lauantai 7. toukokuuta 2011

Kuolema valokuvassa

Vanhoissa sodan aikana otetuissa valokuvissa kuolleiden kohdalle valokuvaan piirrettiin risti merkiksi suuren luudan lakaisusta kuvan oton jälkeen. Kuolema on jotenkin niin hankalasti käsiteltävä asia ihmisille, jotka ovat tottuneet seuraamaan aikaa, joka alkaa jostain hetkestä, kulkee eteenpäin ja päättyy johonkin. Jopa kuolleen ihmisen kuvaaminen koetaan loukkaavaksi.

Englannin anglikaanisen kirkon - joka erosi katolisesta kirkosta aikoinaan kuninkaan häätarpeiden vuoksi - Rowan Williams on ihmetellyt aseettoman miehen tappamista (Uusi Suomi). Williams on aiemminkin tullut tuunetuksi islamille myötäsukaisista lausunnoista. Tällä kertaa kirkon päämies astuu täysin miinaan. Monimutkaisiin asioihin ei kannattaisi antaa patenttiratkaisua, vaikka tappaminen onkin Jumalan mukaan syntiä ja siten ainakin joskus aikoinaan periaatteessa esti pääsyn taivaaseen. No, eihän kirkko siitä niin hirveän tarkkaan ole vahdannut kuka kenetkin on tappanut, kunhan tapettu vaan on ollut vihollinen.

Tällä kertaa Williams kuitenkin astuu paskaan. Hän pyrkii osoittamaan korkeampaa moraalia antaen ymmärtää, että paatuneintakaan rikollista ei saa tappaa rangaistukseksi. Ei, vaikka rikollinen on itse aiheuttanut tuhansien ihmisten kuoleman. Ei, vaikka rikollinen käy sissisotaa. Ei, vaikka hän on silmää räpäyttämättä valmis tappamaan kaikki vastustajansa.

Eniten tässä bin Ladenin kuolemassa ihmetyttää se, että hänen ruumiistaan ei julkaista kuvia, koska ne saattaisivat aiheuttaa muslimien puolelta väkivaltaisen reaktion. Kyllä kai, koska bin Laden kannatti väkivaltaa länsimaisia ihmisiä vastaan. Totta ihmeessä hänen kannattajansa repivät arabialaiset synnytyshousunsa ja mesoavat kadulla. Jos muslimit laajassa mitassa pahoittavat mielensä bin Ladenin ruumiista julkaistavista valokuvista, silloinhan he paljastavat karvansa. Jos vain pieni osa riehaantuu - kuten itse arvioin - mitään menetettävää ei ole, koska he riehaantuvat joka tapauksessa.

Ei kommentteja: