torstai 30. heinäkuuta 2015

Maahanmuuttajien yritystoiminta

Suomalainen keskustelukulttuuri maahanmuuton ongelmista on vähitellen muuttunut avoimemmaksi, vaikka edelleen Olli Immonen joutui käsittämättömän mittasuhteen saaneen mielensäpahoittajien joukkohysterian kohteeksi. Keskustelin viime viikonloppuna erään ystävättäreni kanssa, joka asuu Helsingin Kannelmäessä, siellä vanhalla puolella. Hän kertoi että viimeisen viiden vuoden aikana Kannelmäen juna-aseman seutu on pahasti ghettoutunut. Hän kertoi, ettei enää uskalla liikkua iltaisin yksin, koska maahanmuuttajien käytös pelottaa. Vastaavanlaisia kokemuksia kuulee oikeastaan joka puolelta ympäri maata tuttavilta. Osa tunteista on tietenkin perusteettomia, mutta ei käy kiistäminen, etteikö turvapaikanhakijoiden ja laittomasti maahan tulleiden röyhkeys ole noussut heidän lukumääränsä kasvun myötä. Ruotsin tie on meidän tiemme, jos jatkamme tällä linjalla.


Päivi Räsänen juuri hehkutti, miten maahanmuuttajista 12,5% on yrittäjiä kun kaikista miehistä vain 8% hankkii elantonsa yritystoiminnalla. Luonnollisesti suvakki heitti kehiin myös Gutzeitit, Fazerit ja Finlaysonit (Finlayson 1.8.2010). Maahanmuuttajien yrityksissä veronkierto on huomattavan yleistä. Osin jo siksi, että ne toimivat usein ravintola-alalla, jossa suomalaistenkin veronkierto on perinteisesti ollut yleistä johtuen korkeasta alkoholiverosta. Osin siksi, että maahanmuuttajien yritykset toimivat usein myös tuonti/vienti-kaupassa, jossa erityisesti Venäjän kaupassa liikkuu hämärää rahaa Tullinkin antamien tietojen mukaan. Osin myös siksi, että virolaiset rakennusyritykset ovat yleisiä, ja niiden veronmaksuhalu on matala.

Ravintolamaailmassa kebab-pitserioiden veronkierto on täysin estotonta, samoin kuin huumekauppa, työaikarikokset ja jopa suoranainen ihmiskauppa. Turkkilaisen mafian on jo kauan tiedetty pesevän rahaa suomalaisissa pitserioissa. Kiinalaisten työolot nousivat savonlinnalaisravintolan ihmiskauppatuomiossa julkisuuteen. Ongelmat ovat olleet täällä jo kauan, mutta lukumäärän kasvaessa ne nousevat pintaan niin taajaan, että aiemmin asioista tietämätön suuri yleisökin on alkanut saada silmiään auki. Väkivaltarikoksia en edes jaksa tässä yhteydessä käsitellä, koska erityisesti naisiin kohdistuvat rasistiset rikokset on kaikkien tiedossa, vaikka osa kieltääkin ne.

Kaiken kukkuraksi jokainen kebab-pitseria vie työpaikan suomalaiselta ravintolayrittäjältä. Olen ainakin itse niin täydellisen kyllästynyt niiden tarjontaan, että kaipaan takaisin grillikioskeja, joista vielä 90-luvulla sai hyvää pikaruokaa. Suomalaisia lounasravintoloita on, mutta edes perusruokaa, kuten kaalilaatikkoa, kalakeittoa tai lihapullia ei saa alle kymmenen euron, mikäli ravintola hoitaa kaikki veronsa. Lounaspitsoja sen sijaan saa puoleen hintaan, ja vaikka en olekaan terveysfasisti, ihmettelen miksi kansanterveydestä yleensä niin huolissaan olevat pekkapuskat ja päiviräsäset eivät laita haittaveroja rasvalätysköille? Englannissahan kyseistä käytäntöä valmistellaan jo.

13 kommenttia:

Tikkablog kirjoitti...

Ns. karvakäsi-mestoissa jos maksaa kortilla niin onnistuuko veronkierto silti? Työaika- ja muita työntekijäsäädöksiähän varmaan kierretään ihan surutta, koska usein sunnuntai-iltanakin voi olla pikku kioskissa pizzauunin äärellä 4 kaveria ja yks vielä vie Yarikseen pizzaa laatikossa. tuo ei onnistu mitenkään pizzerian tuotoilla jos hoitaa kaikki virkakyöstien kehittelemät maksut ja säädökset, ei mitenkään.

Alle 10 euron ei oikeastaan pysty myymään mitään annosta enää nykyään. Perus lounaastakaan ei juuri jää mitään katetta, mitä ei moni tiedä. Lounasta myydään, koska sitä nyt vaan on myytävä ja onhan se jonkinlaista mainosta. Jotkut superketjut toki voi tehdä silläkin pisnistä.

jonkinmoinen trendi täällä Hel(vetti)singissä on tullut siinä, että jengi vaatii vähän parempaa safkaa. Näyttäisi siltä, että karvakäsimestat ovat nyt vähän jääneet "tappiolle" kun ihmisten laatutietoisuus ja sitä kautta vaatimustaso kasvaa, mikä tietenkin on hyvä asia, että ollaankin valmiita maksamaan laadusta. Se, koska tämä tavoittaa suuret massat, ei ole ihan heti näköpiirissä.Ruokahan on nyt tosi in ja pop ja niin pitääkin olla.

Mut joo: loppupeleissä jokainen pizzakepappikioski on ihan turha. Ei niillä mitään tee, koska tuote on luokatonta. Heti kun jengi sen ymmärtää, niin homma alkaa parantua. Pizzakepap uppoaa vielä suomalaisiin, koska paremmasta ei tiedä kuin harva, joka joskus on ulukomailla käynyt.

Kumitonttu kirjoitti...

Eipä tuo kierto onnistu jos kortilla maksaa. Sinä kun asustelet siellä suomalaisen kebabpitserian mekassa, niin onko niiden ovissa nämä Oiva-hymiöt?

Yleinen näppituntuma alan ammattilaisten mukaan on, että normi Suomi-ravintolassa ohi kirjanpidon menee nykyisin enää vain joitain prosentteja, mutta kebabpitserioissa luku on kymmenkertainen.

Tikkablog kirjoitti...

Nyt kun mainitsit niin enpä ole Oiva-pelleilyyn kiinnittänyt huomiota karvakäsien kohdalla. Kyllä niitä muuten näkyy ympäriinsä. Kyykytystähän se on pienikin kyykytys. Ja toki tolla työllistetään osastollinen kyöstejä joka kunnassa.

Mulla on vuosien ajalta sisäpiirituntemus ruokapisnikseen, vaikka en itse ole alalla. Totean samaa: veronkierto on niissä mestoissa ja niitten tyyppien kohdalla, jotka tiedän, tuntematon juttu. Se on tehty kertakaikkiaan jo niin vaikeaksi, ettei se edes kannata pikkusummilla. Toisaalta suomalaiset ovat tietyllä tavalla valinneen kyöstityksen ja helvetin kalliit hinnat kaikkialla. Kortilla maksetaan jo muovikassitkit ja sekös virkakyöstiä ilahduttaa.

Käteistä voisi tämä kansakunta siirtyä käyttämään ja aloittaa varjotalouden,jossa kyöstit jäävät ilman kampawiinereitä. Tai onhan se jo aloitettu näissä Tovi-hömpötyksissä ja muissa Avunvaihto-jutuissa, mikä on lopulta ihan jees. Se nyt vaan on tyhmää elättää virkakyöstiä - ja maksaa liikaa.

thule kirjoitti...

Joo, toivomisen varaa on tuossa maahanmuuttajien yritystoiminnan laadussa. Olen minä tosin ihan hyvissäkin etnoravintoloissa toki syönyt...

Tuosta Räsäsen esittämästä "mullistavasta" havinnosta tekee entistä naurettavamman se, että kysehän oli nimenomaan siitä, että TYÖTÄ TEKEVISTÄ maahanmuuttajista 12,5 % toimii yrittäjinä, kun taas suomalaisilla luku on 8 %. Ketä tämän pitäisi yllättää? Onko se ihmeellistä, että palkkatöihin on vaikeampi päästä, jos on keskimäärin vähemmän kielitaitoa, ammattitaitoa ja ehkä työhalujakin?

Oman firman toki saa kyllä pystyyn starttirahojen sun muiden turvin - saako siitä sitten kannattavaa (ainakaan täysin laillisin keinoin) onkin sitten eri asia. Sitä, miten tämä vaikuttaa kilpailun kautta samalla alalla toimiviin suomalaisiin yrityksiin ja niiden työllistämismahdollisuuksiin, voi vain arvailla.

Paljon olennaisempi luku muutenkin on esimerkiksi se, kuinka suuri osa kummastakin ryhmästä ylipäätään tekee töitä. Ja kuinkahan monta suomalaista nämä Räsäsen taloutemme pelastajiksi haaveilemat mamuyritykset mahtavat muuten työllistää? Mikäköhän mahtaaa olla reaalivaikutus työllisyysasteeseen? Ilman maahanmuuttoa ei toki olisi näitä yrityksiä ja työpaikkoja, mutta eipä olisi niitä työntekijöitäkään, jotka nuo työpaikat täyttävät. Toisaalta on täysin mahdollista, että suomalaisia yrityksiä saattaisi olla enemmän.

Onko tämä nyt taas sitä sellaista "rikkautta", jota tällainen vähän hitaampi ihminen ei vain käsitä, vai onko tässä kyse niistä hypoteettisista "aineettomista hyödyistä" vai mistä?

Kumitonttu kirjoitti...

Pitääkin alkaa seurata niitä Oiva-hymiöitä aina kun kulkee iskenderin ohi. Sekin on kyllä sellainen järjestelmä, ettei mitään tolkkua. Eihän siinä pitäisi olla kuin kaksi vaihtoehtoa - läpi tai hylätty.

Jos ja kun tässä nyt näyttää käyvän niin, että ajaudumme Kreikan ja Ruotsin tielle, niin siinä vaiheessa porukka varmaan siirtyy melko suosiolla käteisen käyttäjiksi. Niin maan paljon hatuttaa tämä kampaviinerikyöstien touhu ettei mitään rajaa.

Tällä viikolla olin yhteydessä erääseen valtion virastoon, jonka kotisivuilla oli selvästi mainittu, että asiani kuuluu heidän päätäntävaltaan. Yhteistyökyvyttömyys ja haluttomuus ymmärtää asiaani oli vastenmielisen konkreettista. Sähköpostilla eivät suostuneet asioimaan, puhelimessa neuvottiin käyttämään nettisivua. Sitten kun pitkin hampain sain sen täytettyä, niin jo soitti mamma heti perään ja ihmetteli, miksen toimittanut liitetiedostoja. Totesin ettei siellä kotisivuilla voinut lähettää liitetiedostoja.

Vieläkin veri kiehuu kun miettii sitä yksinkertaisuuden määrää, joka kyseisestä instanssista lähti. Kun kysyin jotain, niin vastaus oli että ei. Kun kysyin että entäs näin, niin vastaus oli että joo. Mutta he eivät mitenkään opastaneet, että miten pitäisi kysyä, jotta asiaan saisi myönteisen päätöksen, vaikka olin esittänyt sinänsä monimutkaisen ongelman hyvin yksinkertaisesti tiivistettynä. Vähän niin kuin että saanko myydä tätä, jos tuo espanjankielinen pikku printti suomennetaan, vai pitääkö tuotteelle hakea myyntilupa.

Kumitonttu kirjoitti...

Thule ehti tässä välissä jo kommentoida. Kyllä, Räsänen antaa itsestään infantiilin kuvan verratessaan Kebab Iskenderiä Fazeriin tai Pauligiin. Ei ole rouvan kanootissa kaikki muumit enää melomassa.

Minua ei millään muotoa häiritse jos mamut toisivat jotain oikeasti uutta tänne, kuten nyt vaikkapa pesuloita tai muita palveluita kuin ruokaa. Olen niin hiuskuontaloa myöten täynnä niitä saatanan pitsakiekkoja että oksettaa jo ajatuskin. Miksei voisi olla kunnollisia kotiruokapaikkoja niiden sijaan. Tai yönälkään makkaraperunat, porilaiset, lihapiirakat jne.

Oinomaos kirjoitti...

Vuoden 2013 tilastojen perusteella esimerkiksi somalinkieliset ovat yritteliästä kansaa. Niillä ja niiden puolestaloukkaantujilla on vaan hieman laajempi käsitys yrittämisestä kuin normaalilla han-suomalaisella: yrittäjiä peräti 32.

Kumitonttu kirjoitti...

Kappasta vaan, enpä ollut huomannutkaan tuota bloggaustasi. 34 somaliyrittäjää on kieltämättä aika huvittava määrä. Tiedän yhden somaliyrittäjän (lääkäri), mutta en osaa edes kuvitella mitä ne muut ovat. Varmaan jotain tuonti/vienti-agentuureja etnisiin ruokakauppoihin liittyen.

Kumitonttu kirjoitti...

34 huoh...
32

Oinomaos kirjoitti...

Ehkä tuota mainitsemaasi poikkeusta lukuunottamatta ovat "etnospesifeillä aloilla" kuten oliko se nyt übermocuttaja Annika Forsander totesi vuosia sitten. Se kuitenkin on aikamoinen saavutus, että luku- ja kirjoitustaidottomilla vuohipaimenilla... oops, anteeksi, paperinsa kotiin unohtaneilla koneinsinööreillä on satamäärin erilaisia yhdistyksiä.

Muuten, huomasitko Kumis noista tilastoista yhden "kummallisuuden"?

Anonyymi kirjoitti...

Söin äsken torilla voipaistettuja muikkuja ja sitten muurinpohjaletun kermavaahdolla ja hillolla sekä kahvit ja nyt on santsikuppi menossa.

Kumitonttu kirjoitti...

Etnospesifi ala... Heh. No sille on varmaan hitosti kysyntää. En huomannut kummallisuutta... Kännykän ruudulta lueskelin vaan nopsaan.

Vieras, mainio menu. Voittaa ns. mennen tullen kebabit.

Anonyymi kirjoitti...

Ne etnisyydet joita mamut edustavat, toimivat varmaan paremmin yrittäjinä alkuperäisissä kotimaissaan. Kai nyt Somaliassa on somaliyrittjiä. Enkä nyt tarkoita pelkkiä merirosvojen ja klaanien bisnekisiä vaan mitä siellä ylipäänsä on. Toreilla ja basaareissa tapahtuva liiketoiminta jos ei muuta.