maanantai 16. kesäkuuta 2014

Obama ja ilmaston lämpeneminen

Barack Obama on pitänyt stadionpuheen, jossa hän hyökkäsi niiden kimppuun, joiden mielestä ns. AGW-teoria ihmisen polttamista fossiilisista energianlähteistä on johtanut maailmanlaajuiseen lämpenemiseen, joka voi kiihtyä hallitsemattomaksi. Jos kyseessä olisi joku muu kuin Yhdysvaltain presidentti, sen voisi ohittaa olankohautuksella. Itse asiassa tuon kaltaista puhetta voisi odottaa Kuuban tai Perun kaltaisten sosialististen valtioiden päämiehiltä.

Obaman mielestä AGW-teorian arvostelu on kuin uskoisi kuun olevan juustoa tai guttaperkkaa. Väite on supervallan johtajan arvovallalle - sille vähäiselle - täysin kestämätön. Pienen Suomen pääministeri Vanhanen totesi jo helmikuussa 2007, että ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen vähättelyn on loputtava. Yhdysvaltain patenttiviraston johtajan Charles Holland Duellin suuhun on laitettu lause vuodelta 1898, jonka mukaan "kaikki mitä voidaan keksiä, on jo keksitty". Ajatus on tietenkin naurettavan väärä, mutta valitettavasti niin on myös väite lauseen sanojasta. Sen sanoi Vanhasen hallituksen valtionvarainministeri Eero Heinäluoma:
"Ilmastomuutos on ihmisen aiheuttamaa. Tästä on nyt huomattava yksimielisyys. Ei ole epävarmuutta siitä, onko tämä totta vai ei."
Obama toteaa, että kun presidentti Kennedy päätti avaruusohjelmalla lyödä neuvostoliittolaiset lennättämällä amerikkalaiset astronautit kuuhun, niin Kennedyn arvostelijat väittivät, ettei kuulennosta ole mitään hyötyä. Ottaen huomioon, että kuulennosta on jo 45 vuotta, niin en ole vielä havainnut mitään hyötyä kyseisestä saavutuksesta ihmiskunnalle koituneen. Osaako joku lukijoistani valaista harhaoppista mieltäni?

Phil Jones, tutkija joka kieltäytyi antamasta käyttämäänsä aineistoa kriitikoilleen, totesi että hän kyllä sanoisi ensimmäisenä, jos ilmasto ei lämpenisikään. Englantilaisen Wikipedian ylläpitäjänä toiminut ekoaktivisti William Connolley sai potkut muokattuaan Wikipedia-artikkeleita oman maailmankuvansa mukaiseksi. Connolleyn teko on osoittaa tiedevastaisuutta tavalla, jota voisi ehkä verrata sanatarkasti luomiskertomukseen uskovien kanssa. Kannattaa lukaista Connolleyn toimintaa kuvaileva James Delingpolen bloggaus.

Lämpeneepä Maa ihmisen vaikutuksesta tai ei, niin varmaa on vain se, että asiaa ei ole näytetty tieteellisin menetelmin toteen. Toisin sanoen ei ole kyetty osoittamaan sellaista kytköstä, että 80-luvulta alkaen havaittu lämpeneminen johtuisi juuri fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Monet tavalliset sääilmiöt, kuten hirmumyrsky Katrina, on sen sijaan liitetty AGW-teorian kannattajien toimesta todistukseksi ilmaston lämpenemisestä, vaikka siitä juuri on näyttöä, ettei hirmumyrskyjen määrä ole kasvanut. Eli teorian kannattajat liittävät julkisessa keskustelussa ilmaston lämpenemiseen tapahtumia, jotka on tieteellisesti kyetty osoittamaan riippumattomiksi ilmaston lämpenemisestä. Tämä paradoksi - tai tiedevastaisuus - on valitettavan kuvaavaa juuri vasemmistolaisessa kansalaisaktivismissa. Ja kuten vasemmistolaisessa kielenkäytössä yleensä on tapana, tämäkin on käännetty ylösalaisin päälaelleen tarkoittamaan sitä, että ilmaston lämpenemisen tieteellisiä menetelmiä arvostelevat ovat tiedevastaisia kun taas tieteen kritiikin kieltäjät eli "konsensus" on tieteellinen maailmankuva.

