sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Hallitseva asema yhteiskunnassa

Syytä laittaa tämä Vihreän hirttolangan uutinen historiankirjoihin:
Vasemmistoliiton kannattajat ovat arvoiltaan lähes identtisiä vihreiden kanssa eli moderneja. Heidän mielestään maailma ei ole valmis ja aina voi parantaa aikaisempaa. Periaatteista pidetään kiinni.
Aivan täydellistä! Kirjoitin jo aiemmin (Miesten vuoro 4.10.2010), että nykyinen virheä linja on Soininvaaran linja, jossa periaatteeista ei pidetä kiinni, vaan politiikka on jopa pelottavan joustavaa - kaltevan pinnan vaara. Soininvaaran linja voitti Paloheimon linjan, ja puolueen kasvu kohti keskisuuria puolueita toteutui, kunnes nyt tuli seinä vastaan.

Soininvaaran linjaa kuitenkin tukee melkein kymmenesosa äänestäjistä, joten Vihreiden pinnan alla kulkeva virtaus näkyy entistä selkeämmin: "maailma ei ole valmis, vaan se vaatii lisääntyvää säätelyä tullakseen paremmaksi". Kirjoitin muutama viikko sitten (Soininvaara ja Medvedev 16.4.2011), että Venäjällä kutsutaan sivilikeiksi niitä, joiden (kuten Medvedev) mielestä valtiota tulee johtaa pienen siihen tarkoitukseen koulutetun eliittijoukon voimin. Teknokraattinen yhteiskuntamalli siis. Soininvaara ja hänen tukijansa pääsivät viime hallituskaudella myös käytännössä näyttämään omaa ideologiaansa. Ideologian tukijat edelleen äänestivät Vihreitä, kun taas se periaatteistaan kiinni pitävien joukko valui Vasemmistoliitolle.

Vihreät saivat niin vapaasti toteuttaa omaa poliittista linjaansa, kun muut puolueet eivät saaneet heitä suitsittua. Media oli innolla mukana leimaamassa Vihreiden vastustajat, ja poliitikkohan ei pelkää mitään niin paljon kuin toimittajia. Lohdullista on, että sivilikkien vastustajia äänestäjistä löytyi kuitenkin melkein 20%. Kyllä tämä vielä kuntoon saadaan, vaikka lähtökohta on vaikea.

Ei kommentteja: