perjantai 13. toukokuuta 2011

Allekirjoitusta vaille vajaa

Tässä on nyt tullut semmoinen kummallinen tunne, että joku on tehnyt jotain, johon ei tarkkaan ottaen ole ollut oikeutta, mutta mikä on ollut ns. maan tapa. En puhu tietenkään Nuorisosäätiön tai RAY:n rahanjakamisesta vaan Portugalin tukipaketista.

Oma käsitykseni on, että Suomen verorahoja voidaan käyttää johonkin, josta eduskunta on päättänyt. Jos joku jakaa rahaa muualle kuin mihin eduskunta (so. budjetti) on antanut luvan, niin sitten selvitetään vastuukysymys oikeudessa. Turha sanoakaan, että oikeus tulkitsee "hyvän tahdon" ohi laillisuuskysymyksen.

Pointti on siis se, että Jyrki Katainen on väittänyt, että "Suomi on sitoutunut" Portugalin tukipakettiin. "Vastuullista politiikkaa on pitää kiinni tehdyistä velvoitteista", väitti jopa Sauli Niinistö. Onko todella näin?
- Kansainvälisiin sopimuksiin ei voi suhtautua sillä tavalla, että jos edellinen eduskunta tai hallitus on jonkin sopimuksen tehnyt, niin sitten se yhtäkkiä muuttuisi.

Mistä löytyy asiakirja, jossa on Kataisen tai jonkun muun allekirjoitus? Jos edellinen hallitus on kerran päättänyt - eduskunnan suostumuksella tai ilman - että päätös tuesta oli jo tehty, niin miksi sitten vaaleissa koko asiasta edes keskusteltiin? On päivän selvää, että eduskunnan tekemiä ratkaisuja ei voida muuttaa vaalien jälkeen. Itselleni tuli kuitenkin kuva, että asiasta ei oltu päätetty ennen vaaleja.

Yritys sitoutuu päätöksiin, jotka toimari on tehnyt. Hänellä on oikeus tehdä sitoumuksia, jotka pitävät, vaikka toimari vaihtuu. Nyt olisi mielenkiintoista nähdä, että onko vastaavanlainen sopimus tehty ennen vaaleja. Jos on, niin hyvä niin. Jos ei, niin miksi uskoteltiin, että ei oltu sovittu. Silloin koko asetelma luvata Suomen mahdollisuuksista irtautua sopimuksesta oli pelkkää vaaliskeidaa.

Ei kommentteja: