keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Nyt joku kusettaa


Arctia Shipping tilasi vuonna 2010 julkaistun selvityksen Itämeren jääoloista tulevaisuudessa. Selvityksen mukaan
Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa luontoon ja yhteiskuntaan monin tavoin. Tässä raportissa arvioidaan Itämeren jääpeitteen tulevia muutoksia vuoteen 2050 mennessä. Jään paksuuden arviointiin käytetty menetelmä ei kuitenkaan huomioi jään päällä olevaa lunta, joka toimii eristeenä ja näin ollen hidastaa paksuuskasvua. Lasketut jään paksuudet ovat siis noin 10-20 cm liian suuria.
Jäänmurtokausi alkaa Suomessa yleensä jo marraskuun lopulla (Kaleva). Itämeriportaalissa kerrotaan talvista yleisemmin, mutta alla muutamia havaintoja mediasta vuosien varrelta:
2010 Jäänmurtajien kausi alkoi 26.11.
2009 Jäänmurtajien kausi alkoi 16.12.
2008 Jäänmurtajien kausi alkoi vuoden 2009 puolella
2007 Jäänmurtajien kausi alkoi vuoden 2008 puolella
2006 Jäänmurtajien kausi alkoi vuoden 2007 puolella

Vuosien uurastamaton ponnistelu on siis viimeisten vuosien aikana alkanut kantaa hedelmää (hehe - se ilmaston lämpeneminen), ja jokainen suomalainen allekirjoittanutta myöten on siis vihdoin viimein saatu vakuutettua, että jäätalvet ovat ns. menneen talven lumia viimeistään silloin, kun nyt syntyvät lapset painavat valkolakin päähänsä. Se onkin ainoa muisto lumisista talvista tulevina vappuina.

Siinä, missä päästökauppa teki sellunkeiton Suomessa toivottomaksi, viimeiset jäänmurtajat voidaan ajaa sulattoon noin 30 vuoden päästä eli suunnilleen 2040 (JM Kontio). Sen jälkeen Suomen vientiteollisuuden rippeitä kuljetetaan enää ilmateitse, koska tulevat vientiartikkelimme - uusiutuvan energian ja hyvinvointiyhteiskunnan myyntikonsultit - mahtuvat mainiosti yhteen Cesnaan ulkomaankauppaministerimme ohjatessa kansakunan jaloimmat miehet pois kulutusyhteiskunnan muistotilaisuudesta...

Juuri kun kaikki on pedattu, nostaa jo kuolleeksi luultu vihulainen rumaa päätään - vieläpä oikein viran puolesta! Missä luuraa valtakunnansyyttäjä, missä viipyvät vihapuheiden tuomitsijat, koska julkaistaan kaikkien puolueiden yhteinen ponsi jäättömästä Itämerestä vuonna 2040? Perskutirallaa, valtio tilaa LISÄÄ jäänmurtajia! Ja vieläpä entistä leveämpää railoa aikovat aukoa! Velkakattonsa ylittänyt julkinen sektorimme ottaa parit vekselit ja investoi uusiin jäänmurtajiin. Eikö oikea käsi tiedä, mitä vasen (tai siis vihreä) tekee?

Ei kommentteja: