perjantai 27. kesäkuuta 2014

Miten islam suhtautuu lapsiin?

Uutisissa kerrotaan, että ISIS on värvännyt runsaasti lapsisotilaita marttyyrin haaveet silmissään. Syyriassa puolet lapsista syntyy serkusten parisuhteessa ja näin on jatkunut jo vuosisatoja, kuten kirjoitin vuosi sitten (Muslimien sisäsiittoisuudella vakavat seuraukset 17.6.2013):
Lukuisten tutkimusten mukaan lähisukulaisten keskenään saamien lasten älykkyysosamäärä on matalampi kuin ei-lähisukulaisten lapsilla. Koko populaation keskimääräinen älykkyysosamäärä on 100 pistettä. Riippuen käytettävästä menetelmästä, normaaliälyisen alaraja on joko 90 tai 85 pistettä. 70-79 pistettä on lievästi kehitysvammainen ja 50-69 keskivaikeasti. Tilastojen mukaan koulu- ja työmenestys on matalan ÄO-tason ihmisillä huonompi kuin keskimäärin.

Serkusavioliittojen vaikutusta jälkeläisiin on tutkittu laajasti. Intialaisesta Biharin kaupungista selvisi, että esikaupungin muslimilapsilla on keskimäärin älykkyysosamäärä 95-pistettä mikäli heidän vanhempansa eivät ole lähisukua keskenään. Lähisukulaisten lapsilla ÄO on vain 79 eli he ovat lievästi kehitysvammaisia tarviten koulussa erityisopetusta. Heillä on vaikeuksia suoritua yksinkertaisista työtehtävistä ja saada koulu suoritettua loppuun. Vauvoilla havaittiin vakavia puutteita katsekontaktin säilyttämisessä, hymyyn vastaamisessa, äänien tunnistamisessa ja ääntelyssä sekä käden otteessa verrattuna ei-serkusten saamiin lapsiin. Sosiaalisen kanssakäymisen vaikeuksien tiedetään tutkimusten mukaan ennakoivan vaikeuksia lapsen kehittymiselle, käyttäytymiselle ja empatiakyvylle.

Toisen tutkimuksen mukaan sisäsiittoisilla ihmisillä on muita enemmän mielenterveysongelmia kuten masennusta ja skitsofreniaa. Lähiavioliittojen suuri määrä voi selittää, miksi yli 40% tanskalaisen Sct. Hans -mielisairaalan potilaista ja 70% Tanskan vankiloiden nuorista vangeista on maahanmuuttajatausta.

Se voi myös valaista islamilaisen terrorismin taustoja. Tutkimuksen mukaan itsemurhapommittajat ovat masentuneita. Joidenkin muslimien mielestä heidän tekonsa on sosiaalisesti hyväksyttävä tapa päättää henkinen tuskansa itsemurhan sijaan.

Afganistanilaisten itsemurhapommittajien ruumiinavausten perusteella 90% heistä kärsi vakavista sairauksista kuten sokeudesta, syövästä, raajarikoista tai leprasta. Monien muiden muslimimaiden tapaan Afganistanissa ei suvaita vammaisia ja henkisesti sairaita. Vammaisuus ja sairaudet aiheuttavat usein yksilön joutumisen sosiaaliseen eristämiseen yhteisön ulkopuolelle. Marttyyriksi ryhtyminen voi tarjota ainoan sosiaalisesti hyväksyttävän keinon hankkia mainetta ja kunniaa yhteistön keskuudessa. Al-Qaidan tiedetään värvänneen Downin syndroomasta kärsineitä. Älyllisesti heikkolahjaiset on helpompi taivutella uskomaan islamin lupaus 72 neitsyestä, jotka odottavat marttyyriä taivaassa.
Toisessa uutisessa kerrotaan, että Israelissa kidnapatut kolme teinipoikaa ovat edelleen kateissa, mutta heidän jälkiään etsii 70 Israelin armeijassa palvelevaa beduiinia.


Vasemmiston yritys leimata Israel omia muslimeitaan sortavaksi apartheid-valtioksi ontuu melko pahasti, kun ottaa huomioon, että reilun sadantuhannen beduiinin joukosta palvelee tuhatkunta Isralin armeijan riveissä. Tuo edellisen lauseen linkki on muuten lukemisen arvoinen - siinä kerrotaan niistä muutamista harvoista muslimeista, jotka puolustavat Israelia ja sen oikeutta olemassaoloonsa. Sivistyksen mittana voi mielestäni hyvin perustein pitää sitä, miten yhteiskunta suhtautuu lapsiin. Islamissa lapsen paras kuviteltavissa oleva tulevaisuus on tulla marttyyriksi.

1 kommentti:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Älykkyysosamäärät ja muut semmoiset on yksi juttu. Mutta noin ylipäätään, kulttuuri, jossa naiset ja lapset ovat vain hyväksikäytettäviä välineitä on kyllä perusteellisen sairas. Sellaiset kulttuurit pitäisi poistaa, kun kulttuuria ei voi parantaakaan.