keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Apinalauman huipulla istuu apina

Suomen paras naispoliitikko Anna Kontula (Vasemmistoliitto) on kirjoittanut parhaan suomalaista politiikkaa käsittelevän blogin "Ministerin räpsyripset". Anna kertoo, miten valtionvarainministeri Jutta Urpilainen hankki turhamaisuuttaan silmäripsiinsä tuuhennukset/pidennykset. Ja todellakin - Jutan ripset oli huomattu mediassa kolme vuotta sitten. Uutisissa jopa vinkattiin ripsien ja Kreikan takuutusten liittymisestä toisiinsa.

Kuten tiedetään, naisethan pukeutuvat näyttääkseen toisille naisille asemansa laumassa. Kuten Kontula ansiokkaasti kirjoittaa, välittömästi eduskunnan naisten joukossa syntyi halu seurata afla-naarasta. Koska ripsien ylläpito vaatii aikaa ja rahaa - siis alfa-naaraalle kuuluvia resursseja - ei mennyt vuottakaan kun beeta-naaraat lopettivat matkimisen. Ja sitä paitsi, vaaleihinhan oli vielä neljä vuotta!

Jonkinlaisena epäpoliitikkona Anna Kontula muistuttaa Jörn Donneria. Kumpikaan ei tule mieleen ensimmäisten joukossa, jos pitäisi luetella kansanedustajia. Molemmilla on poliittisella kartalla kompassi pahasti hukassa - Kontula tukee arabi-muslimeita näiden taistelussa Israelin ja länttä vastaan kun taas Donner näkee Halla-ahossa belsebuubin - mutta kukapa tässä maailmassa virheetön olisi.

Donner totesi 1995 eduskuntavaalien valvojaisissa - pienessä sievässä Svenska klubbenilla - että poliitikkojen ei pidä olla moraaliltaan muun kansan yläpuolella, tai elämä alkaa muistuttaa Neuvostoliittoa, jossa pieni puolue-eliitti koki olevansa oikeutettu johtamaan itsensä alapuolella olevaa rahvasta. Parasta olisi, jos eduskunta oikeasti olisi läpileikkaus kansasta.

Arvostan suuresti Kontulan huomiota Urpilaisen irtoripsistä. Vaikka on ilmiselvää, että naispoliitikot käyttäytyvät - miespoliitikkojen tavoin - kuin apinalauma hakiessaa ja sukiessaan huomiota johtavalta yksilöltä, ei asiaa yleensä tule ajateltua siltä kannalta. Stubb on nyt lauman johtaja, mitä kuvastaa hyvin hänen ylivertainen suosionsa pääministeriksi, jos Kokoomus-aktiivit saisivat päättää. Päätöksen kuitenkin tekee puolueen ydinpiiri,ja se taas kuulemma arvostaa Jan Vapaavuoren osaamista enemmän.

Politiikassa päätökset perustuvat tunteisiin ihan niin kuin muussakin yhteiskunnallisessa toiminnassa. Politiikassa sen irvokkuutta korostaa se, että maksajina ovat tavalliset keskiluokkaiset. Sen takia työpaikan kustantamat juhlat aiheuttavat krapulan, kun toisten rahoilla on mukavampi bilettää ja ryypätä. Tätä suomalainen EU-politiikka on. Stubbin, Kataisen ja Urpilaisen mielikuvissa he ovat voittamattomia alfoja, jotka kuvittelevat olevansa kaltaistensa seurassa EU:n johdossa.

9 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Vasemmistolaiset naispoliitikot ovat ihmeen huomionhakuisia.

Esimerkkeinä Urpilaisen "glamour-kissa" kuvat ja Anna Kontulan HS.fi alastonkuva.

Ei siinä ihmeemmin substanssilla tai osaamisella tai kyvykkyydellä pelata.

Miltton Friidman kirjoitti...

Valittaisiinko liike-elämässä johonkin kriittiseen positioon nainen, joka on pelkästään viettänyt paljon aikaa ainejärjestössä, ja julkaissut pin-up/alastonkuviaan?

Minäpä vastaan: Jos yritys vain on vähänkään järkevä ja voittoa maksimoiva, niin ei.

Igor kirjoitti...

MF:llä voi olla tuollainen mielipide Anna Kontulasta. Hän on kuitenkin väitellyt tohtori eikä siihen kaikki välttämättä kykene. Olen Kumiksen kanssa samaa mieltä, että ei aina edes uskoisi, että Kontula on vasemmistoliittolainen kun hän puhuu usein asiaa, joka ei kuullosta edes vasemmistoliittolaiselta.

Kumitonttu kirjoitti...

Nyt Miltton rauhoitu. Suomeksi sanottuna - ensin mietit ja sitten kirjoitat. Nyt loppuu tuo ketjukommentointi. Kirjoita kaikki asiasi yhteen ainoaan kommenttiin ja se on siinä. Jos jotain unohtuu, niin se on vaan hyvä opetus miettiä paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Igor, mikä meriitti se on jos on väitellyt tohtoriksi? Yleisesti ottaen, jos hölynpölyä sanoo joku jolla on tohtorin tutkinto niin se on yhtä paljon hölynpölyä jos sen sanoo joku joka on käynyt pelkän kansakoulun. Jostain kuulin semmoisen sanonnan että "parempi viisas työläinen kuin akateeminen tollo". Kaikenlaiset päivystävät dosentit tms. ovat yleisiä vitsien aiheita. Yrjöperskeles keksi nimittää tuon tapaisia tohtoreita selitteläätiön ja sovelletun spedestetiikan tohtoreiksi.

Nykyään niitä tohtoreita on sen verran paljon. Tohtorin tutkinto on jatkotutkinto ja lähtöruutu sille että pitäisi olla taidot tehdä työtä jonkin tieteenalan parissa.

Joskus ennen katsoin ylös niitä joilla oli tohtorin tutkinto, mutta nykyään olen hieman skeptinen tai välinpitämätön sellaista seikkaa kohtaan.

Olin lokakuussa eräässä yrittäjyys-aiheisessa tilaisuudessa jossa eräs esitelmän pitäjistä sanoi että joissain piireissä ei kannata sanoa edes CV:ssä että on tohtori, koska sitä pidetään huonona asiana. Arvellaan kai että sellainen on liian teoreettinen eikä tajua tosielämästä mitään. Tuo esitelmöitsijä oli tohtori ja oli ollut työhommissa eri maissa, ainakin Kaliforniassa, jossain päin Aasiaa, Euroopassa ainakin Sveitsissä.

Kumis kun tietää yrityksistä ja yritysjohtajista jotain niin oletko tavannut ikinä tai ollut koskaan tekemisissä tohtoreiden kanssa?

Kumitonttu kirjoitti...

Riippuu tietenkin aiheesta, mutta noin yleisesti ottaen tohtoriksi ei nyt ihan tuosta vaan väitellä. Toki on vaikeampia ja vähemmän vaikeita aiheita. Myös väikkäreiden laaduissa on eroja kuten viineissäkin.

Onhan desantti Johann Bäckmannkin arvoltaan dosentti, johonka tarvitaan käytännössä kahden väitöskirjan verran tieteellistä tuotantoa. Silti pidän Bäckmannia lähinnä vitsinä.

Yrityspuolella tohtoreita tulee vastgaan siellä täällä. Vaikka nyt joku biolääketiede tulee mieleen. Samoin tekniikan tohtoreita pullahtelee esiin toisinaan, koska kansainvälisissä yrityksissä jopa johtamisen tutkimukselle kyllä annetaan arvoa. Pienet kotimarkkinayritykset eivät tohtoreita tarvitse, mutta hyviä ideoita ja uusia näkökulmia sitäkin enemmän. Ja sitähän pohjimmiltaan tutkijankin työ on.

Kari kirjoitti...

Useimmin kyllä nousee niskavillat pystyyn Annan juttuja lukiessa, mutta kyllä Vasemmistoliittolaisillakin on joskus paljonkin ihan oikeaa asiaa, kuten vaikkapa Ari Rusilan Balkan Blogissa.

Noista Tohtoreista... itsellä on lähiperheessä ilmastomuutoksen professori, mutta tutuistahan täällä ei pitänyt puhua. :)

Kumitonttu kirjoitti...

Nousee nousee, en minä sillä sanonutkaan. Anna on silti mun mielestäni fiksuin nainen eduskunnassa. Se ei ole sillä tavalla poliitikko kuin muut. Toki olen ideologisesti hänen kanssaan aivan eri mieltä yhteiskunnan toiminnan järjestämisestä, mutta arvostan hänen näkökantojaan monissa asioissa. Kuten nyt tässä silmiripsi-gatessa tai hänen mielipiteensä prostituutiosta ovat poikkeuksellisen teräviä suomalaisen naisvaikuttajan sanomisista puhuttaessa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Myönnän virheeni/tietämättömyyteni. En tienyt, että Anna Kontula on tohtori.