keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Pohjoismainen utopia

Ylen uusi tv-ohjelma The Pohjoismaat tuo ihmisiä erilaisista yhteiskunnista Pohjolaan tutustumaan täkäläiseen elämänmenoon. Ensimmäisessä jaksossa sosialistisessa utopiassa vierailee amerikkalainen ex-vankilanjohtaja James Conway. Ja arvata saattaa millä sanoilla Conway tiivistää tuntemuksensa vierailtuaan vankiloissamme:
- Tämä on vankilautopia.
Marx kutsui yhteisomistusta "tieteelliseksi sosialismiksi" ja Engels "utopiaksi". On suorastaan omituista, että kun ulkomailta saapuu tänne ihan normaaleja täyspäisiä - joski eri arvomaailmaa edustavia - ihmisiä, jotka arvioivat yhteiskuntamme olevan sosialistinen, niin heille nauretaan päin naamaa. Tässäkin uutisessa annetaan ymmärtää, että onhan tuo jenkki nyt vähintäänkin joku patamusta punaniska kreationisti-konservatiivi, joka tulee kertomaan meille, miten asiat pitää hoitaa.

Kuten arvata saattaa, ohjelma ei tule kaupalliselta kanavalta, vaan ihan utopian rahoituksella. Kaupallisena versiona vastaavanlainen ohjelma on Fox-tv:n Vankilassa ulkomailla. Siinä sarjassa ei toisaalta vierailla Hämeenlinnassa tai Norjan Haldenissa vaan Kolumbian, Vietnamin ja Meksikon kaltaisissa vankilahelveteissä. Suurin osa ihmiskunnasta elää ns. jalat maassa, me melkoisessa utopiassa. Ja se näkyy kyvyttömyytenämme myöntää oman yhteiskunnallisen kokeilumme epäonnistuneen. Suomi on ajautunut kuusi vuotta sitten samanlaiseen pysähtyneisyyden tilaan kuin Neuvostoliitto vuosina 1963-82. Helposti 15 vuotta on jäljellä ennen tarvittavia muutoksia.

2 kommenttia:

Becker kirjoitti...

Katsoin tuon ensimmäisen osion ja jotenkin alkaa haista siltä, että kyseessä on taas jälleen jokin fasistisen sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion kritiikitön itsekehuohjelma.

En ole amerikkalaisen vankilasysteemin ihailija, mutta kyllä tämä pohjoismainen "vankeinhoito" järjestelmä tuntuu välillä vähän liian lepsulta.
Kun Ruotsiin tässä takavuosina suunniteltiin uutta supervankilaa, niin eräs tärkeimmistä kohteista oli henkilökunnan pakotiet ulos vankilarakennuksesta.

Kumitonttu kirjoitti...

Vankeudella on kaksi tehtävää. Ensimmäinen on eristää yhteisölle vaarallinen henkilö ja toinen on rankaisu.

Yksilö antaa yhteiskunnalle tehtäväksi rankaisun. Jos yhteiskunta ei sitä hoida, yksilöt ottavat oikeudet omiin käsiinsä. Sitten alkaa somalia tai afganistan lähestyä.