maanantai 30. tammikuuta 2012

Luomuruoka ja uhrimenot

Uskonnolliselle ihmiselle oman uskonnon ristiriitaiset ominaisuudet eivät aukene tai he eivät välitä niistä. Nykyuskonnoista omituisin liittyy ruokaan, joka on ollut ikiaikainen väline jumalille tehtäviin uhrauksiin. Tonttuja on lepytelty jättämällä ruokaa, ja luonnossa moni elävä olento on toisen ravinnonlähde. Ruokaan liittyy mässäilyn kaltaista elostelua kuolemansynteineen, paastoamista ja askeettista masokismia, tabuja sorkkaeläimistä, rituaaliteurastuksia ja tietysti galaxin suuruista huolta ja tuskaa häkkikanaloiden olosuhteista tai kettutarhojen sairaista asukeista. Teollinen ruoanvalmistus on kulutusvastaisen, antiamerikkalaisen vasemmistoon taipuvan kaupunkilaisen kirosana.

Suomessa luomuruoka on noussut kierrätykseen verrattavissa olevaksi rituaaliksi. Rituaalilla todistetaan, että uskotaan samaan asiaan kuin muut. Vitalismi nostaa aika ajoin päätään, ja erilaiset yrttihoidot ja homeopatiat koukuttavat niitä, joiden mielestä luontoäiti on vireyden ja viriiliyden tae (animaalinen magnetismi). Jos vielä 80-luvulla Suomi oli kypäräpappien arvomaailman mukainen, nykyinen valtavirtapolitiikka ekologisine tavoitteineen on kuin My Little Ponyn taikamaailmasta.

Jussi Tammisola on eläkkeelle jäänyt Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen dosentti. Tammisolan mukaan nykyinen luonnon mukainen (luomu) maanviljelys on monella tapaa vaarallista ja lisäksi moraalisesti arveluttavaa. Ilman nykyisen laajuista tehomaataloutta, ihmiskunta ei olisi kasvanut näin suureksi. Erityisesti hiilihydraattien (kuten viljatuotteista leipä) halpuus ja helppo saatavuus on taannut jo yli sadan vuoden ajan, että nälänhädät eivät johdu ravinnon puutteesta vaan ovat seurauksia sodista ja poliittisista päätöksistä.

Korealainen Daewoo teki Madagaskarin kanssa sopimuksen, jolla se vuokraisi puolet saaresta omaksi ruoka-aitakseen. Korvaukseksi se palkkaisi maissiplantaaseilleen madagaskarilaisia viljelijöitä. Land grabbingin, maakaappuksen, nimissä suomalaiset ovat tulleet Uruguayssa suurimmaksi maanomistajaksi! Suomalaiset vuorostaan vierastavat venäläisten maanostoa, koska historian aikana siitä ei ole suomalaisille mitään etua ole ollut.

Luomuruoka on kalliimpaa ja sen hehtaarisato on alempi kuin tehotuotannon. Luomuruoka ei ole niin turvallista kuin teollisesti valmistettu ruoka. Jussi Tammisolan haastattelu Radio Cityssä on järkevää kuunneltavaa. Tammisolan kotisivuilla on paljon luettavaa, jos kiinnostusta löytyy. Tammisola on entinen stalinisti ja punavihreä, mikä on selvä todiste kulttuurievoluutiosta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tammisola on entinen stalinisti ja punavihreä, mikä on selvä todiste kulttuurievoluutiosta.

Tai sitten se on selvä todiste sen puolesta, että me sosialistit olemme perinteisesti luottaneet tieteeseen ja rationaaliseen argumentaatioon.

Anonyymi kirjoitti...

Kumis, lähetin sinulle joskus pari Tammisolan kirjoitusta. Muistatko niitä? Mahtoiko ne liittyä tähän uusimpaan blogijuttuusi?

Metsästetty liha on tosi luomua. Eläin on itse kasvattanut itsensä ja syönyt mitä on löytänyt. Mut kun nuo jotkut luomuiljat ovat sitä mieltä että metsästys on suunnilleen saatanasta.

Anonyymi kirjoitti...

Raamattua kun lukee Vanhan Testamentin kohdista niin siinä mainitaan "uhri joka on Herralle mieluisa". Herraa palvovan uskonnon tunnustajien piti toimittaa tietyt uhrit, kuten silloin kun ensimmäinen sato on kerätty. Vilja, rypäleet, viini, olut, härkä, lammas, siipikarja. Sitten oli syntiuhri, pyyntöuhri, kiitosuhri, ja tietyt kalenteriin merkittyjen juhlien uhrit.

Miltton Friidman kirjoitti...

Tai sitten se on selvä todiste sen puolesta, että me sosialistit olemme perinteisesti luottaneet tieteeseen ja rationaaliseen argumentaatioon.

"...me sosialistit..."

Vittu mitä itsensä samaistamista tiettyyn ryhmään.

Anonyymi kirjoitti...

Vittu mitä itsensä samaistamista tiettyyn ryhmään.

Höpöhöpö. En erityisemmin samaista itseäni mihinkään ryhmään. Tein vain yleistyksen. Sosialismiin liittyy usein luottamus tieteeseen ja edistykseen.

Minua sinun on hankala ihan aukottomasti lokeroida sen enempää punaiseen kuin siniseen vasemmistoonkaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos kommentoijille. Vieras, enpä enää muistanut. Sun pitäis perustaa oma blogi!

MF ja SK - ihmiset eivät pidä siitä, että heitä lokeroidasan. Lokeroiminen on kuitenkin ihan mielekäs keino käydä yhteiskunnallista keskustelua. Tällöin on syytä pitää mielessä, että ihmisillä on yksilölliset syyt omille tavoitteilleen.