torstai 12. tammikuuta 2012

Hiram Bingham

Amerikkalaiset kunnioittivat 24 vuotta sitten kuollutta Hiram (Harry) Binghamia (1903-88) postimerkillä vuonna 2006. Franklin Rooseveltin New Deal oli Yhdysvaltain ensimmäinen laaja kiistatta vasemmistolainen (big government) ohjelma, joka noudatti klassisen fascismin (ketään ei jätetä yksin) oppeja. Se oli oman aikakautensa hyvinvointivaltion ensimmäinen porras, liberaalia fasismia siis, kuten lukijani termin jo tunnistanevat.

Rooseveltin hallinto ei halunnut asettua poikkiteloin Vichyn nukkehallituksen kanssa Saksan miehitettyä Ranskan, ja Roosevelt kielsi virkamiehiään myöntämästä juutalaispakolaisille viisumeja. Bingham piti käskyä moraalittomana, ja oman uransa vaarantaen ryhtyi auttamaan Vichyn hallituksen vihollisia.

Binghamin isä oli muuten Indiana Jones -elokuvan innoittajana toiminut tutkimusmatkailija, joka löysi inkojen kadonneen Machu Picchun vuonna 1911 Perussa. Heidän sukunsa oli erittäin varakas, ja koulutti lapsensa parhaissa yliopistoissa. Myös Harry valmistui aikoinaan Yalesta. Siitä huolimatta - tai luultavammin juuri siksi - hän osasi asettua myös vähäosaisten asemaan.

Tultuaan nimitetyksi varakonsuliksi Mareilles'hin, vastoin nimenomaista käskyä Bingham myönsi yli 2.500 viisumia juutalaispakolaisille, kuten Marc Chagall, Hannah Arendt, Max Ernst ja kirjailija Thomas Mannin perheelle. Hän myös piilotteli juutalaisia kotonaan, ja hankki omilla rahoillaan Ranskan maanalaisen armeijan avulla vääriä henkilöllisyystodistuksia auttaakseen juutalaisia pakomatkoilleen Espanjaan ja Välimeren halki Israeliin. Lopulta 1941 Washington sai tarpeekseen, ja hänen asemapaikakseen määrättiin Argentina, jossa hän sodan jälkeen auttoi natsirikollisten jäljitystä.

Hän erosi Yhdysvaltain ulkoministeriön palveluksesta ja kuoli miltei varattomana 12.1.1988. Kuolinpesästä hänen poikansa löysi kirjeitä, jotka taustoittivat Binghamin toimia.

3 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Ohessa Casey Ryback & Katkottujen Käsien oma kannanotto asiaan.

CR&KK:n mukaan tällainen ihmistyyppi kärsii kroonisesta syanidinpuutteesta. Ruukinmatruunan oma kommentti on jyrkkä ehkä.

Kumitonttu kirjoitti...

Siis mitäh...?

Anonyymi kirjoitti...

Thomas Mann ei ollut juutalainen vaan hänen isä oli luterilainen ja äiti katolinen. Mann meni naimisiin juutalaisen naisen kanssa, joka sitten kääntyi luterilaiseksi.