sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Tsekkiläinen maailmankuva

Päättyneen vuoden merkittävin suomalaisuutinen oli tietenkin Suomen nuorten maajoukkueen ottama 4-0 voitto Tsekistä. Tsekki tunnetaan yleisesti pilsneristä ja Skodasta, mikä merkkinä olisi varmasti kuollut kymmenien muiden vanhojen autotehtaiden tapaan pois, ellei Volkswagen olisi sitä ostanut. Perustajansa Emil Skodan sukunimihän on suomeksi jotakuinkin sama kuin mitä autonsa lempinimi "skeida" tarkoittaa.

Suomen ja Tsekin historiaan on jättänyt jälkensä Johan Amos Comenius, joka on tsekkiläisen kansallisuusaatteen keskeinen hahmo 1600-luvulta. Hänen mielestään elämä on jatkuvaa itsensä kasvattamista ja kouluttamista, ja hän esitti ajatuksenaan kaikkien lasten - myös tyttöjen - kouluttamisen olevan lääke ihmiskunnan nostamiseksi pois aikakauden henkisestä kuopasta.

Edistykselliset ruotsalaiset kutsuivat hänet kertomaan ajatuksistaan, mistä Axel Oxenstiernan kuuluisa lausahdus "Tietäisitpä, kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan" jäi muistoksi. Tsekin kansallissankarin vaikutus Suomeen tuli Tarton yliopiston kautta, jossa itämaisten kielten professorina työskenteli sittemmin Turun hiippakunnan piispaksi nimetty Johannes Gezellius vanhempi.

Tsekkiläistä kansallisuusaateetta yritettiin tuhota satojen vuosien ajan, mutta sitkeä kansa pysyi hengissä ja kesti jopa Böömin ja Määrin protektoraattia hirmuvaltiaan tavoin johtaneen - jopa Pohjois-Korean Kimin dynastialla jää toiseksi - Reinhard Heydrichin. Jos Tsekki olisi saanut elää rauhassa ilman ylitseen pyyhkineitä sosialismin kilpailevia sukuhaaroja, se olisi Euroopan varakkain teollisuusalue. Kaunis Karlovy Varyn kaupunki on kuin symboli Euroopan jälleenrakennuksesta, vaikka ristiriitoja aiheuttaa venäläisten uusrikkaitten suuri määrä.

Suomalainen lastenkirjailija Anni Swan kasvoi suomalaisuusaatteen omineessa kodissa, ja synnytti pojan nimeltä Mauno Manninen. Manninen oli aikansa tunnettu teatteria rakastanut intohimoinen taiteilijasielu, jonka kohtaloksi tuli avioitua Lina Heydrichin kanssa. Itse en tiedä, millä tavalla ja mitä kautta he tapasivat, mutta merkillinen kytkös Suomen ja Tsekin pitkässä juovassa tämäkin lyhyt suhde oli.

Prahan kevättä kunnioittaen numerolla 68 pelaava Jaromir Jagr on herrasmiespeluri, joka kertoo aina pitäneensä Suomea omana suosikkijoukkueenaan. Juuri edesmennyt Tsekin presidentti Vaclas Havel oli esimerkki kansakunnan henkisestä johtajasta, jonkalaisia suomalaiset eivät ole nähneet sitten 50-luvun. Nykyinen kommunismia lipitellyt Tarja Halonen omaa kaikki ne huonot puolet, jotka kansallismielisestä Havelista puuttuivat. Siinä missä Halonen polvistuu ilmastonmuutos-alttarin eteen, Havel avoimesti pilkkasi ylikansalliseen ja epädemokraattiseen päätöksentekoon tähtäävää liikettä.

1 kommentti:

Miltton Friidman kirjoitti...

Jos Tsekki olisi saanut elää rauhassa ilman ylitseen pyyhkineitä sosialismin kilpailevia sukuhaaroja, se olisi Euroopan varakkain teollisuusalue.

Samaa mieltä. Skodan teollisuuskonglomeraatti oli varsin massiivinen ja tehokas; yksi niistä syistä, miksi Hitler halusi Tsekin.