torstai 12. toukokuuta 2011

Ohjeita pankkirosvoille

Kirjoitin heti vaalien jälkeen (Hallitusneuvottelut 18.4.2011), että Sekoomus ja erityisesti Katainen toteuttaisi vastuullista eli Suomen edun mukaista talouspolitiikkaa ja Perussuomalaisten voittoon vedoten jättäytyisi pois Portugalin tukipaketista. Katainen toistelee, kuten ennustin, noudattavansa "vastuullista" hallituspolitiikkaa, mutta hänen käsityksensä vastuullisuudesta poikkeaa minun käsityksestäni. Kataiselle "vastuullinen" tarkoittaa oman edun ajamista. Käytännössä se näkyy siinä, että hän halusi pääministeriksi ja patsastelemaan eurooppalaisten johtajien viereen parrasvaloihin.

Ei oikeastaan näin pölyn laskeuduttua ole mikään ihme, että Katainen valitsi kuten valitsi. Suomen tilanne julkisen sektorin velkaantumisineen on perusasetelmaltaan sama kuin PIGS-mailla: julkisen sektorin paisuminen ensin yli äyräiden ja nyt vielä velaksi. Minun olisi pitänyt ymmärtää, että poliittiselta ideologialtaan Katainen istuu samassa pöydässä kaikkien muiden eurojohtajien kanssa. Hänen oma viiteryhmänsä kannalta tehty päätös Portugalin tukemisesta on "vastuullista", koska hän ei tällä tavalla tule pettäneeksi omia kollegojaan. Kuinka "vastuullista" se on, ilmenee parhaiten hänen toiminnassaan, että ensin käsitellään Portugalin tuet ja vasta SEN JÄLKEEN hahmotellaan Suomen ja suomalaisten kannalta paljon oleellisempi asia eli hallitusneuvottelut ja -ohjelman luominen.

Maailma ei tästä tietenkään suistu radaltaan eikä verorasitus alene. Karmein uutinen oli pankkiveron käyttöönotto. Taitavasti SDP piti koko teeman pois vaalikeskustelusta, mutta eihän tuollainen linjaus tietenkään yhdessä yössä ole Urpilaisen ja Heinäluoman pääkopissa syntynyt. Puolueen viimeinen ideologi Tuomioja on ajanut Tobinin veroa kohta 20 vuotta. Karmivaa sinänsä, että toteutus idealle avautui vaalitappion kautta. On se jännää.

Pankkiveron tarkempi muoto jää nähtäväksi. Se on varmaa, että kuluttajat maksavat laskun, koska yksikään pankki ei maksumieheksi ryhdy. Eli jälleen uusi veronkorotus tiedossa. Sekin on varmaa, että pääoma keksii keinon kiertää tuota. Ajatus yhden maan käyttöön ottamasta tobinin-verosta on yhtä kypsästi harkittu kuin yhden maanosan käyttöön ottama ilmastovero. Sosialismin keskeinen ideologinen ajatus aivan alusta asti on ollut pankkisektorin sosialisoiminen. Tällaisilla veroilla sen toteutuminen on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Kataisen kuolematon lausahdus "niskalenkin ottamisesta markkinavoimista" oli alkusoittoa tälle linjalle.

Ideologisesti Sekoomuksen rappiota ei voisi paremmin enää kuvata se, että puolue ryhtyy toteuttamaan omia tavoitteitaan altavastaajana kahden vasemmistopuolueen kanssa. Nyt tarkoitan vasemmistolla jopa eurooppalaisittain vasemmistolaisia (big government) puolueita; demarit ja Virheät. On se jännä juttu. On se jännä. On se. On.

Ainoa mikä tässä harmittaa on se, että neljän vuoden jälkeen korjattavaa on nykyistä enemmän.

2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

KT: Uskotko tosissasi että kokoomus ja demarit olisivat sosialisoimassa pankkeja?

Kumitonttu kirjoitti...

Tuskin ne väkipakolla sosialisoivat, mutta se, että pankkia verotetaan kovemmin kuin muita yrityksiä asettaa tietenkin pankkien omistajat erilaiseen asemaan muiden kapitalistien kanssa. Miksi juuri pankkien omistajia rokotetaan, on ouhtaasti ideologinen ja populistinen päätös. Erittäin vastenmielistä politiikkaa.