tiistai 26. lokakuuta 2010

Valkopesua ja lääkehuuruja

Näin eilen onsevaantyhmäämaksaaliikaa-liikkeen kaupassa Tohtori Philin keskusteluohjelmaa pari minuuttia. Ohjelmassa oli laitettu 10-15 ihmistä eristykseen muutamaksi päiväksi ratkomaan keskenään ongelmiaan. Näkemässäni kohdassa n. 50-vuotias perhepäivähoitajana työskennellyt nainen itkua pidätellen ja ääni väristen totesi itselleen täysin tuntemattomalle mustalle miehelle, ettei hän luota tähän. Nainen kertoi, että hän pelkää mustia miehiä ja että hän on ostanut käsiaseen suojellakseen itseään. Hän ei myöskään ota mustia lapsia hoitaakseen, koska ei kykene kohtaamaan näiden isiä "jos ne nyt edes kasvatukseen osallistuvat". Hän totesi yks'kantaan pelkäävänsä heitä.

Tuo vaan tuli mieleeni, kun luin aamulla Mediaseurannasta, että "Kerrostalon rappukäytäviin leviteltiin rasistisia lappuja noin viikko sitten Helsingin Vesalassa." (Vartti). Mielenkiintoista olisi nähdä, miten suomalainen media kommentoisi tuota Dr. Philissä esiintynyttä naista. Ehkäpä "TV-ohjelmassa lietsottiin rasismia"?

Jotta peli ei mene ihan ohi huitelemiseksi, on syytä muistaa, että rasismi on tekoja. Rasismia ei ole kertoa omia ajatuksiaan, jos niihin ei sisälly yllytystä väkivaltaan tai syrjintään. Rasismia ei ole se, että kertoo, ettei pidä jostain ihmisestä, ihmisryhmästä tai heidän tavoistaan. Rasismia ei ole se, että kertoo, miksei pidä, vaikka tyyli olisi uhkaava. Moni ihminen nimittäin paineen alla käyttäytyy uhkaavasti. Ennen käytettiin Omoa muuttamaan mustat vaatteet puhtaiksi, nyt homoa muuttamaan mustat aatteet puhtaiksi.

Eilen tuli myös MOT-ohjelma, jossa vedettiin yhteen uusia johtopäätelmiä, joiden mukaan kolesterolia alentavat statiinit eivät kenties pidennä elinikää. Suomessakin lääkettä käyttää 600.000 ihmistä, joten tulonsiirto ulkomaisille lääkeyhtiöille on valtava, koska valtio osallistuu lääkehoidon kustannuksiin. Tilanne muistuttaa poliitikkojen ilmaston lämpenemistä vastustavaa toimintaa. Kuvitelkaapa, että lääkeyhtiö toisi julkisuuteen laskelman, jossa se vakavalla naamalla selittäisi, että "Supertietokoneemme laskujen mukaan tämä lääke pidentää elinikää kymmenellä vuodella. Pidämme laskelmia ainoina oikeina, ja seuraukset ovat ihmiskunnan kannalta tappavia, jos lääkkeellemme ei anneta myyntilupaa."

Ei kommentteja: