lauantai 2. toukokuuta 2015

Sääntö-Suomi porskuttaa

Ylen uutisen mukaan katusoittajan tulee hankkia Teostolta oikeudet soittaa muiden lauluja:
Teostosta saatujen tietojen mukaan katusoittajan lupa riippuu esitysten määrästä. Esimerkiksi elävän musiikin pienlupa sisältää yhdestä kymmeneen keikkaa.

Kyseinen lupa ei rajoitu katusoittoon, vaan sama lupa käy alle 200 hengen yleisötilaisuuksiin, joissa soi elävä musiikki. Elävän musiikin pienlupa maksaa noin 100 euroa, yksittäisen keikan lupa noin 40 euroa.
Nyky-Suomessa mikään ei enää yllätä, mutta itse wanhan liiton miehenä olen antanut itseni uskoa, että jos minä menisin vaikkapa Aleksanterinkadulle lukemaan Tuomas Kyrön uusinta kirjaa, en joutuisi maksamaan siitä sen enempää Kyrölle kuin Teostollekaan. Voi olla että olen väärässä, en edes viitsi tarkistaa, koska jos olen, niin kyllä on maailma mennyt sekaisin.

Lasitalon Pravda uutisoi, että jos valtio vain hiukkasen kiristäisi verotusta, lainaa ei tarvitsisi ottaa ja julkinen sektori voisi jatkaa pellossa elämistään ihan kuin aina ennenkin. Penaali Piia Elonen käyttää veronkiristyksestä punavihreän falangin uuskielistä nimitystä "verotuen poistaminen".

Siltä varalta, että joku pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva suvaitsematon impiwaaralainen ei tiedä, miltä punavihreän telafemiketjun prototyyppi näyttää, lisäsin ylle Piia Elosen kuvan (HS ja Twitter). Elonen kirjoittaa:
Verotuet voivat olla esimerkiksi verovapauksia, verovähennyksiä, alempia verokantoja ja muita vastaavia keinoja, joiden avulla tuetaan esimerkiksi yritystoimintaa tai jotain tiettyä ihmisryhmää tai toimintaa.
Miten sairas pitää ihmisen mielikuvituksen olla, että jonkun asian verottamatta jättäminen ymmärretään kyseisen asian tukemiseksi? Onko esimerkiksi seksin harrastaminen verotuettua toimintaa, kun siitä ei tarvitse maksaa mitään? Tai onko esimerkiksi sienien keräily metsästä verotuettua, kun siitäkään ei tarvitse maksaa mitään? Kalastamisesta pitää maksaa, mutta aivan liian vähän, jotta julkisen sektorin vaje saataisiin katettua, joten kenties siis kalastuskin on verotuettua toimintaa.

Voi pyhä yksinkertaisuus sentään. Ja jälleen on tuhansia helsinkiläisiä tolloja, jotka toistelevat Punavuoressa kavereilleen, että kylläpäs me stadilaiset ollaan taas tuettu verotuksella niitä landepaukkuja, toukohousuja, heinähattuja.

11 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Näiden verotukien poisto voitaisiin aloittaa ammatillisten järjestöjen jäsenmaksujen vähennysoikeuksien poistolla. Ja tarkoitan siis paitsi varsinaisia ay-jäsenmaksuja, myös esim EK:ta, MTK:ta jne Suomi lienee ainoita läntisiä maita missä moinen erikoisuus on voimassa. Esim Ruotsi poisti sen jo 90-luvulla. Vaikutus valtiontalouteen olisi n 200-300 miljoonaa euroa vuodessa.

Kumitonttu kirjoitti...

Sääntöjä ja tukia on niin paljon että on n mahdotonta nimetä eniten turhaa tai vähiten haitallista. Itse pidän tympeimpinä erilaisia järjestöjen saamia aviustuksia, kuten nyt vaikkapa puoluetuet tai joku vessa afrikkaan - hankkeen ympärillä pyörivät maailmansyleilijät.

En ymmärrä, miten jonkun mielestä toiselle annettu raha on hyvästä, mutta samaan aikaan hän ei ymmärrä, että antamatta jäänyt raha on sen toisen "tukemista". En millään tajua tuollaista logiikan puutetta.

Ekku kirjoitti...

Tällä sakilla on erikoinen käsitys tulonjaosta. Lähtökohta lienee se, että lähtökohtaisesti jokaisen yrittäjän ansaitsema raha kuuluu valtiolle, joka jakaa siitä murusia takaisin yrittäjälle haluamillaan perusteluilla.

Htnkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että 24-prosentin yleinen arvonlisäverokanta on niin korkea, että jos se ulotetaan koskemaan kaikkia aloja, ainoa seuraus on pimeän kauoan ja työn lisääntyminen.

Monella allalla kun 24% on jo aika hyvä kate koko toiminnasta...

Tikkablog kirjoitti...

Piia on sitä jengiä, joka uskoo, että k a i k k i raha on valtion rahaa. Oikea veroprosentti kaikessa on tasan 100, joten sitä myöten valtio nyt tukee vähän kaikenlaista hyvää hyvyyttään. Panovero on siis ikään kuin jätetty säätämällä - armosta. Se ahistaa piioja.

Suomessa pitää suorittaa joku kurssi jos haluu siivota teiden varsia roskista. Tosiaan ei mikään enää yllätä. Sen verta sekopäistä on tää meininki.

Oinomaos kirjoitti...

Teosto periaatteessa on hyvällä asialla, mutta kuka rupeaa tätäkin sääntötulkintaa valvomaan ja kuka maksaa tästä aiheutuvat kulut? Oikeustajuni mukaan asia kuuluu Teostolle, nehän tästä rahastavatkin - tai siis pyrkivät rahastamaan.

Ajattelin tulevanakin kesänä soitella vähän siellä sun täällä, enkä todellakaan kysy mistään mitään lupia enkä taatusti maksa tästä harrastuksestani Teostolle centin centtiä.

Kumitonttu kirjoitti...

Ekku, tapasin jouluna vanhan koulukaverin. Kertoi viettävänsä pari-kolme kuukautta keväisin Australiassa. Ihmettelin että mistä työtön sellaiset rahat saa. Katseli virne naamallaan, ettei hän työtön ole vaikka onkin kortistossa. Näitä tapauksia täytyy olla hemmetin paljon. 24% alv vaikuttaa siten, että veroa kierretään. Se on niin korkea.

Tikka, Piia toteaa Twitterissään, että häneltä ja hänen kaltaisiltaan voisi poistaa omistusasunnon korkovähennyksen. Piia on ylpeä fascisti.

Kumitonttu kirjoitti...

Oinomaos, osoittaa yksinkertaisesti järjen köyhyyttä edes esittää katusoittajille Teosto-korvauksia.

Ei niin vähää voi antaa valtaa, ettei sitä käytetä väärin.

Oinomaos kirjoitti...

Kumis, ei pelkkä ALV vaan kaikki se muu hirvittävä, suorastaan järkyttävä byrokratia mikä palkanmaksuun liittyy on työntötekijä pimeän talouden suuntaan.

Monille pienyrittäjille suoriteperusteinen kirjanpito ja sen perusteella maksettavat ALVit ovat suoranainen kirous: yrittäjän pitää maksaa ALV, riippumatta siitä ovatko rahat alvillista myynneistä kassassa vai eivät. Turhan usein eivät ole.

Katusoitosta: haluaisin nähdä sen tilanteen, kun Teoston edustaja menee vaatimaan rahaa tuontiromanneilta.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Piian räpöstyksen voittaa vain iltasanomien Hanna "Anteeksi, että hukutimme sinut, pieni pakolaistyttö vaaleanpunaisessa mekossa".

Niin tuota, Piia voi kehumisen sijaan jättää sen omistusasunnon korkovähennyksen käyttämättä ja luopuu seuraavaksi lehdistötuesta - mikäli muistan lehtien ALV on pinempi kuin pitäisi yms.

Ja Hanna voi lähtä Välimerelle onkimaan uimatidottomia partasuu ukkoja etteivät huku. Tosin, hukkuuhan noita lapsia Suomen järvissä kesäisinkin. Mutta ei Hanna anteeksi pyytele.

No, molemmissa sekä Piian että Hannan räpöstyksien perusteella Suomen koululaitos on pahasti epäonnistunut...

hmmm... kauhukseni huomaan, että on saattanut onnistuakin, että se on ollut alunpitäen tarkoituskin.

Moottor Miäs kirjoitti...

Hauska juttu Teosto-maksussa on sekin että sen joutuu maksamaan vaikka esitäisi vain omaa musiikkiaan. :D

Kari kirjoitti...

Buuri:"räpöstyksien perusteella Suomen koululaitos on pahasti epäonnistunut...

hmmm... kauhukseni huomaan, että on saattanut onnistuakin, että se on ollut alunpitäen tarkoituskin."

Vasemmistolainen koululaitos on nimenomaan onnistunut tehtävässään aivopestä lisää fasisteja.