torstai 2. heinäkuuta 2015

Satamiljoonaa pakolaista

Yleisradio lähettää mainion kolmiosaisen dokumentin kissan elämästä. Ohjelmassa seurataan GPS-paikantimilla ja pikkukameroilla noin sadan eri ympäristöissä asuvien kissojen elämää. Minähän en ole mikään biologi, joten itselleni oli yllätys, että kissalla on tarkka hajuaisti. Sinänsä tarkkana reviirieläimenä kissojen viestintä (lähinnä siis naaraan kiima-aika) tapahtuu yli reviirien rajojen juuri hajuin.

Ohjelmassa myös näytettiin hauskasti, miten koirien ja kissojen reaktiot ovat tyystin päinvastaisia, kun ne tuodaan ensimmäistä kertaa uuteen tilaan vieraiden ihmisten ja hajujen sekaan. Kissa lähti välittömästi etsimään turvapaikkaa, kun taas koira haki turvaa isännästään ja laumastaan. Yhtä kotikissaa elämä suljetulla pienellä takapihalla ahdisti paljon, ja syyksi selvisi vieraiden kissojen kulku takapihan läpi. Ahdistunut kissa koki reviirinsä jatkuvasti uhatuksi näiden läpikulkijoiden vuoksi, mutta se ei kuitenkaan päässyt kotoaan pois ja etsimään itselleen uuden, rauhallisemman reviirin.

Suomalainen "tietokirjailija" Risto Isomäki on taas vauhdissa luomassa katastrofaalisia uhkakuvia. Tällä kertaa hän pelottelee (HS) kissojen kantaman toksoplasman aiheuttamilla seurauksilla ihmisille. Isomäki toteaa, että
”Toksoplasmaloisia aivoissaan kantavalla ihmisellä on yli kaksi kertaa normaalia suurempi riski joutua liikenneonnettomuuteen”
Huvittavasti tämä tuo mieleen väitteen, jonka mukaan muslimimiehellä on parikymmenkertainen riski tulla tuomituksi raiskauksesta, minkä jälkeen alkaa kova selittely ja syiden etsintä vanhoista pelikoneista, iästä ja tietenkin rasismista.

Isomäkihän on Osmo Soininvaaran mielestä korkeatasoinen tiedemies eikä mikään scifi-kirjailija, joka tahkoo rahaa ihmisten pelottelulla. Näiden maailmanloppua ennustavien ongelma tällä kertaa on siinä, että heidän ennustuksensa osuu niin lähitulevaisuuteen, että he ovat - toisin kuin Nostradamus - vielä hengissä nolaamassa itsensä. Iltalehden entinen penaali Sirpa Kulonen kirjoitti artikkelin, jonka Pikkupoika on onneksi tallentanut jälkipolvien ihmeteltäväksi. Sirpa toteaa "uutisessaan", että
Meidän täytyy varmistaa, ettei ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nouse enää vuoden 2015 jälkeen ja että se laskee siitä lähtien kolme prosenttia vuodessa.
Tätä ei ole tapahtunut, joten Sirpan uutisen mukaan olemme nyt tuhon omia.
Tutkijoiden mukaan kasvihuonekaasujen lisääntyminen tekee ilmastonmuutoksen pysäyttämisen mahdottomaksi jo kymmenessä vuodessa. Jos siinä ei onnistuta, suuri osa planeettaa voi muuttua asumiskelvottomaksi. Edessä voi olla satojen miljoonien ihmisten joukkopako yhä kuumemmiksi ja kuivemmiksi käyviltä päiväntasaajan alueilta.
Kun maailma ei ole kuumentunut asuinkelvottomaksi, poliittinen eliitti päätti kuitenkin avata rajat sadoille miljoonille joukkopakenijoille.

Kun Isomäen ja Soininvaaran aiemmat visiot eivät ole toteutuneet, piti keksiä uusi uhkakuva toksoplasmasta. Pravdan haastattelema eläinlääkäri kertoo, miten kissaa pitää kasvattaa:
”Jos minulla olisi kissa, suojelisin sitä mahdollisimman hyvin toksoplasmatartunnoilta. Minun kissani ei pääsisi jahtaamaan pikkueläimiä eikä saisi raakaa lihaa syödäkseen. Kissa olisi sisäkissa, jolla olisi jyrsijä- ja lintuvarma ulkotarha."
Minusta eläimiä ei kannata ottaa lemmikiksi, jos niille ei ole tarjottavana mahdollisimman luonnonmukaisia olosuhteita elää. Kissan paikka ei ole sisällä, parvekkeella tai aidatulla takapihalla hihnassa.

3 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Komppia Gibson Les Paulilla. Kissi saattaa varmaan tottua sisäkissiksikin, mutta ei se ole sille luonnollista. Kissin pitää päästä kulkemaan manttaaleillaan ja metsästämään niin kuin kissin kuuluukin. Olen muuten joskus lukenut, että on näitä kovasti tiedostavia ihmisiä, jotka pyrkivät syöttämään kissalleenkin pelkkää kasvisruokaa. Toivottavasti kyseessä on urbaanilegenda, sillä sillä konstin ei saada aikaan muuta kuin nälkään kuollut kissi.

Kumitonttu kirjoitti...

syöttämään kissalleenkin pelkkää kasvisruokaa

Ei kai nyt sentään? Kuulostaa mielenvikaiselta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Näyttää tuota olevan ihan tuotannossa:

http://www.veggiepets.com/acatalog/vegecat_vegan_cat_food.html