Englannin ilmatieteenlaitos tunnusti jo reilu vuosi sitten, että "luonnollisia vaihteluita ei osattu ottaa huomioon ilmastomalleissa". Moinen ilosanoma luulisi olevan suuren uutisen aiheena, mutta Met Office salamyhkäisesti julkisti tiedotteensa jouluaattona omilla kotisivuillaan yhtenä rivinä muiden tutkimusten joukossa. Vuonna 2007 Met Office julisti suureen ääneen, että sen uudet laskentamallit osoittavat, että vuosi 2014 on 0,4 astetta lämpimämpi kuin vuosi 2004. Samoin kerrottiin totuutena, että joka toinen vuosi vuodesta 2009 alkaen tulee olemaan lämpimämpi kuin ennätyslämmin vuosi 1998. Kumpikaan ennustus ei toteutunut, mutta mitäpä sitä meteliä pitämään omista mokistaan.

Suomen johtava vasemmisto-ideologi - ainakin Tommi Uschanovin mukaan - on Osmo Soininvaara. Soininvaara kirjoittaa blogissaan, että Suomen nykyinen hallitus on maamme historian huonoin. Hän paheksuu kovin sanoin sitä, että Perussuomalaiset eivät suostuneet rikkomaan vaalilupaustaan, ja sen seurauksena Vihreät ja muut kommunistit kirjoittivat hallitusohjelman, jonka punainen lanka oli tehdä kaikki toisin kuin vaalit voittanut Perussuomalaiset. Hienoa että vanha risuparta tuon avoimesti tunnustaa, vaikka lukija jää kysymään, miksi Soininvaara ja Vihreät eivät lähde hallituksesta tai vaadi uusia vaaleja järjestettäväksi. Soininvaara kirjoitti blogissaan Obaman tultua valituksi, että
Voi että olen iloinen ja helpottunut! Obama on selkeäsanaisesti luvannut Yhdysvaltain tulevan mukaan ilmastopolitiikkaan. Tämä voi tarkoittaa, että meillä on muutaman vuoden jälkeen maailmanlaajuinen päästökauppajärjestelmä. Yhdysvalloissa näyttää olevan vallalla, ettei ilmastopolitiikka onnistu, elleivät kaikki maat osallistu siihen. Veikkaisin, että kohta kaikki osallistuvat, tai itkevät ja osallistuvat. Suostutteluun ei tarvita risteilyohjuksia.
Syystä nimeävät vasemmistolaiset kaikki projektinsa aina sodaksi jotakin vastaan, koska se oikeuttaa totalitaariseen keskitettyyn hallintoon. Kun resurssit on keskitetty totaalisesti, myös epäonnistumiset ovat totaalisia.

2 kommenttia:

Tero kirjoitti...

Minustakin tuo viittaus kuulentoon oli koominen. Ilman kuulentoja meillä ei olisi hauskoja anekdootteja golfinpeluusta kuussa jne.

Muuta hyötyä koko miljardiluokan hankkeesta ei tainnut ollakaan.

Miltton Friidman kirjoitti...

Yksi sosialistien ilmastonmuutosta muistuttava projekti oli ja on yhä edelleen "resurssipohjainen talous".

Ideana siinä oli se, että kun resurssit ovat rajalliset, niin hallituksen on päätettävä kuinka monta kenkää, takkia, lautasta jne. kullakin kansalaisella on.

Kun näin tehdään, niin luonnonvaroja säästyy, ja äiti-maa voi hyvin.