasrahojen toivossa. Ohjelman lopussa, hän pohdiskeli asennettaan islamiin ja totesi, että matka oli syventänyt hänen uskonnollisuuttaan. Hän koki tärkeäksi, että hänestä tulee "hyvä muslimi".

Ohjelma päättyi, kun Dean soitti Walidille, että leikkaus järjestyy. Walid valitteli, ettei hänellä ole rahaa korvata sitä, ja Dean vastasi, että halaus kentällä riittää - mahtaneeko Walid koskaan palata takaisin...

Ei kommentteja: