maanantai 27. lokakuuta 2014

Uhka on uuskielessä haaste

Helsingin Pravda on otsikoinut kirjoituksensa: Maahanmuutto keskittyy Helsingissä – kantasuomalaiset välttävät alueita. Uutisessa haastatellaan kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaraa, joka on tutkimusryhmineen seurannut maahanmuuton vaikutusta pääkaupunkiseutuun. Vaattovaara toteaa muutoksen olleen väkivaltainen, hallitsematon ja uhkaava. Tosin Totuus käyttää miedompia ilmaisuja eli jyrkkä, erittäin nopea ja haastava (samassa järjestyksessä).

Vaattovaaran tutkijoiden mukaan valkoisten pako on jo alkanut, ja suomalaiset karttelevat alueita, joissa 20% väestöstä koostuu maahanmuuttajistya. Pakollinen "positiivinen diskriminaatio" nostetaan kehiin viitaten yhteen omakohtaiseen kokemukseen:
Vaattovaara kertoo kyselytutkimuksesta, joka oli suunnattu korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille Suomessa. Joukossa oli alansa huippuja, joiden osaaminen kelpaa hyvin yrityksille.

"Nämä huippuosaajat kertoivat, että jos et osaa suomea, niin esimerkiksi asunnon saaminen on erittäin vaikeaa. Mikä tilanne sitten mahtaa olla vaikkapa pakolaistaustaisella maahanmuuttajalla? Nämä ovat kansakunnan kokoisia kysymyksiä."
Olen joskus miettinyt, että kenelle tuota vanhaa mielikuvaa edelleen tuputetaan. Jos huippuosaajan työpaikka ei auta asunnon hankinnassa tai jos huippuosaaja ei itse saa asuntoa hankittua, niin minusta se on ihan huippuosaajan itsensä ongelma. Ei se kuulu valtiolle tai kunnalle. Moni suomalainenkin kärvistelee asuntopulmineen, mutta kukapa heidän ongelmistaan olisi kiinnostunut. On mediaseksikkäämpää antaa mustille "positiivista diskriminaatiota" kuin tehdä sellaisia päätöksiä, jotka eivät ole tasa-arvoisia vaan tukevat ja kannustavat ihmisiä oma-aloitteisuuteen.

Vaattovaara toteaa, että
"Jos kohennetaan yhtä aluetta, niin ongelmat yleensä vain siirtyvät muualle. Tärkeintä on tehdä mahdollisimman hyvää kansallista sosiaalipolitiikkaa."
Tutkija myöntää, että tämä maahanmuuttajien porukka vaatii valtavasti ja loputtomasti tukea. Kyse ei ole maahanmuuttajan kyvystä ja tarpeesta kantaa itsestään taloudellisesti ja henkisesti vastuu, vaan kyse on "sosiaalipolitiikasta". En ollenkaan epäile professori Vaattovaaran tutkimusten tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä, sen verran karuja ne ovat. Kyse ei siis ole maahanmuuttajan soputumisesta vaan sosiaalipolitiikasta (eli tulontasauksesta).

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Joo on, ja haaste on uhka.

Tämä tuli selväksi jo ulkoministeri, valtiomies Ilkka Kanervan puheesta USA:ssa, jossa hän käytti sanaa challenge, joka on sanakirjan mukaan haaste, mutta kaikissa tuolloin kokoomusvastaisissa medioissa väitettiin hänen puhuneen uhkasta.

klova kirjoitti...

Vai on asunnon saaminen huippuosaajalle vaikeaa.

Käsittääkseni niitä asuntoja myydään ja vuokrataan ihan tuolla avoimilla markkinoilla.Rahaa vastaan saa asunnon ja yleensä riittää kun osaa maksaa sen kämpän.

Ei siinä kieltä tarvitse ihmeemmin osata.

Tietty asia mutkistuu,jos ei ole sitä rahaa ja huippuosaaminenkin kohdistuu lammaspaimenen ammattiin.

Hesarin sais lakkauttaa terveydelle vaarallisena tuotteena,tosin lakkaahan se ihan itsestään tätä menoa,markkinatalous hoitaa sen lopulta konkurssiin,kohta alkavat myytävät osat olla myyty ja tilaukset laskevat kuin lehmänhäntä,menivät vielä myymään sen ainoan järkevän osan firmasta,eli Welhon.Saivat DNAn osakkeita,nekin on jo jouduttu myymään.

Anonyymi kirjoitti...

Huippuosaaja saa hyvää palkkaa. Sillä saa hankittua kämpän vapailta markkinoilta. Hyvällä tuurilla työnantaja voi vuokrata kämpän tai kertoa mistä löytää hyvän kämpän.

Igor kirjoitti...

Toivottavasti tässä huippuosaajalla ei tarkoiteta tapauksia, jossa huippuosaaja on pitkälle koulutettu insinööri mutta pakolaisena kaikki paperit ovat hävinneet. Huippuosaajana, joka ei saa työtä voi esiintyä pitkään kun missään sitä huippuosaamista ei silloin testata aidossa työssä. En halua vähätellä ongelmaa. Tottakai pakolaisuusreissulla voi todistukset jäädä jälkeen ja jopa hävitä yms. Silloinpitäisi panostaa todistusjäljennösten löytymiseen ko oppilaitoksesta tms. Tai muuten oman osaamisen pätevään todistamista. Pelkkä väitteen jatkuva toistaminen ei välttämättä osoita sellaista. Ja valitettavan tunnettua on, että monet eräistä kulttuureista tulevat osaavat hyvin kertoa sellaista palturia, jota kuuntelija haluaa kuulla.