lauantai 14. kesäkuuta 2014

Valehtelua ilmastotieteessä


Ihmisen aiheuttama maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen on markkinoitu taidokkaasti ihmisten mieliin avomerellä pienen jäälautan päällä seisovalla jääkarhulla. Siinä yhdistyvät jäätiköiden sulaminen ja lajien sukupuutto visuaalisesti upealla tavalla. Onneksi mielikuva on kuitenkin virheellinen, sillä jääkarhujen määrää on vähätelty osana imagokampanjaa. Jääkarhuja seuraavat tutkijat tunnustavat (Polarbearscience.com) ettei jääkarhujen määrää tiedetä kovinkaan tarkasti, ja että "parhaat arviot" on laitettu alakanttiin poliittisista syistä. Tuliko jollekin vielä yllätyksenä tutkijoiden puolueellisuus ilmastonmuutosta koskevissa asioissa?

Vain tovi sitten uutisoitiin, että Etelänavalla Thwaites -nimisen jäätikön olevan kiihtyvää vauhtia liukumassa mereen ja merenpinnan nousevan jopa kolme metriä Suomessakin. Syyllinen oli - tietenkin - ihmisten energiakseen polttamat fossiiliset polttoaineet. Uutinen on jääkarhujen lukumäärän tavoin paljastumassa ankaksi. Tutkijat ovat selvittäneet, että jäätikköä sysää liikkeelle tulivuorten kasvanut aktiivisuus.

Napa-alueiden jääpeitteiden pinta-ala on kääntynyt kasvuun, ja perinteisesti se on viitannut kylmenevään ilmastoon. Napa-alueilla ja korkealla sijaitsevilla vuoristojäätiköillä on suurimman osan vuotta niin kylmä, ettei edes kohoava lämpötila vaikuta niihin. On ihan sama nouseeko lämpötila -12 asteesta -8 asteeseen - vesi pysyy jäätyneenä. Jäätiköiden määrään vaikuttaa sateisuus. Olen kirjoittanut aiemmin (Auringonpilkut ja sademäärät 5.8.2011), että kylmempi lämpötila kuivattaa ilmastoa ja lämpimämpi lisää sateiden määrää. Tässä Alexanderin ym. erinomaisessa tutkimuksessa (PDF) käydään seikkaperäisesti läpi auringonpilkkujen vaikutus maapallon säätilaan. Jokaisen ilmastonmuutoksesta kiinnostuneen kannattaa sijoittaa tunti elämästään tuon tutkimuksen lukemiseen.

3 kommenttia:

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Ppojat pojat! Tämä on bisnestä - tiiättäkö kuinka moni humpuuki maakari tällä tienaa rahansa.

Vertaus:

- Etelä Afrikassa poliisin keskipalkka on n. R6000,- / kk
- Sairaanhoitajan n. R6000,- / kk
- Opettajan n. R6000,- / kk

Mutta, jos perustat NGO:n jota rahoittaa EU, USA, YK ja kirkolliset yms. avustusjärjestöt.... niin, istut toimistossa 2h päivässä, kiliostelet shampanja maljoja, pujut puutaheinää ja valehtelet - sun alkupalkka on R60 000,- / kk

Se on bisnestä, siinä liikkuu isot rahat. Moni tulee rikkaaksi helposti lain voimalla.

- buuri johannesbuurista -

Kumitonttu kirjoitti...

Totta. Keskustelin männä viikolla yhden vanhan koulukaverin kanssa, joka on hommissa YK:lla. Kuukausipalkka - sinänsä ihan vaativasta työstä jota en voi kuvailla yksityiskohtaisesti - on bruttona 18.000 euroa. Se on melko järjetön liksa ottaen huomioon, että työpaikka on ns. kiintiöhomma.

Kaverini kertoi, että viikossa on yksi päivä kun hän tekee töitä. Se on, että valvoo alaistensa - kaikki mustasta Afrikasta - tehneen työnsä. On tää hullua.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Vaativan homman ainoa vaativa tehtävä on, että pystyy valehtelemaan ja puhumaan paskaa totisesta naamasta punastumatta ja änkyttämättä.

Jos sen tekee, tilipussi on paksu.

- buuri johannesbuurista -